• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Normal musikal på Lilla teatern

”Fantastisk skola.” Kajsa Pettersson och Samuel Blom är båda med i musikalen Normal.

 

”Han försöker hitta det raka strecket”

 

Det finns inga tvingande normer på vår skola! Kajsa Pettersson och Samuel Blom känner sig hemma på Film- och musikgymnasiet, skolan där varje elev får vara sig själv. Det är dags för tvåornas musikal, Normal tar upp ett angeläget ämne, att välja sitt liv. Som vanligt har skolans lärare Nettan Lekström och Lasse Petersson skrivit musikalen.

Det är dunkelt i Lilla teaterns salong. Det går knappt att urskilja eleverna som sitter utspridda i bänkraderna.

Några står uppe på scenen i ljuset. Repetition pågår, scen för scen körs igenom med Nettan Lekströms granskande öga. På fredag är det premiärdags, då ska allt sitta: repliker, scenerier, agerande, kostym och smink.

 


Tekniken måste funka också, det ser Christian Bronner och Max Lindquist till.  Bakom dem står musikläraren Lasse Petersson.

 

– Nettan skriver ett synopsis och säger ”här ska det vara en låt” och i vilken stil hon tänkt sig. Hon får en enkel musikfil av mig som hon skriver text till. Sedan arrangerar jag och skriver ut noter till eleverna i orkestern, beskriver musikläraren Lasse Petersson. Vi träffas nästan aldrig, det är ett konstigt sätt att skriva musikal på.

Konstigt eller inte, det fungerar, Normal är de två lärarnas fjärde musikal som de specialskrivit för sina andraårselever på Film- och musikgymnasiet. Alla får vara med, på scenen eller i orkestern. Självklart står eleverna från scen- och artistlinjen på scenen, men också de elever på musik- och filmlinjerna som valt kursen ”estetisk kommunikation”.

Eleverna fick manus i händerna vid vårterminens början. Under terminens gång har de själva arbetat med att iscensätta texten, ge den liv och samtidigt utveckla sina egna rollkaraktärer. Nu är det dags för genomgångar, scen för scen.

– Vi har inte fått ihop helheten än, kommenterar Kajsa Pettersson som har två roller i Normal. Dels spelar hon hiphoparen Onepenny, dels new agaren Gamma.
– Jag har tänkt ut hur Onepenny växt upp och hur han är.

Kajsa går scen- och artistlinjen medan Samuel Blom, från musiklinjen, spelar pappa Felum 1 och moderaten Mody.
– Vi får bestämma deras back story, bakgrund, själva och hur vi vill agera som den personen, säger Samuel.

 


Repetition pågår.  Än så länge utan kostym och smink. Först ska scener och agerande sitta.

 

Musikalen Normal handlar om tvillingarna Maluma och Takete som ger sig ut i världen. De stöter på en rad personer som alla vill övertyga dem om att just deras sätt att leva är det rätta, det ”normala”.

– Han försöker hitta det raka strecket, säger Samuel Blom om Maluma.

– Jag tycker den är väldigt bra. Jag kan tänka ”vad är normalt” men vem kan egentligen säga var som är normalt eller inte, fortsätter Kajsa Pettersson.

– Det strikta strecket verkar inte finnas, kommenterar Samuel.

 


Läraren Cia Lilja sminkar Joakim Nyqvist och håller samtidigt lektion. 

 

I Lilla teaterns undre värld hänger kostymerna på rad. Mycket är inlånat från Östgötateaterns stora förråd. I logerna klär eleverna om och sminkar sig. Läraren Cia Lilja håller sminklektion av bara farten medan hon sminkar Joakim Nyqvist.

– Det viktigaste är ögonen. Man kan inte bara måla eyeliner på överlocken utan måste lägga en linje undertill också, annars försvinner ögonen in i ansiktet, säger hon till elevgruppen som trängs i logen.

– Det kommer inte att se ut så här på scenen, kommenterar Cia Lilja när Joakim är klar. Ljuset slukar 30 procent av allt smink.

Det visar sig att Cia Lilja, som är lärare i svenska och samhällskunskap, också är en produkt från Film- och musikgymnasiet. Hon hör till gymnasieskolans allra första årskull.

 


Kajsa Pettersson och Samuel Blom trivs mer än bra på skolan. ”Trivts från dag ett”, säger Samuel. ”Det bästa som hänt mig” säger Kajsa. Och apropå musikalen och sökandet efter att vara Normal, som alla andra:

– Det finns inga normer. På vår skola får man vara den man vill vara. Och alla känner alla, skolan är ju liten. Det är en sådan gemenskap, inte bara mellan eleverna utan med lärarna också.

– Vi har kubbturnering nästa vecka, exemplifierar Samuel.

Men finns det då inga normer som gör skillnad på filmelever och musikelever?
– Man ser smådetaljer hur folk är, medger Samuel.
– Scen- och artisteleverna går runt i korridorerna och sjunger, säger Kajsa.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Isabel Hoffmann

LILLA TEATERN Norrköping

23 – 25 maj 2014
Normal
Musikal
Text: Nettan Lekström

Musik: Lasse Petersson
Ljus: Hampus Fredriksson
Ljud: Lasse Petersson
Regi, smink, kostym: Nettan Lekström samt delar av Åk 3; Scen och artist

MEDVERKANDE
Elever från Film och musikgymnasiet årskurs 2

LÄNKAR
Film- och musikgymnasiet hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644819968453″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.