• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Arbis säljer ut sig på loppis och går i graven


Provdockor på rad. Robin Karlsson ger upp all konstnärlig verksamhet på Arbis.

 

19 månader räcker – Robin Karlsson väntar inte längre

 

 

På Facebookgruppen Arbis i våra hjärtan 29 juli kl 12:39

Vi loppar ut stort och smått ur Arbis förråd och historia. Det mesta med affektionsvärde. Kostymer, rekvisita, idolbilder, restaurangtillbehör, ja, användbara och konstiga saker. Kram Robin.

Sista helgen i augusti loppas Norrköpings äldsta, nu knappt levande teatertradition ut. Arbis. Alla som gjort studiebesök i teaterförrådet i källaren under scen och salong vet hur mycket som trängs där, allt möjligt och allt omöjligt.

– Vi får ju ingen hjälp. Vi måste sälja av, svarar Robin Karlsson när jag ringer och undrar.

19 månaders väntan i långbänk med kommunala företrädare har nått vägs ände. Det känns ändå skönt att ha tagit beslutet att slutgiltigt lägga ner verksamheten, menar Robin.

Arbis var inte först med teater, inte ens i Norrköping, som anses vara den svenska teaterns vagga. Men amatörteatertraditionen på Arbis är i stort sett lika gammal som Norrköpings Arbetareförening som firade 150 år förra året.

– 150 år, det är tydligen inte värt något, säger Robin Karlsson. Kommunalrådet Eva Andersson, som är kultur- och fritidsnämndens ordförande, har inte lyft telefonluren en enda gång för att höra hur det går för oss.

Bitter säger han att han inte är, kanske han kommit förbi det stadiet. Själv går han vidare till nya uppdrag, nu mest på Sveriges Television. Robin Karlsson är en erkänt skicklig maskör och perukmakare med ett arbetsfält som är större än Sverige. På Arbis har vi sett att han kan allt annat som är värt att kunna i branschen! Regi, kostym, scenografi, skådespeleri. För att nu inte tala om strutsfjädrar. Det gick så långt att han började tala med en strutsfarm om fjädrarna.

– Det är spännande att få jobba från ax till limpa, men på SVT får jag bara jobba med limpa.

Med ax menar han inte bara de andra bitarna av scenkonsten utan just det som Arbis stått för genom decennierna /seklen – plantskolan – det viktiga mellanledet mellan talang och profession som inga artister klarar sig utan och som ett gymnasieprogram inte heller kan täcka. Som ger liv och minnen till dem som inte går vidare men ägnat sången och dansen all sin fritid under något eller några viktiga ungdomsår. Eller alla de som i kulisserna lärt sig hantverk som smink, kostym, ljus och ljud som gett andra karriärer fart. Drömmen, Robins dröm, om att ge en stjärna möjlighet att komma hem och lysa, låt oss säga en gång per år, har slocknat.

– Det var en era under 20 år då musikalartister kom från Norrköping.

Arbis har aldrig haft kommunens uttalade uppdrag att leverera teater, operetter eller musikaler; Arbis har levererat ändå. Kommunens stöd som var självklart under första halvan av 1900-talet tiden när socialdemokraterna var starka och stod Norrköpings Arbetareförening nära, har holkats ur med partiets försvagade maktposition. Nu är det mycket länge sedan Arbetareföreningen lade ner sin teaterverksamhet, den som alltid kommer att förknippas med Gideon Wahlberg,  som under många år var anställd som teaterledare och här kunde skriva sina populära folklustspel.

Efter att Norrköpings operettsällskap tagit över taktpinnen steg den unge Robin Karlsson in på scenen med Arbis Nytta och Nöje.

– Det var som ett komplement till Operettsällskapet, förklarar han.

Robins engagemang ledde till att han så småningom köpte fastigheten, men när Operettsällskapet inte kunde betala hyrorna och gick i konkurs tog Robin Karlsson vid och byggde upp verksamheten på nytt, dels i eget bolag, dels som konstnärlig ledare för föreningen Arbisakademin.

Ungdomar som vill stå på scenen finns alltid och många som nu är  vuxna har ställt upp igen, om de någonsin har slutat, för scenen känner egentligen inga åldersgränser. Men runt går det inte och under 2010, året efter succén med Teaterbåten i Värmekyrkan, som genomfördes i samarbete med Destination Norrköping och Östgötateatern, har konkurshotet växt.

Att Robin betalt räkningar ur egen ficka, gång efter annan, har hjälpt för stunden. Ett hyresbidrag på 500 000 kronor från kommunen underlättar för utomstående grupper att hyra in sig, men kärnverksamheten, musikal och varieté, får inga bidrag. Att driva den stora fastigheten på Bredgatan kostar 1 800 000 kronor per år bara det.

– Jag får fortfarande glada telefonsamtal från politiker och tjänstemän, men det leder ingen vart. Det är så amatörmässigt så det inte är sant, suckar Robin, som i rättvisans namn gör undantag för en och annan som åtminstone inser stundens allvar.

Kanske han är också lite besviken på Arbis vänner, för de finns inte, inte som den fasta organisation som just nu behövs som bäst, som påtryckare och stödarbetare. De ideella krafter som finns är för få. Facebookgruppen Arbis i våra hjärtan har just nu 592 medlemmar men också här är det mest glada tillrop, alternativt nostalgiska. Robin hoppas att de tar sig till loppisen och tar några vänner med sig, för om huset ska användas till nya ändamål måste här bli tomt.

Under det senaste decenniet har fastighetsägaren, Robin Karlsson alltså, renoverat huset så att det ska påminna om fornstora dagar. Det har kostat honom omkring en och en halv miljon kronor, varav tio procent, 150 000 kronor kommit som bidrag från Riksantikvarieämbetet.

Blir det en frikyrka eller restaurang, de mest stabila intressenterna Robin Karlsson nu har kontakt med, som flyttar in i lokalerna försvinner nog både freskmålningarna i taket och scenkantens pelare med slingrande blad. Det är inte vad Robin vill i sitt hjärta. Helst vill han fylla Arbis med sång och dans, talanger och stjärnor. Men han är inte längre beredd att betala för den glädjen.

– Det står ju inga grupper i kö för att spela musikteater, inget Norrköpings operettsällskap. Och Svenska operan som gjorde Tosca i Hörsalen häromåret har ju också insett att vi inte har råd att ha någon musiklyrisk ensemble i Östergötland.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • ARBIS Norrköping

  • 27-28 augusti 2011 kl 11-15
    Loppis

 

LÄNKAR
Arbis hemsida
Berits dag på Arbis Kultursidan.nu 16/5 2011
Arbetareföreningen hedrade Gideon Wahlberg Kultursidan.nu 13/8 2010

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Arbis säljer ut sig på loppis och går i graven

  1. Pingback: Nya bud på tidigarelagd loppis på Arbis | KULTURSIDAN.nu