• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

A natural selection x 100 grafiker (recension)

Fullt med botanikgrafik i Trädgårdsrummet.
Närstudium rekommenderas. Det lilla formatet uppmuntrar till närgånget detaljarbete.

 

Här vill man krypa nära

 

100 grafiker med anknytning till Graphic Studio i Dublin bjöds in att göra en självständig tolkning av The National Botanic Gardens i Dublin. Konstnärerna kommer inte bara från Irland, utan också från övriga Europa, Mellanöstern, Bortre Asien, Australien och Nya Zeeland.

2001 hade Konstforum en utställning med irländska konstnärer från Graphic Studio, så samarbetet är inte nytt. Dessutom hade man 2010 en utställning med Stephen Lawlor och Michael Cullen därifrån, då också med måleri.

 


Utomjording.  Stephen Lawlors Extranjero.

 

Här avbildar Lawlor en centralamerikansk okidé i verket Extranjero (en etsning/flatbitning/akvatint i flerfärg), som betyder utomjording. Man förstår lätt varför. Jag blir rädd på riktigt.

De flesta bilderna är tämligen naturalistiska avbildningar av växter. Trädgården har tydligen 17.000 arter, så det finns några att välja på. Många är också närgångna detaljer. Det lilla formatet (alla är ca 12 x 12,5 cm stora) uppmuntrar nog till det. De flesta är också i färg. Och alla som vet något om grafik vet också att man då oftast behöver en plåt eller annan tryckförlaga per färg. Det är mycket jobb för liten yta.

Men ännu mer imponerande är det att göra en serigrafi på denna lilla yta. Det har Aidan Flanagan gjort. Hans Quercus suber (korkek, alltså) spelar mot den stiliserade konstruktionen i växthuset på ett alldeles monumentalt sätt. Storheten i det lilla personifierad.

Fast några bilder är mer abstrakta. Marc Reillys Kilmacurragh (namnet på en trädgård i grevskapet Wicklow ägd av Botanic Gardens) är tecknad från minnet, uppenbarligen med stålborste, och sedan etsad. Man känner den hårda skuggan på trädstammarna, även om det är minimalistiskt. John Fitzsimons Adaptions (carborundumetsning) består av några olika kantiga fält. Den är inspirerad av fetbladsväxter och deras överlevnadsteknik. Fascinerande. Fast dessa bilder är undantag. De allra flesta är, mer eller mindre, naturalistiska.

 


Ömsint porträtt av en okänd växt, av svenske Lars Nyberg.

 

Vår svenska grafiker Lars Nyberg bidrar med en utsökt torrnål, som det är lätt att gå förbi. Unknown plant är en ömsint teckning av ett litet ogräs han hittade på parkeringsplatsen utanför Botanic Gardens – ett lyckligt oväntat möte. Kan man annat än älska den attityden?

Botox av Colm Mac Athlaoich får mig att fundera. Den föreställer ju helt tydligt blad av Ginko biloba. Hmm… lite googlande säger att växten används för att minska nervsmärtor vid botoxinjektioner. Men nu kanske jag övertolkar. Det är i alla fall en vacker akvatint i gråskala.

Min blick dras också till Carmel Bensons Bright Fire. Kanske för att den inte är så lättläst som många andra bilder. Torrnål och carborundum. Jaha. Är det en krypväxt jag ser? Eller ser jag något helt annat? Är elden metaforisk?

Så skulle jag kunna fortsätta, men hundra bilder är många bilder. En timme var tillräckligt för att kittla mitt intresse, men jag blev också yr i huvudet av alla intryck. Det blir till att återkomma. Flera gånger, tror jag.

Ofta vill man se konst på lite avstånd, men här vill man krypa nära. Det myllrar av fina detaljer. Är man också grafikfantast (jag erkänner) och vill studera tekniken så är det nästan att man gör näsavtryck på glaset. Fullvuxna människor gör klokt i att medtaga läsglasögon. Jag glömde mina.

 


Åtta på raken att titta på.  92 kvar.

 

Det borde bli splittrat med 100 bilder av 100 konstnärer – men det blir det inte. Det lilla och upprepade formatet gör att det blir lite som en mosaik. Men det är mycket att se. Jag undrar vad jag får syn på vid nästa gång jag kommer. Det brukar vara så att de mest oansenliga bilderna växer med tiden, och här räcker det med att blinka, så har man missat en. Projektets hemsida rekommenderas varmt, om man vill repetera inför nästa besök. Här finns alla bilder.

Hela utställningen är som en blandad gottepåse med olika smaker. Här finns rätt många söta bilder, några syrliga och en del med sälta. Själv gillar jag mest de kärva och beska. Men alla smaker tillfredställes.

Detta är en möjlighet att köpa högklassig grafik för en billig penning. Alla tryck kostar 1.150:-/st. Om man har råd borde alla kunna hitta något blad man gillar. Slut på gratisreklamen.

Utställningen öppnas på lördag den 6 september i närvaro av Irlands ambassadör H. Exc. James Joseph Carroll. Det blir den tredje irländska ambassadören som inviger en utställning på Konstforum, minsann. Konstnärerna Gráinne Cuffe och Elke Thönnes kommer också att närvara.

Text: Michael Strandhed
Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTFORUM Norrköping

1 – 21 september 2014
A natural selection
– 100 aspects of The National Botanic Gardens Dublin

100 grafiker knutna till Graphic Studio, Dublin, Irland

LÄNKAR
National Botanic Gardens hemsida
Graphic Studio, Dublin hemsida  A natural selection
Konstforum hemsida facebook
Irländare på Konstforum reportage Kultursidan.nu 30/11 2010

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.