• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ljus och mörker hos Ellen Key (recension)


Gemensam syn. Malin Blomberg stannar hos Ellen Key och blir hennes nära vän och hushållerska. I rollerna Maria Zackrisson-Mortensson och Eva Granlund.

 

Självklar närvaro och inre tomrum


I teaterrummet möts publiken av en familjär och uppsluppen stämning. Alla väntar vi på Ellen Key och ljuset på Strand – Vadstena Nya Teaters pjäs om Ellen Keys liv på Strand i regi av Niclas Angerborn.

Vi får snart ta del av berättelsen om Ellen Keys tid tillsammans med sin hushållerska och kära vän Malin Blomsterberg. Pjäsens början gestaltar deras allra första möte och därefter följer, som tablåer, händelser från deras år i Keys hus på Strand fram till deras sista dagar tillsammans. Relationen mellan Malin och Ellen bygger på ett ömsesidigt beroende som leder till gränslös kärlek och svårlösta konflikter. Deras starka band skapar också en ömsesidig rädsla för att någon gång förlora varandra.

 


Bord, stolar, skåp. Den avskalade scenografin påminner om interiören på Strand.

 

På scenen finns en enkel scenografi bestående av ett par stolar, ett bord och ett bokskåp. Alltsammans avskalade representationer av möblemanget från Ellen Keys hus på Strand. Den lilla scenen representerar olika miljöer, både utomhus och inomhus. Skådespelarna förmedlar på ett naturligt sätt illusionen av miljöbyte trots att alla scener utspelar sig i samma scenografi.

I scenövergångarna anslås stämningen med Göran Frimans (i Wilhelm Stenhammars anda) levande pianomusik som bidrar till en intim och personlig känsla i teaterrummet.

Relationen mellan Malin och Ellen gestaltas på ett finstämt sätt som ger uttryck för glädje och kärlek men också smärta och sorg. Maria Zackrisson-Mortenssons Malin Blomberg inleder med att berätta hur hon för första gången fått se Ellen Key med egna ögon. Hon har vandrat från Skåne till Vätterns strand för att träffa Ellen Key. Med sig bär hon en blomsterbukett som hon på ett försynt sätt överlämnar till sin idol. Hennes roll blir sedan som Keys hushållerska och närmaste vän. Genom hela pjäsen gestaltar Zackrisson-Mortensson Malin med styrka och känslighet. Med subtila antydningar ger hon också uttryck för de mörkare stråken hos sin karaktär.

Eva Granlunds Ellen Key gör entré med en självklar närvaro – sådan som man kan föreställa sig verklighetens Key. Granlund porträtterar Key som en framåtblickande idealist men också som jordnära realist. Vi får se en kraftfull kvinna som trots sin framgång saknar mycket i livet. Det blir tydligare, allteftersom pjäsen fortskrider, hur även Key har ett tomrum och en saknad som aldrig blir uppfylld.

 


En bullrig man. Verner von Heidenstam gör entré. Han spelas av Niclas Angerborn.

 

Verner von Heidenstam, spelad av Niclas Angerborn, gör vid sina besök på Strand bullrig entré och verkar till en början karikatyriskt gestaltad. Men Keys kommentar om hur han skulle vara en karikatyrtecknares drömobjekt avväpnar den något övertydliga gestaltningen och man förstår att den berättar om karaktärens personliga drag. Mot slutet av pjäsen framträder även hos von Heidenstam fler dimensioner då de känsligare sidorna får chans att komma till ytan.

Sammantaget är Ellen Key och ljuset på Strand en välbalanserad och gripande berättelse. Man har lyckats uppnå en balans mellan ljus och mörker, humor och sorg och mellan styrka och bräcklighet. Berättelsen om Key och hennes Malin – ljuset på Strand – bjuder på starka känslor. Trots ett sorgtyngt slut lämnar den mig med en känsla av livsglädje, för som Ellen Key i sin enkelhet konstaterar är meningen med livet ”livet självt”.

Text: Ann-Sofie Engström
Foto: Hanna Stjernfeldt

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VADSTENA NYA TEATER Vadstena

Sommaren 2014 (t.o.m. 31 juli)
Ellen Key och ljuset på Strand
Manus: Ingelin och Niclas Angerborn

Regi: Niclas Angerborn

MEDVERKANDE
Ellen Key:                         Eva Granlund
Malin Blomsterberg:         Maria Zackrisson-Mortensson
Verner von Heidenstam:  Niclas Angerborn
Wilhelm Stenhammar:     Göran Friman (piano)

LÄNKAR
Vadstena Nya Teater hemsida
Ellen Keys Strand hemsida
Ellen Keysällskapet hemsida
Östergötlands hetaste Strand reportage Kultursidan.nu 1/8 2014
Konstmuseet öppnar från Ellen Key reportage Kultursidan.nu 5/6 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.