• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Prisma får ett gnistrande lyft

Skrubbar, skrapar. Snart blir farfar Vickes konstverk som nytt igen, det ser sonsonen Leo Lindstrand till.

 

Vicke Lindstrands högsta glaskonstverk

 

Sedan september 1967 står det gröna glaskonstverket Prisma på det som i dag kallas Olof Palmes plats i Norrköping. När den invigdes var det världens högsta glaskonstverk. Redan 1964 hade konstnären Vicke Lindstrand provat ut tekniken vid Tekniska Högskolan i Stuttgart när 9 meter höga skulpturen Ikaros Nadel kom på plats.

Skulpturen Prisma är 11,5 meter hög, skapad av 3.500 glasskivor som tillverkats av Emmaboda glasbruk. Ovan mark syns cirka en meter fundament, men förankringen nedåt består av en 27 meter lång betongpelare.

 


Prisma är med sina 11.5 meter konstnären Vicke Lindstrands högsta glaskonstverk.

 

I dagarna pågår en renovering av den 47 år gamla skulpturen. Norrköpings konstmuseum, som numera ansvarar för all offentlig konst i kommunen, har gett konstnärens sonson Leo Lindstrand i uppdrag att leda arbetet med att putsa och skrubba Vicke Lindstrands verk.

Efter de första dagarnas rengöring är det dags att inventera de skador som konstverket råkat ut för och laga dem. Det är också meningen att konstverket skall poleras.

– Jag tror man kan säga att Prisma fortsätter att vara jordens högsta glasskulptur, ännu en god anledning att ta vara på den, säger Leo Lindstrand.

Text och foto: Sven Åke Molund

LÄNKAR
Vicke Lindstrand hemsida
Norrköpings konstmuseum hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644760824855″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.