• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bamse & Du på EWK-museet


På Bamses flygande matta. Rune Andréassons son Ola är i dag VD för Bamseförlaget.

 

Bamse är Olas ”lillebror”

 

När Ola var ett år började pappa Rune rita och berätta om en äventyrslysten björn som fick namnet Bamse. Ola växte upp med Bamse och hans vänner Lille Skutt, som var en kanin, och sköldpaddan Skalman. Men eftersom Ola kom först har han alltid sett Bamse som sin lillebror.

Tecknaren Rune Andréasson skapade figurerna Bamse, Lille Skutt och Skalman som veckoserie i tidningen Allers år 1966. Sedan 1973 är Bamse en egen veckotidning, som så småningom såldes till Egmont Kärnan, vars Bamseredaktion utvecklat serien i grundarens efterföljd.

I sommar flyttar seriebjörnen Bamse in på EWK-museet på Arbetets museum i Norrköping. I utställningen Bamse & Du får både barn och vuxna en bild av hur seriens skapare Rune Andréasson och Egmont Kärnans Bamseredaktion har låtit vännernas vardagsliv spegla förändringarna i samhället utanför serien.

Det är journalisten Nina Kanin, Lille Skutts fru, som ledsagar barnen i utställningen. Genom att gå runt och svara på Nina Kanins frågor i utställningen får barnen träffa Bamse och hans vänner i en mängd olika situationer där utanförskap, tolerans och medmänsklighet är i fokus. Barnen får även lära sig om djur och natur och hur djurparker fungerar i Bamses skola om Djurparker.

I ett författarspår tänkt för en äldre publik presenteras hur Rune Andréassons serie om tre killar gick från ren äventyrsskildring till att bli en serie som behandlar de ämnen som barnen skrev om i sina brev till Bamseredaktionen. Genom ett urval av serier presenteras några av de olika samhällsförankrade ämnen som behandlats i serien.

Utställningen som nu visas har producerats av EWK-museet i samarbete med Bamse Förlaget, Egmont Kärnan och Kolmårdens Djurpark. EWK-museet kommer snart med en separatutställning där EWK:s seriefigur Vicke Viking gör Bamse sällskap i sommar.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • EWK-MUSEET Arbetets museum, Norrköping

  • 14 maj – 30 oktober 2011
    Bamse & Du

LÄNKAR
Arbetets museum
Bamsehistorik

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Bamse & Du på EWK-museet

  1. Pingback: Carina Mildes tre första år med EWK | KULTURSIDAN.nu