• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Teater på Konstmuseet och Matteus Kyrkogård


Teater på Konstmuseet. Joakim Lang repeterar med klasskamraterna som publik
tillsammans med dramaläraren Ingbritt Swanö Wiklander och konstpedagog Ann-Charlotte Peterson.

 

Monologer om lust, längtan och bedrövelse

 

Teater på tvärs med livet, döden och konsten. De Geergymnasiets andraårselever på teaterprogrammet har snart premiär på vårens monologföreställningar. Publiken får slå följe i Konstmuseet respektive på Matteus kyrkogård.

Helt ny är Kyrkogårdsvandringen invid Matteus kyrka. Initiativtagare är Kalle Hansson, chef för kyrkogårdsförvaltningen.

– Vår uppgift är inte bara att sköta om gravarna utan också att lyfta fram vår kulturhistoria.

Förvaltningen har satt en historiker på att leta fram uppgifter om personer som levt i Norrköping, från den rike fabrikören John Philipson till fattiga arbetare. Varje gymnasieelev har fantiserat vidare kring sin rollperson och skrivit en monolog i svenskämnet. Den vandrande teaterföreställningen tar publiken runt bland gravarna, de korta monologerna ledsagar åskådaren mitt i livets drömmar om frihet, framtid och kärlek.

Linnéa Öhman har valt Anna Vilhemina Johansson som lämnade Norrköping omkring förra sekelskiftet och flyttade till USA, och som alltså inte ligger begravd på kyrkogården.

– Jag vet inte så mycket om henne men fantiserar om att hon jobbade som väverska här i Norrköping och ville gestalta hur väverskorna hade det.

Sedan några år samarbetar De Geergymnasiet med Norrköpings konstmuseum. Här har varje elev valt ut en tavla som inspiration. Konstmuseet som teaterscen är en spännande plats och merparten av monologerna handlar om relationer och att vara ung.

– Det är ett klassiskt yrke för ungdomar som inte har något cv och som folk hatar. Att han har det yrket som är skämmigt och måste ringa till sin pappa, förklarar Marcus Nilsson sin roll, den unge telefonförsäljaren som hittar pappans namn på uppdragslistan.

– Jag ville göra något om kärleken i familjen, hur den brister i överklassen, fortsätter Marcus och tycker att den vita tavlan med de svarta korsen passar bra.

Visst gör den det. När konsten möter teatern får den ännu en dimension.

Text, film och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • KONSTMUSEET Norrköping

  • Tavlor som fönster mot världen
    22
    maj 2011 kl 13 o. 15
    24
    maj 2011 kl 13
    27
    maj 2011 kl 11.30

 

  • MATTEUS KYRKOGÅRD Norrköping

  • Min historia
    26 maj 2011 kl 18
    27
    maj 2011 kl 18
    28
    maj 2011 kl 11
    29
    maj 2011 kl 15

 

LÄNKAR

De Geergymnasiet

Norrköpings kyrkogårdsförvaltning

Norrköpings konstmuseum

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.