• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Maria Ask blev HP-besökare nr 100.000


Lyckonummer. Maria Ask, till höger, blev besökare nr 100.000 på Harry Potterutställningen och fick blommor och en kasse full med Harry Potter-prylar. Här i sällskap med väninnan Johanna Lindfors.

 

”Jag älskar Harry Potter”

 

Maria Ask från Skärblacka har väntat hela sommaren på att se Harry Potter-utställningen i Norrköping. Hon ville gå med sin bästa vän. När de checkade in på måndagseftermiddagen väntade en överraskning. Maria blev besökare nr 100.000. Tillströmningen av besökare betyder mycket för Norrköpings turistnäring. Nu är det bara en kort tid kvar för utställningen som visar en mängd föremål från filmerna om den unge trollkarlen och hans vänner och fiender.

 


Vingfåle. Kläder och rekvisita ur filmen Fången från Azkaban.

 

– Jag älskar Harry Potter, säger Maria Ask. Böckerna och filmerna, de ger den här magiska känslan.

Ändå har hon väntat hela långa sommaren innan hon bokade in besöket på utställningen. Bästa vännen Johanna Lindfors var bortrest och skulle först komma hem. Tjejerna gick in och förberedde sig för att se utställningen då en överraskning dök upp, Maria blev nämligen besökare nummer 100.000. Och uppvaktades av personal från Upplev Norrköping. En blomsterbukett och en kasse fylld med Harry Potter-prylar senare kunde Maria och Johanna ta sig an utställningen.

– 100.000 besökare betyder mycket för turistnäringen. Vi gjorde en undersökning i mitten av utställningsperioden och då var det omkring 75–80 procent av besökarna som kom utifrån, berättar Sofia Fäldt från Upplev Norrköping.

Prognosen pekar på 115.000 besökare när utställningen stänger efter 7 september. Då utvärderas den information som samlats in. Det är intressant att veta varifrån folk kommer, hur länge de stannar och om de gör något mer när de är i Norrköping.

– Vi har hört från hotellen att de märker av Harry Potter-utställningen. Stadsmuseet har också märkt en tillströmning av besökare och man ser HP-kassarna på stan, säger Sofia Fäldt.

 


I fiendeland. En stor avdelning upptas av föremål från den dramatiska kampen mot de onda, Lord Voldemort och hans anhängare.

 

Nu när de flesta har avslutat sina semestrar och skolorna har börjat är det inga långa köer på vardagarna. Det märks att Norrköpingsborna passar på under helgerna, bara över gångna lördagen och söndagen kom 2.700 besökare. Denna måndag kommer det en stadig rännil, flest är kanske de som hör till den första Harry Potter-generationen och växt upp med böckerna allteftersom de getts ut. ”Studenter” kommenterar Sofia Fäldt.

Dörrarna öppnas in till utställningen. Besökarna väljs in i sina elevhem i förrumet där Åsa Carlsson håller den skrynkliga sorteringshatten över några i gruppen, en i taget. ”Brave at heart”, hörs den mässa tre gånger av fyra.

– Det är nog 80–85 procent som hör till Gryffindor, säger Åsa Carlsson luttrat.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

PARKEN Norrköping

29 maj – 7 september 2014
Harry Potter: The exhibition

Utställning
Prod: Global Experience Specialists
Arr: Upplev Norrköping

LÄNKAR
Harry Potter: The exhibition hemsida
Upplev Norrköping hemsida
Superfans på besök i Harry Potters värld recension Kultursidan.nu 9/7 2014
Nu öppnar Harry Potter-utställningen reportage Kultursidan.nu 29/5 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.