• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Historielektion med både driv och humor (recension)


Kom hit så ska jag berätta. Spökvandringen leder publiken genom centrala Norrköping.

 

Som publik går du aldrig riktigt säker

 

Comedy Art Theatre bjuder på spöklik stadsvandring i de centrala delarna av Norrköping. Staden befolkas för en stund av människor från det förflutna som vill berätta sin historia.

 


Mannen i svart kåpa är onaturligt blek i ansiktet och hans tänder lyser gula.  

 

– Välkomna nydöda. Ni befinner er i limbo. Ni balanserar på linan mellan å ena sidan paradiset eller helvetet och å andra sidan livet. Följ med på er sista vandring genom Norrköping.

Mannen i svart kåpa är onaturligt blek i ansiktet och hans tänder lyser gula. Tillsammans med honom ska vi, en grupp om cirka 20 personer, ge oss ut på en promenad genom Norrköping. Vi ska bli prövade.

Det är en varm och ljus kväll, inte särskilt spöklik. Promenaden tar oss till Gamla Torget, Knäppingsborg och vidare uppför Västgötebacken. Vandringen tar oss också genom Norrköpings och Sveriges historia från medeltid fram till 1700-tal.

Vi möter en kvinna märkt av pesten som ingående berättar om hur det känns när pesten tar sig in i kroppen. Hennes vilda blick, håret på ända och inte minst det variga såret på hennes kind väcker visst obehag. Och värre blir det när hon ställer frågor om historia som vi inte kan besvara – då är hon inte nådig.

 


Mönstring. Louis de Geer granskar sin arbetsstyrka. 

 

Louis De Geer tar sig för pannan när han ser oss, sin arbetsstyrka, som ska skapa rikedomarna åt honom. Han får oss att ställa upp oss för syning på Gamle Bro med det mäktiga vattnet bakom oss.

– Vattnet som ska smida oss vapen, skanderar han.

Det är tur att vi kan skynda vidare genom historien.

Det blir allt finare folk vi får möta, adelsmän, drottningar och kungar. Det är inte alltid så lätt att lista ut vem det är man har framför sig. Men osäkerheten bidrar till spänningen och gör att varje steg på promenaden blir betydelsefullt. Du måste hela tiden vara uppmärksam.

 


En förlorad gestalt vid husknuten.

 

Mest imponeras jag av skådespelarnas förmåga att skapa publikkontakt från första början och sedan hålla fast den genom hela vandringen. Som publik går du aldrig riktigt säker. Plötsligt kan du få en fråga eller uppmanas att göra något. Det är ett effektivt sätt att hålla oss kvar i berättelsen. Illusionen bryts inte heller när vi förflyttar oss. Där den ena personen lämnar oss tar en annan person vid. Tempot hålls uppe och vi slappnar aldrig av.

Kläder och smink sitter bra, men jag skulle önskat lite mer av allt, framför allt sminkningen. Aktörerna ser lite för levande ut för att vara döda. Kanske är det dagsljuset som förtar stämningen. Det kan liksom inte bli riktigt kusligt och skrämmande utan mörker.

En omständighet som inte går att påverka är vad som händer runt omkring på spelplatserna. Denna kväll är det studentbal, utomhuskonsert och mycket liv och rörelse ute på stan. Det ställer krav på flexibilitet och förmåga att improvisera vid behov. Skådespelarna klarar uppgiften galant och vi lyckas vara kvar i vår ”bubbla” tillsammans.

 


En historielektion som aldrig blir tråkig.

 

Texten innehåller en hel del historiska fakta och den kunskapstörstige kan få sig en hel del till livs. Men det blir aldrig en tråkig historielektion. Monologer och dialoger framförs med stort driv och mycket humor. Alla skådespelare tar plats och gör sin figur till en människa av kött och blod, ja om man nu kan säga det om någon som är död.

Underhållande – absolut. Läskigt – nej. Men jag kan föreställa mig att höstmörkret kan bidra med ytterligare en dimension. Lite kalla höstvindar, eller kanske kalla kårar på ryggen…

Text och foto: Felicia Eriksson

CENTRALA Norrköping

22, 28 maj 2014 kl 19 (även hösten 2014, från september)
Spökvandring
Teaterpaket inklusive restaurangmiddag
Manus: L Per E Pettersson

Regi: Patrik Dufva
Kostym: Frida Janson

Producent: L Per E Pettersson/Comedy Art Theatre Sweden AB

MEDVERKANDE
Pelle Andersson
Anastasia Andersson
Nathalie Andersson
Louice Ottosson
Anders Gustavsson

LÄNKAR
Comedy Art Theatre hemsida
Premiär för historisk Spökvandring reportage Kultursidan.nu 22/5 2014

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.