• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteatern i höstens startgrop


Inför ett nytt spelår. Anna M Nygren, Frida Nyström och John Johansson berättar om Kvartersteaterns planer.

 

Alla är välkomna – Scenen är din!

 

Dansteater, e-dating och manlighet. Kvartersteatern fortsätter sin linje med egenskrivet och samtida för unga och vuxna amatörskådespelare. Nytt för året är en ren dramagrupp. Flera medlemsdrivna projekt sjuder i groparna. Till barngrupperna är det kö.

Snart, alltid sista torsdagen i augusti, är det dags för höstens upptaktsmöte på Kvartersteatern. Nya och gamla medlemmar samlas för att kolla vad som är på gång.

– Det är en av de roligaste kvällarna på hela året, tycker regissören Frida Nyström. Det är så mycket positivt, så många idéer.

Det är nämligen inte bara Kvartersteaterns ledare som har planer. Varje år kommer det fram medlemsdrivna projekt.

– Det sjuder i groparna, som verksamhetsledaren John Johansson formulerar det. Ett år hade vi modevisning. Så länge det stämmer överens med våra värderingar så hjälper vi till med det som behövs.

 


Mansmönstring. Ingen soldat sattes upp 2012. Nu pågår repetitioner inför nypremiären i vinter.

 

Regissören Frida Nyström och husdramatikern Anna M Nygren har tre projekt på gång. Redan nu pågår repetitionerna inför vinterns nypremiär av Ingen soldat som spelades för snart två år sedan. Pjäsen tar upp frågor kring manlighet.

– Jag har skrivit om lite, en ny scen och några nya roller, säger Anna M Nygren.

Ett annat projekt är en danspjäs som också har text. Dans är något ganska nytt för Kvartersteatern, dansinslagen i vårens uppsättning av drömspelet Är du vaken nu väckte mersmak. Temat är dock obehagligt:

– Vi pratade i våras om ett våldtäktstema, och att göra det i dansens form. Det kommer att påminna om uppsättningen Att äta banan, säger Anna M Nygren.

– Det är en vild poetisk text, tillägger Frida Nyström.

 


Dans. I våras hade drömspelet Är du vaken nu? premiär. Ett av höstens projekt präglas av dans.

 

Deras tredje projekt handlar om internetdating och har växt fram ur ett medlemsförslag som vann mångas gillande. Dramatikern Anna Nyström skrev redan förra året om internetrelationer, komedin #status: hipp & fräsch som handlade om Facebook. Den nya pjäsen är mörkare och mer dramatisk.

– Vi pratade först om att det skulle vara roligt men när jag skrev blev det inte så kul. Kärlek är svårt och hårt. Det är så många aspekter på internetdating som behöver komma fram, menar Anna M Nygren. Det handlar också om identitet, många filosofiska saker.

De tre pjäsprojekten är sinsemellan mycket olika men som Frida Nyström säger ”det finns ändå något Nygrenskt över alla.”

Många av Kvartersteaterns mer erfarna skådespelare deltar i Annas och Fridas uppsättningar. Andra medlemmar vill driva egna projekt. John Johansson berättar om en grupp som funderar på att sätta upp Samuel Becketts moderna klassiker I väntan på Godot.

– Och två duktiga medlemmar har kontakt med Ljungsbro slott utanför Linköping om att göra familjeteater. De tänker sig ett deckartema som vandringsteater, kanske med barnskådespelare, säger John Johansson.

Det händer att grupper lämnar Kvartersteatern för att prövar lyckan som fria teatergrupper. Ett exempel är improvisationsteatern Impuls, ett annat Teater Lekhuset.

– Kvartersteatern är ett ställe att börja på. När de vill bli professionella och tjäna pengar på sin teater då är det dags för dem att kliva ur, förklarar Frida.

En del medlemmar rör sig fritt i Norrköpings sjudande teaterliv och söker sig till olika amatör- eller semiprofessionella teaterprojekt. Nya kontakter, uppsättningar och regimetoder ger erfarenheter som kommer Kvartersteatern till del när medlemmarna återvänder.

 


Komedin #status: hipp & fräsch handlade om Facebook. En ny internetrelationspjäs tittar närmare på e-dating.

 

Kvartersteatern är en amatörteaterförening som är öppen för alla åldrar från sju år och uppåt. Barngrupperna är redan startklara. Från tonåringar och vuxna är det teateruppsättningar som gäller. De som är nya söker sig lämpligen till höstens nybörjargrupp. Nytt för året är en dramagrupp.

– De finns de som vill leka, ägna sig åt gruppövningar men inte gå in i pjäsprojekt, förklarar Frida Nyström.

– Alla är välkomna!, säger hon.
– Scenen är din!, avslutar John Johansson. Det är vårt valspråk.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Hjalmar Sandelin Mårdh,
Josefina Dernsjö och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KVARTERET HALLARNA Norrköping

28 augusti kl 19
Upptaktsmöte
för gamla och nya medlemmar i Kvartersteatern

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.