• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kom i tid för att höra Ninas stämma


Gratiskonsert med världsstärnan. Nina Stemme sjunger med Norrköpings symfoniorkester på torsdag och fredag.

 

Gratis konsert med världssopranen

 

Världsklass. Sopranen Nina Stemme väntas dra full trädgård i Linköping och knökfull De Geerhall i Norrköping. Vadstena-Akademien har firat 50 år hela sommaren och avslutar med konserter tillsammans med SON nu på torsdag. Konstnärlige ledaren Nils Spangenberg har lyckats locka tillbaka Akademiens kanske mest namnkunniga operastjärna, Nina Stemme. Hon medverkade i uppsättningen Mjölnarna under tidigt 1990-tal, sedan gjorde hon succé i Göteborg och studsade sedan vidare till de riktigt stora scenerna i Europa och New York.

Nu blir det äntligen första framträdandet med Norrköpings symfoniorkester. Konserterna är gratis – se bara till att komma i tid!

 


Symfoniorkestern är redan på plats. Hit till Louis De Geer ska publiken komma på fredag.

 

På programmet står Mozart, ännu mera Mozart, Donizetti, Verdi och Kurt Weill, alltså tyske teatermannen Brechts vän och kompositör som flydde/flyttade till Hollywood. Däremot inte Wagner, som blivit något av Nina Stemmes signum. Favoritrollen är Brünnhilde, Birgit Nilssons paradnummer, och Isolde i Wagners Niebelungens ring respektive Tristan och Isolde.

– Tillsammans med sångare från Vadstena-Akademien kommer jag att sjunga Saga of Jennie med musik av Kurt Weill. Jag framför också verk av Verdi och Sibelius, sade Nina Stemme nyligen till Östgöta Correspondentens kulturreporter Lollo Asplund i en intervju.

Men så står hon heller inte ensam på scenen, utomhus intill Linköpings slott på torsdag kväll och inne i De Geerhallen på fredag. De sångare som medverkat i årets uppsättning Silverskeppet i Vadstena kliver också ombord.

– Det blir en inspiration för de unga sångarna att få stå på samma scen som världsstjärnan, sade Nils Spangenberg i en tidigare intervju med Kultursidan.nu.

De sångarna är sopranen Sibylle Glosted, mezzosopranerna Annie Fredriksson och Anna-Sara Åberg, Tomas Volle, tenor och Nils Gustén, bas. Alla utom Tomas Volle har ingått i sångarlaget som medverkat i Silverskeppet.

 


Dirigent. Anna-Maria Helsing slår från pulten.

 

Dirigent är finlandssvenskan Anna-Maria Helsing, tidigare chefdirigent för Uleåborgs orkester. Från början var det tänkt att Cathrine Winnes skulle dirigera men det har blivit ändrat. Kanske det är därför Nina Stemme säger att hon ska sjunga Sibelius, som inte står med i det program SON presenterar på sin hemsida.

Vadstena-Akademiens konstnärlige ledare Nils Spangenberg håller ihop och presenterar. Troligen får publiken höra ett och annat om Akademiens femtio år långa musikhistoria.

Se bara till att vara på plats i tid; Louis De Geer öppnar klockan 18, dörrarna till De Geerhallen öppnar kl 18.30. Det finns inga biljetter och endast pressen får reserverade sittplatser.

– Vi vädjar till publiken att gå in till mitten av bänkraderna och fylla på, så att så många som möjligt får plats på ett så enkelt sätt som möjligt, skriver Symfoniorkestern på sin hemsida.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Marco Borggreve, Tanja Niemann, Ann-Charlotte Sandelin, John Honk, Petter Johansson, Khashyar Naderehvandi, Erik L Underbjerg och Jimmy Svensson m fl

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KUNGSTRÄDGÅRDEN Linköping

21 augusti 2014 kl 19

DE GEERHALLEN Norrköping

22 augusti 2014 kl 19

SON firar Vadstena-Akademien 50 år
Hyllningskonsert
Arr: Norrköpings symfoniorkester och Vadstena-Akademien

MEDVERKANDE
Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Anna-Maria Helsing
Solister:
Nina Stemme sopran,
 Sibylle Glosted sopran,
 Annie Fredriksson mezzosopran, 
Anna-Sara Åberg mezzosopran,
 Tomas Volle tenor, 
Nils Gustén bas
Presentatör: Nils Spangenberg Vadstena-Akademiens konstnärlige ledare

MUSIK AV
Mozart, Weill, Foroni, Donizetti, Verdi, Sibelius

LÄNKAR
Nina Stemme hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Vadstena-Akademien hemsida
En stemme i världsklass intervju Corren.se 19/8 2014
Vadstena-Akademien firar 50 år reportage Kultursidan.nu 8/7 2014
La belle epoque inspirerar SON 2014/2015 reportage Kultursidan.nu 25/5 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.