• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nina Stemme firade Vadstena-Akademien (recension)


Jazzig. Nina Stemme bjöd på en annan sida av sig själv i Saga of Jenny ur Broadwaymusikalen Lady In The Dark av Kurt Weill.

 

Som på en god väns födelsedagskalas

 

Det sprakar om världssopranen Nina Stemme när hon tillsammans med fem unga sångare och Norrköpings Symfoniorkester hyllar Vadstena-Akademien med en operakväll i De-Geerhallen i Norrköping.

Kön ringlar sig lång utanför konserthuset. Är det gratiskonsert så är det. Man köar tålmodigt och vet att man väntar på något gott. Det är hemtam orkesterpublik, tillresta operafantaster och säkert även någon novis här och var. Alla får plats och det finns till och med några platser över.

När väntan är förbi kommer en finklädd orkester ut på scenen. Inget prål och paljetter utan mer som när man går på en god väns födelsedagskalas. Och det är ju precis vad det är. Vadstena-Akademien fyller 50 detta år.

 


Ett klick per person. Slutsiffran för gratiskonserten blev 810 konsertbesökare.

 

Symfoniorkesterns vd Karin Veres öppnar kvällen med ett hyllningstal till jubilaren där hon framhåller Vadstena-Akademiens arbete för att förnya operakonsten och vara ett växthus för unga sångare. Flera av våra idag etablerade sångare har en gång börjat sin bana i någon av Vadstena-Akademiens uppsättningar – Loa Falkman, Anne Sofie von Otter och Malena Ernman för att nämna några.

Även kvällens stora dragplåster sopranen Nina Stemme, som medverkade i operan Mjölnaren i Vadstena 1993. Sedan gick hon och vann Placido Domingos sångarpris och resten är historia, som Vadstena-Akademiens vd och konstnärlige ledare Nils Spangenberg formulerar det från scenen. Han är kvällens ciceron och guidar publiken initierat genom programmet.

 


Anna-Sara Åberg, Annie Fredriksson och Sibylle Glosted är de tre damerna i Trollflöjtens Zu Hilfe! Su Hilfe!

 

Uvertyren till Mozarts Trollflöjten får inleda och sedan bjuds vi på en kortversion av operan. Nils Spangenberg introducerar och tar oss med in i handlingen, medan fem unga sångare från Vadstena-Akademien får visa vad de går för. Först ut är tenoren Tomas Volle som den unge Tamino. Han får snart sällskap av de tre damerna Sibylle Glosted, Annie Fredriksson och Anna-Sara Åberg. Sist ut är basen Nils Gustén som Sarastro. Alla utom Tomas Volle medverkade i sommarens uppsättning av Silverskeppet i Vadstena. En föreställning som för övrigt går att se på SVT i höst för den som vill.

De är alla unga begåvningar som är i början av sina karriärer och att få sjunga med en symfoniorkester på det här sättet måste vara stort. Att dessutom få dela scen med en fullfjädrad operastjärna kan väl knappast överträffas.

 


Nina Stemme och de fem unga sångarna i Saga of Jenny ur Broadwaumusikalen Lady In The Dark.

 

När Nina Stemme intar scenen med sången Saga of Jenny ur Kurt Weill-musikalen Lady In The Dark slår det gnistor. Den jazziga musiken är medryckande och Nina Stemme har en underbar diktion där varje ord går fram. Det svänger om orkestern och det syns att Stemme gillar läget. De unga sångarna får nöja sig med att stå bredvid och köra, men de verkar mer än nöjda ändå.

De får chansen lite senare att visa mer av sin begåvning i några sånger ur Mozarts opera Titus och en duett ur den komiska operan Kärleksdrycken av Donizetti.

Tillsammans med kvällens dirigent, Anna-Maria Helsing, tar orkestern sig an uvertyren till operan Kristina, drottning av Sverige av Jacopo Foroni. En gång hovkapellmästare för Kungliga Operan men sedan bortglömd tills Vadstena-Akademien återupptäckte operan 2007. Det är svulstig och dramatisk musik med mycket bleckblås, pukor och cymbal. Och ett stråk av folkvisan Näckens polska. Anna-Maria Helsing för och orkestern följer i fin harmoni.

 


Innerlig. Nina Stemme i Sibelius/Runebergs Flickan kom ifrån sin älsklings möte.

 

När det är dags för Grand Finale får Nina Stemme briljera med sången Pace, pace mio Dio ur Verdis opera Ödets makt. Till ackompanjemang av harpa övergår ett hjärtskärande skri till en undertryckt viskning som ger uttryck för all den smärta och sorg som rollfiguren Leonora upplever. Oerhört starkt och visar hur väl Stemme bemästrar sitt instrument rösten. Publiken sitter knäpptyst. Applåderna efteråt har ingen hejd.

Det har inte heller Nina Stemme som efter applådtacket glatt bjuder på ett extranummer – Flickan kom ifrån sin älsklings möte op 37:5 ur Fem sånger av Jean Sibelius med text av Johan Ludvig Runeberg.

Så är operakalaset i De Geerhallen till ända. Jubilaren Vadstena-Akademien har varit tämligen osynlig under kvällen – jag hade gärna velat veta mer om vad som hänt under dessa 50 år och kanske också hur allting startade. Det är möjligt att det fanns en röd tråd i urvalet av musik men det förklaras aldrig. Lite synd, tycker jag.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

22 augusti 2014 kl 19
Operafest – SON firar Vadstena-Akademien 50 år

Hyllningskonsert
Arr: Norrköpings symfoniorkester och Vadstena-Akademien

MEDVERKANDE
Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Anna-Maria Helsing
Presentatör: Nils Spangenberg Vadstena-Akademiens konstnärlige ledare

Solister:
Nina Stemme sopran
Sibylle Glosted sopran,
Annie Fredriksson mezzosopran
Anna-Sara Åberg mezzosopran
Tomas Volle tenor
Nils Gustén bas

MUSIK AV
Mozart, Weill, Foroni, Donizetti, Verdi, Sibelius

MOZART Trollflöjten, uvertyr
MOZART Zu Hilfe! Zu Hilfe!ur Trollflöjten
MOZART Soll ich dich,Teurer, nicht mehr sehn? ur Trollflöjten
MOZART In diesen heil´gen Hallen ur Trollflöjten
WEILL Saga of Jenny ur Lady In The Dark Arr. Olov Helge
FORONI Uvertyr till Kristina, drottning av Sverige
MOZART Tu fosti tradito ur Titus
MOZART Parto, parto, ma tu ben mio ur Titus
DONIZETTI Una Parola o Adina ur Kärleksdrycken
VERDI Pace, pace, mio Dio, ur Ödets makt
SIBELIUS Flickan kom ifrån sin älsklings möte (Extranummer)

LÄNKAR
Nina Stemme hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Vadstena-Akademien hemsida
Kom i tid för att höra Ninas stämma reportage Kultursidan.nu 20/8 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.