• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nya perspektiv för nya filmmakare


En ny filmkurs har startat på Cnema i samarbete med Marieborgs folkhögskola. En av lärarna är Måns Ahlin. Första kullen rymmer 20 elever.

 

”Det är berättandet vi är ute efter”

 

En ny filmutbildning har sett dagens ljus i Norrköping. En utbildning som verkar fylla ett hål både lokalt och nationellt. En utbildning som så självklart ska ligga just här. För Marieborgs folkhögskola och Cnema gör det ihop. Startar filmutbildning på eftergymnasial nivå. 20 elever har just börjat studierna och redan gjort klart sina första filmer. De fick fyra timmar på sig. Inriktningen handlar om att berätta.

Johan Karlsson, chef på Cnema, berättar att de för tre år sedan blev uppvaktade av Marieborgs folkhögskola med ett förslag om samarbete. Och för en vecka sedan startade så filmkursen Nya perspektiv, som är ett jämlikt samarbete mellan Marieborg och Norrköpings kommun. Man satsar hälften var, sammanlagt cirka en miljon kronor, och undervisningen kommer att bedrivas på både folkhögskolan och Cnema. 20 elever har antagits, men antalet ansökningar var det dubbla – något som är ovanligt för en nystartad kurs. Här finns både elever som har gått Film- och musikgymnasiet och de som har studerat drama på Marieborg.

 


Ronja Ljung och Emil Johansson går den nya filmkursen.

 

Ronja Ljung har läst Media på Kungsgårdsskolan och efter det både teater och teaterpedagogik på Marieborg. Film kändes som ett logiskt steg därefter och som ett bra komplement. Hon är medlem i fria teatergruppen Revolverteatern och spelade med i Hjälten på den gröna ön i Knäppingsborg i somras. Även kurskamraten Mathilda Rasmussen är med i Revolverteatern, där hon gärna skriver ny dramatik.

– Det är berättandet vi är ute efter. Det tekniska får man ändå på köpet, säger Måns Ahlin.

Kollegan Carl-Eric Reidler, lärare i dramaturgi på Marieborgs folkhögskola, inflikar att det är nytänkandet man är ute efter:
– Vi vill inte ha några Hollywood-kopior.

– Folkhögskolans teaterlinje fyller 50 år i år men står inte stilla, menar Marieborgs rektor Jerry Wiklund. Med tanke på den långa erfarenheten av drama och teater kändes steget till film naturligt, vi jobbar hela tiden på att förnya skolan.

 


Film för framtiden. Johan Karlsson och Jerry Wiklund, ledare för Cnema respektive Marieborgs folkhögskola är glada över samarbetet.

 

En tredjedel av tiden kommer utbildningen att ha gästlärare. Kursen har ett brett perspektiv på film, och ska vara förberedande för högre studier. Eleverna kommer att få filma, regissera och agera… kort sagt: vara inblandade i alla stadier i filmskapandet.

Oavsett om det handlar om spelfilm eller dokumentärfilm jobbar eleverna i fyra grupper à fem personer, och det kollektiva i skapandeprocessen är det centrala. Tanken är att varje elev ska pröva alla moment för att så småningom hitta sin inriktning att gå vidare med. Kanske något gäng blir så tajt att det bildar eget filmbolag.

– Film är inget enmansarbete, understryker Måns Ahlin.

– Det finns många vägar in på kursen, säger Cnemas Johan Karlsson, men också många vägar ut. Det finns ett antal yrken som, direkt eller indirekt, har en anknytning till film.

– Utbildningen som sådan placerar sig emellan gymnasiet och universitetsstudier, tillägger Måns Ahlin, film- och mediepedagog på Cnema som köpt in nya filmkameror och annan utrustning.

 


Norrköping stärks inom film- och kulturområdet, något som gläder kommunalråden Lars Stjernkvist och Olle Johansson.

 

Emil Johansson pendlar från Vadstena. Film är hans liv, och han har både gjort egen film och provat på att vara statist. Han har sökt olika universitetskurser utan att komma in, så nu går han den här vägen. Kursen tror han kommer att leda till att man bygger upp en kunskapsbank och knyter kontakter. I framtiden ser han sig själv boende i Göteborg och arbetande i Sveriges filmcentrum i Trollhättan.

Men varför lämna Norrköping? Kommunalrådet Olle Johansson tycker att vi nu får en pusselbit till i helheten av Norrköping som filmstad. Filmfonden man berättade om för ett tag sedan var en bit, och det här är ytterligare en.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist menar att detta är en del av arbetet att göra Norrköping till kulturhuvudstad.

– Synen på kultur har förändrats, man nu börjar inse att den också skapar jobb. Det är idag ett 40-tal personer i Norrköping som arbetar med film på olika sätt, säger Lars Stjernkvist.

Text: Michael Strandhed och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Cnema hemsida
Marieborgs folkhögskola hemsida
Nya perspektiv filmkurs info

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.