• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Berits dag på Arbis


Nog är hon värd en egen dag på Arbis. Men det är inte så det fungerar i det anrika teaterhuset. Här hjälps alla åt.

 

Öppet i hela stängda teaterhuset

 

Initiativet är Berit Malmqvists och hon har fått jobba för det också. Tiggt kaffe och saltängsbullar att bjuda på. Sedan sitter hon och tar det lugnt och småpratar med alla som kommer medan vännerna på Arbis guidar runt i det ovanligt tysta huset.

I söndags var det alltså öppet hus på Arbis. Verksamheten går på sparlåga berättar Robin Karlsson, som för närvarande mindre ser sig som konstnärlig ledare och mera enbart som husägare. Den här helgen har han slitit sig från maskörjobbet på SVT med höstens nya stora serie Äkta människor.

– Jag sminkar robotmänniskorna, avslöjar han. Går i skift, växlar mellan morgonpass och sena eftermiddagar.

I teaterhuset som nu går i väntans tider, i väntan på kommunen, väntan på EU och i väntan på konkurshotet som hänger över men önskas bort, vallar Robin besökarna förbi den återfunna biljettluckan en trappa upp till Gideon Wahlbergs salong in i Blå rummet där kören brukar träna.

Efter en titt in i restaurangen – Schweizeriet kallat – med foton och affischer från fornstora dar tar Gun och Lotta vid och leder besökarna ner i källarens alla prång med loger och förråd, fyllda av kostymer och rekvisita. Också syateljen på hörnet får besök och där överraskar Jörgen Mulligan och berättar om kostymskisser med både fram- och baksida (!).

Samtidigt, bakom stängda dörrar, pågår repetitioner bakom scenen, inför nästa glittrande show i Valdemarsvik, men inte i Norrköping. Helt öde ska det ändå inte vara på hemmaplan. I sommar blir det danskurser här, för ung och för gammal, för den som vill och som kanske drömmer om att stå på Arbis scen som så många gjort genom åren sedan Arbetareföreningen (som förra året fyllde 150 år) kunde flytta in i sitt nybyggda hus 1865.

För det är ju så att på Arbis sitter dansen och teatern i väggarna, som allteftersom renoveras till forna tiders glans. Kulturhistoria kallas det, såväl det slitna huset som all verksamhet som rymts i det, och husägaren Robin Karlsson vill bevara den.

Scenen ska bli som den var på 1870-talet medan salongen ska dateras 1906 – eller om det är tvärtom. På 1940-talet målades allt beige. Under Berits och Jörgens ungdomstid fick salongen ett sluttande golv och bekväma stolar. Nu ett minne blott, medan man vill minnas de riktigt gamla rötterna.

– Det är Bengt Häger som kan allt, förklarar Robin och pekar på framskrapade växtrankor som smyckar en pelare framme vid scenkanten.

Den pensionerade länsantikvarien Bengt Häger vet både hur det ska se ut och hur man söker medel för att bekosta det varsamma renoveringsarbetet i Norrköpings och Sveriges äldsta fungerande (amatör-)teaterhus.

Huset som skulle kunna vara en levande scen för den blandning av unga, erfarna, amatörer och ett och annat återvändande proffs, så som Norrköpingsborna alltid känt Arbis. Allt detta får besökarna veta denna Berits dag på Arbis.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


  • ARBIS Norrköping

  • 15 maj 2011
    Berits dag (Öppet hus)

 

Länkar

Arbis

Gideon Wahlberg

Glitter and Gold, sommarshow i Valdemarsvik

Äkta människor

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Berits dag på Arbis

  1. Pingback: Arbis säljer ut sig på loppis och går i graven | KULTURSIDAN.nu