• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Drömspel mellan hopp och förtvivlan (recension)

Onåbar. Dottern och övriga ensemblen i drömspelet Är du vaken nu?

 

Följ med in i drömmarnas värld

 

”Ni som är intresserade av att gå i teater är välkomna att börja hos oss”, inleder regissör och koreograf Frida Nyström på Kvartersteatern vid fredagens premiär på Teater Bråddgatan 34.

 


Lekfullt. Yoko Ono och John Lennon längst fram. 

 

De 15 skådespelarna i Är du vaken nu? presenterade sina roller och jag blev genast nyfiken på hur dessa olika figurer skulle framträda. Publiken fördes in i en drömmande värld där allt kan hända. Huvudkaraktären heter Dottern och vi följer henne på en inre resa. Känslor om att inte duga, men ändå vilja vara bra.

Att alla skådespelarna befann sig på scenen under hela föreställningen, var knappt något som märktes. Jag lade även märke till hur diskret klädombyten skedde, samt ändring av rekvisita och scener.

Frida Nyström har tillsammans med manusförfattaren Anna M Nygren, hittat ett bra sätt att kombinera teater med dans. Musiken och ljussättningen stärkte känslorna i dansen ytterligare. På ett överraskande sätt fick publiken även delta i allsång. Jag kom på mig själv att sitta och sjunga, likaså gjorde folk runt omkring mig. Det kändes som att stämningen höjdes inne i salongen.

 


Danssekvenserna blir en viktig del av drömspelet.

 

Drömmarna i pjäsen varierade. Vi får bland annat möta ondskan, en naken man, en förtrollad skog och se Sigmund Freud gräva i det undermedvetna. Dottern inspireras främst av Yoko Ono, vars råd stärker hennes motivation att förändra världen. Vi får höra Martin Luther King i talarstolen, där han inleder med ”I have a dream” och John Lennon går i terapi.

Ett drömspel mellan hopp och förtvivlan. Krig och fred. Från allvar och förvirring, till skämt som får publiken att skratta.

 


John Lennon går i terapi.

 

I pausen rörde sig publiken snabbt ut i friska luften. Trots den kvava salongen, så behölls humöret på topp. Alla verkade fångade av den intressanta och aningen annorlunda uppsättningen. När det var dags att ta sig plats i salongen igen, så fick publiken ännu en överraskning. Det var nämligen ombytta roller för några minuter. Publiken skulle nu ta plats på scenen istället.

Sammanfattningsvis kan sägas att föreställningen är fångande. Den lämnar oss i tankar som – Vad är normalt? Vad är dröm och vad är verklighet? Vad vill Du egentligen?

Är du vaken nu?

Text: Josefina Dernsjö
Foto: Josefina Dernsjö och FotoKenny Nilsson

FOTOKENNYS ÖGONBLICK
En stjärnfylld rör(l)ig föreställning

En skicklig drömsk story
skriven av ANNA NYGREN.
Där FRIDA NYSTRÖM använder
skådespelarna som rekvisita
på ett snyggt och träffsäkert vis…

 

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

23-25, 27-31 maj maj 2014 kl 19
Är du vaken nu?
av Anna M Nygren

Regi/koreografi/scenografi: Frida Nyström
Prod: Kvartersteatern

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Norrköpings scenkonstfestival hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida
Är du vaken nu? nära premiär reportage Kultursidan.nu 13/5 2014

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644444507649″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.