• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Olle Petersson årets Thaliastipendiat


10.000 tack. Olle Petersson spelade Punch i musikalen Tivolisaga förra sommaren. Nu får han Thalias stipendium.

 

I höst spelar han Roger i Rent igen

 

– Jag fattar det som att de har kollat in olika uppsättningar och valt ut därifrån. Säger Olle Petersson, 24, fortfarande lite överraskad av beskedet att han är årets mottagare av Sällskapet Thalias Vänners stipendium.

– Han berättade lite kort att de har en jury, säger han om telefonsamtalet från Leif V Eriksson i Sällskapets stipendiekommitté.

På måndag kväll tar Olle Petersson emot 10.000 kronor och tackar med en sång när Sällskapet Thalias Vänner genomför säsongens tredje och sista Trivselkväll i Knäppingsborg. Han är just en sådan ung aktör som Thalias Vänner vill stödja. Först spelade Olle Petersson Punch i nyskrivna Tivolisaga på Arbis förra sommaren. Lite senare var det dags att repetera igen, nu på Skandiateaterns scen i rollen som Roger i rockmusikalen Rent.

– Det är som ett kvitto på att jag gjort något bra. Jätteroligt att få det, så där i efterhand, när man jobbat gratis utan att tänka på att få betalt.

 


Fina Judy och fattiga Punch. Olle Petersson spelade mot Linnea Källström i Tivolisaga sommaren 2013.  Sedan fick hon Thaliastipendiet. Nu är det Olles tur.

 

– Jag har alltid velat hålla på med det här, säger Olle Petersson som gick musikprogrammet på De Geergymnasiet om dagarna och höll till på Arbis på kvällarna, spelade revy och fick en roll i Me and My Girl 2008. Efter gymnasiet fortsatte han vid Eslövs folkhögskolas musikallinje. Men sedan tog det stopp.

– Jag kom hem från Eslöv, det var väl 2012, och gjorde inte något med kultur på ett helt år.

Men så ringde Johan Pettersson från Arbis och frågade om han ville vara med i Tivolisaga som Johan skrivit tillsammans med J. C. Schütz. Olle tackade ja och kastade sig in i intensiva repetitioner med Robin Karlsson som regissör.

– Roligt med en urpremiär, att ingen har satt upp den tidigare. Och jag fastnade för musiken, där är några extremt bra låtar, understryker Olle Petersson.

Knappt var Tivolisaga färdigspelad förrän Johan Pettersson uppmanade Olle att söka till Rent. Arbis Nytta & Nöje flyttade in i Skandiateatern som Chopp Event nyligen lämnat. Den här gången tog repetitionerna betydligt längre tid, rockmusikalen är en helaftonsföreställning. Johan Pettersson regisserade och om Tivolisaga fick lovord kan Rent-uppsättningen bara stavas s u c c é .

– Johan Pettersson är jättebra, säger Olle uppskattande. Arbis har alltid gett gymnasieungdomar utrymme. I Rent var det tre 17-åringar som hade stora roller.

 


Roger och Mark, bästa kompisar i Rent. I rollerna Olle Petersson och Daniel Ivarson.

 

I höst spelar Olle Petersson Roger i Rent igen. Två personer från Riskteatern i Österbymo i Ydre gästade Skandiateatern i våras och gillade tydligen vad de såg. Olle tillfrågades om att spela med i deras uppsättning som har premiär 24 oktober.

– De undrade om jag ville göra rollen igen, berättar Olle som tackade ja och ser det som ett viktigt steg i karriären. Nu får han betalt, eller åtminstone reseersättning och traktamente – semiprofessionell.

– Det är helt nytt folk, ett helt nytt produktionsteam och ny scenografi. Allt är nytt. Men jag ligger ett steg före i repetitionerna i och med att det är så färskt. De säger till om det är något jag ska ändra på i spelet jämfört med i Norrköping.

Det är kontakter och att synas så mycket som möjligt som gäller. Jag tackar ja till allt om jag kan, säger Olle Petersson.

Vid sidan av musikalerna har Olle Petersson lärt sig mycket om att bygga hus de senaste två åren. Han hjälper nämligen föräldrarna med deras nybygge. Så kompetensen omfattar inte enbart sång, musik och skådespeleri utan även konsten att regla, lägga tak och gjuta.

– Jag går till arbetsförmedlingen och söker ”riktiga” jobb. Jag har fått små vikariat, som musiklärare på Djäknepark, lite här och där, men det har jag fått genom kontakter.

– Om Johan Pettersson inte hört av sig hade inget av det här hänt mig.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och FotoKenny Nilsson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

RESTAURANGTORGET KNÄPPINGSBORG Norrköping

28 juli 2014 kl 19
Trivselkväll

med utdelning av Thaliastipendiet till Olle Petersson
Arr: Sällskapet Thalias Vänner

TIDIGARE MOTTAGARE
2013 Linnea Källström
2012 Louice Ottosson
2011 Fredrik Edkrantz

LÄNKAR
Sällskapet Thalias Vänner hemsida
Ydre Kulturcentrum /Riskteatern i Österbymo hemsida
Tivolisaga uppfyller många drömmar recension Kultursidan.nu 27/8 2013
Rent tänder ett gnistrande ljus i mörkret recension Kultursidan.nu 3/3 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.