• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KSM:s Masterstudenter ställer ut på Verkstad

Det är spännande att skriva in sig själv i olika kontexter, säger Hanna Hannerz som med omsorg
iscensatt en plats för goda samtal om intressanta ämnen.

 

Personliga avtryck i underjorden

 

Det gäller att vara snabb nu. För utställningstiden är snålt tilltagen, bara tre dagar med start fredag kväll. Sju masterstudenter på kurserna ”Konstnärlig gestaltning” och ”Kultur- och mediegestaltning” visar sina examensutställningar i Verkstads dunkel på Kvarngatan. Inte en den andra lik.

– Vi har väldigt olika bakgrund. Några är hantverksinriktadee, en har arbetat med grafisk design och en är filmvetare, exemplifierar Hanna Hannerz. Hennes egen inriktning är kulturproduktion.

Själv sitter hon i sitt vardagsrum. Eller rättare sagt i sin soffa som hon placerat på en matta mitt på golvet, med andra möbler ärvda av mormor som bodde på Bostorp i Norrköping. Är det en installation eller scenografi? Vi landar i att det är en iscensättning av en miljö för samtal.

– Jag var moderator för en bokrelease för ett tag sedan och blev så frustrerad när alla som var med redan var så färdiga, de spelade sina roller. Då tänkte jag vidare på hur man bäst skapar en miljö för samtal, som det är hemma hos mig.

Strax intill hänger dekorativa tryck på stora sammetstyger. Sofie Johansson, som vill arbeta med inredningsformgivning, beskriver en metod som innehåller fotografier och potatistryck, skanning och bearbetning i datorn. Spinal lupin och Skogens skimmer heter de vackra resultaten.

– Jag vill ha naturkänsla och djup i bilderna och vill ha så bra färgåtergivning som möjligt, förklarar Sofie Johansson.

Isa Lundgrens Splittrade ögonblick samspelar väl med den underjordiska lokalen. Tre mosaiktavlor i nischer, ett par gipshänder i naturlig storlek, som står i skärvkross, fotografier och korta texter, dikter skrivna av barn.

Isa Lundgren förmedlar ett starkt engagemang med de som är utsatta.

– Jag vill inspirera åskådaren till att sätta sig in i en flyktings situation.

Meningen med minnen och Kära Märta. I ett mindre rum avskilt från övriga utställningen är väggarna fulla med brev. Ida Lindfors säger sig ha hittat en väska innehållande en mångårig brevkorrespondens. En inte alltför ovanlig ramberättelse till en roman, fast här är breven uppsatta på väggen och filmen Kära Märta visas, baserad på den videodokumentation som gjorts under projektet Meningen med minnen.

Märta och Bertil skriver om stort och smått, sådant vi numera skickar små mejl eller sms om. Så formas, vänds, vrids, ordnas, sorteras berättelsen om livet, det som vi minns.

Ett inlägg i debatten om upphovsrätt är Andreas Eklöfs fyra stolar tillsammans med ett stort fat av torkad plastfärg. Här ska två akustiska liveband turas om att spela för publiken och ta emot dess uppskattning i form av pengar.

– Egentligen håller jag på att skapa en digital plattform mellan artister och publik, en hemsida där artister kan lägga upp sin musik och folk kan donera.

Kommersiell idé eller debattinlägg?

– Det är svårt att säga. Kanske ett experiment i altruism, svarar Andreas Eklöf.

TVNO – tvätteriet som tar hand om landstingstvätten i Norrköping. Där har Sofia Eklöf arbetat, gått fritt med kameran och omväxlande sorterat smutstvätt och manglat lakan. Hon har tagit tid på sig, lärt sig arbetet och lärt känna de personer som arbetar där. Resultatet har blivit en dokumentärfilm med observerande, experimentell atmosfär, som Sofia säger.

– Jag ville ha det mer avväpnat, filmade utan manus. Och så har jag jobbat med ljud, för de har fantastiska ljud på vissa platser.

Social liv på internet ur användarens perspektiv. André Hurtig är den ende masterstudenten på Kultur- och mediegestaltning som ställer ut på Verkstad. Tre vita sammanfattningar av tre artiklar tänkta för olika media är inte lika spektakulärt som ett vardagsrum eller en brevväxling. Det är uppsatsarbetet bakom som är det viktiga.

– Jag har undersökt hur 20 ungdomar ser på sig själva och varandra när de är online, berättar André Hurtig, vars tes är att internet fungerar som en förstärkning av det befintliga sociala nätverket, varken mer eller mindre.

– En del glorifierar internet men i verkligheten tar folk inte kontakt med andra över hela världen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • VERKSTAD Norrköping

  • 20 maj 2011 kl 18-22
    21-22 maj kl 12-17

    Examensutställning

 

 

LÄNKAR

KSM – Masterprogram i Konstnärlig gestaltning

KSM – Masterprogram i Kultur- och mediegestaltning

Isa Lundgren

André Hurtig

Ida Lindfors

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.