• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Klimatriksdagen 2014 har inletts

Aktas. Vi har bara en jord.

 

”Vi har 5 – 10 år på oss att vända kurvan”

 

Havsnivån stiger en meter till fram till år 2100, utöver tidigare prognoser. Allvarstyngt tal men också pompa och ståt karaktäriserade Klimatriksdagens inledning på Nationaldagen. Paraden gick från Tyska torget till ”riksdagshuset” Louis De Geer. Klimatriksdagen pågår från fredag till söndag och avslutas med att deltagarna röstar fram de sju viktigaste motionerna för förändring. (Lista nedtill)

 


Välfylld salong i Louis de Geer under invigningen. Därefter vidtog arbetet med att behandla drygt 300 inlämnade motioner.

 

För cirka 1,5 år sedan funderade Annika Elmqvist från Linköping över vad som hänt efter den stora klimatkonferensen i Köpenhamn 2009 och med FN:s fem klimatrapporter. Hon kom fram till att det var väldigt lite. Särskilt när hon jämförde med Folkriksdagen 1893, då folkets krav på allmän rösträtt togs upp, och sedan infördes gradvis från 1909 till 1921.

Planerna på en liknande riksdag föddes, nu med klimatet i fokus. Planeringen inleddes tillsammans Naturskyddsföreningen Linköpingskrets. Hösten 2013 bildades föreningen Klimatriksdag 2014 som samlat ett stort antal organisationer och enskilda från hela landet som medlemmar.

Riksdagen pågår som bäst nu i helgen. Drygt 500 deltagare från hela landet är på plats och ett stort antal klimatforskare och andra kompetenser deltar i drygt 20 olika seminarier, samlade i sex ämnesgrupper.

Till riksdagen har lämnats in över 300 motioner som sju olika utskott skall välja emellan och föreslå riksdagen att anta under söndagen. De motioner som då väljs ut som de viktigaste kommer vid en avslutningsceremoni att överlämnas till företrädare för de partier som idag finns i Sveriges Riksdag.

 


Havsnivån stiger ytterligare en meter jämfört med tidigare prognoser. Professor Johan Rockström rapporterade om stigande temperatur som smälter Antarktis is.

 

Klimatriksdagen inleddes med pompa och ståt på Tyska torget under nationaldagens eftermiddag. Det var manifestationer, musik och tal. Professor Johan Rockström från Stockholms universitet, ansedd som en av landets främsta klimatexperter, ansåg att den vetenskapliga debatten nu bör vara slut.

– Vi har 5 – 10 år på oss att vända kurvan för den globala uppvärmningen, förklarade han och berättade att det för fyra veckor sedan kom indikationer som tyder på att en av forskarnas mardrömmar kan komma att besannas.

Det är delar av den västantarktiska hyllan som troligtvis har klivit över en tröskel och inlett en irreversibel (oåterkallelig) smältning i ett allt varmare hav. Är det så måste man lägga till ytterligare en meters höjd vattennivå till tidigare prognoser för år 2100.

 


Vad människan förmår. Cirkusartisten Elin König Andersson visade sin konst.

 

Från Tyska torget fram till ”Riksdagshuset” – Louis De Geer – gick sedan bortåt 600 personer med plakat och slagord för att vara med om invigningsceremonin. Biskop emeritus Martin Lönnebo inledde. Klimatforskaren James Hansen talade via en Skype-länk från USA och Bobby Peek, grundaren av Sydafrikanska Jordens Vänner, Ground Work, fanns på plats i Louis De Geer och talade.

Sång, musik och akrobatik framfördes också. Bland andra visade cirkusartisten Elin König Andersson upp sin halsbrytande skicklighet.

Aktiviteter pågår också i Arbetets Museum och under söndagen i ABF och Värmekyrkan. I kvarteret Knäppingsborg var det på lördagkvällen kvällsprogram med bland andra Regina Lund, Staffan Sundström och gladrocksbandet Drivvedsfolket.

Klimatriksdagen fortsätter på söndagen. Då presenteras resultatet av omröstningen om vilka motioner som Klimatriksdagen funnit viktigast.

Text & foto: Sven Åke Molund

LOUIS DE GEER Norrköping

6 – 8 juni 2014
Klimatriksdag 2014
Arr: Föreningen Klimatriksdag 2014

7 MOTIONER TILL SVERIGES RIKSDAG
• Nya ägardirektiv till Vattenfall (utan kol)
• Förändra reglerna för AP-fonderna (släpp tillväxtmål till förmån för klimatsmarta investeringar)
• Miljövänliga transporter ska vara de mest attraktiva – även prismässigt
• Gör offentlig konsumtion och upphandling klimatsmart
• Utbildning för hållbar utveckling
• Genomför Klimatberedningens förslag
• Halvera Sveriges klimatpåverkan under nästa mandatperiod.

LÄNKAR
Klimatriksdag 2014 hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.