• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

F 13 från luftrum till museum

Norrköping minns... F 13
De skyddade Sveriges luftrum. Utställningen berättar om människorna på F 13 Bråvalla flygflottilj.

 

Militärfotografen Rune Rydhs bildskatt

 

De skyddade Sveriges luftrum i 70 år. Men piloterna var bara den yttersta spjutspetsen i en stor organisation vars mål var att få upp dem i luften. F 13 var en militärstrategiskt betydelsefull pusselbit och samtidigt en egen stad i staden. I film och fotografi är det den bredden, människorna, som lyfts fram i dubbelutställningen Norrköpings minns… F 13 Bråvalla flygflottilj 1943-1994 på Stadsmuseet.

– Det är 20 år sedan F 13 lades ner. När Kamratföreningen kontaktade oss insåg vi att det ingick klockrent i vårt uppdrag, säger museiintendent Anette Kindahl som arbetat med utställningen.

 


Tre filmer finns att se på Hyllan.

 

På väg upp mot Stadsmuseets filmhylla står påklädda dockor. En pilot i brunsäckig mundering. Noterar den elegant stilrena designen på Flygvapnets uniformer, för män och för kvinnor.

Bortsett från skyltningen och soffan är det tomt på Hyllan. Allt fokus på de tre filmer besökaren kan välja mellan. Bakom fotot till Snabbare än ljudet – nästan står Sven Nykvist, Sveriges störste filmfotograf, redan då känd för sitt samarbete med Ingmar Bergman. De två andra filmerna är Flyglotta och ett inslag från populära TV-magasinet Café Norrköping där uppvisningsföraren Ulf Johansson är gäst.

– Det är en bildskatt, säger intendent Anette Kindahl om fotografierna som komponerats till en tät utställning i Rum för fotografi på Stadsmuseet.

Flygflottiljens mångårige fotograf Rune Rydh har stått bakom kameran i merparten av fallen. Tio av de 46 bilderna är från Bråvallas första årtionden, med flottiljchef, första spadtagen och mekaniker som servar en knubbig J 22 framför blommande fruktträd.

Merparten av fotona skildrar kändisbesök och vardagliv under de följande årtiondena, från 1960-tal till de sista åren. De värnpliktiga avlöste varandra år för år, totalt beräknas 30.000 ha gjort tjänst på F 13. På en bild sitter några av dem med valpar i famnen, blivande vakthundar.

Bråvalla med officerare, piloter, tekniker, sjukvård, mat och transporter bildade en hel stad. En betydelsefull del av Norrköping under 1900-talet. Nu är den helt borta, inga protester hjälpte. Bara kamratföreningen är kvar och den växer till sig även med personer som inte tjänstgjort inom flygvapnet.

– Vi är tekniknördar, vi hade velat ha massor med bilder på flyplan. Men människor, det är suveränt, säger Håkan Fredriksson om urvalet. På den tiden var han överstelöjtnant och bataljonschef på Bråvalla, nu ordförande i F 13:s Kamratförening.

 


Fotoutställningen skildrar människor, flygplan och hundar.

 

F 13 startade under brinnande världskrig. Flygflottiljens betydelse växte när den fick ansvaret över de militära flygbaserna och stridsledningen i östra Sverige. F 13 fick de nya flygplansmodellerna först av alla. Lansen, Draken, Viggen. Men inte JAS Gripen.

Lika viktigt som planen i luften var de hemliga underjordiska anläggningarna. Och den manuella luftbevakningen innan radarn klarade av även lågflygande flygplan. Bland annat här var kvinnor viktiga. Även om kvinnor inte tillhörde stridande trupp så kunde de tjänstgöra som stril-lottor, förkortningen står för stridsledning. På ett foto sitter unge officeren Håkan Fredriksson bredvid en kvinnlig kollega vid radarskärmar och apparater.

–Det var en spännande tid på 1970-talet med mer än 100 kränkningar och överflygningar över Östersjön varje år. Flygvapnet gick alltid upp och skyddade vårt luftrum, kommenterar han.

Några modellflygplan hänger i taket och står i en monter i den sparsmakade utställningen. Hos Saab i Linköping står Sveriges sista hela Viggenplan. Det är F 13 Kamratförenings – om de kan ta emot den. Den mycket aktiva föreningen vill bygga en utställning kring den, om jaktflygets historia, öppen för besökande allmänhet och skolelever. Tanken är att låna en gammal hangar i närheten av föreningslokalen vid Sörby herrgård. Men de har knappast råd med den årshyra som kommunen vill ha.

– Norrköpings kommun fick Bråvalla för en spottstyver av försvaret, säger Lars Åberg, en gång eltekniker på Andra kompaniet. Nu vill de ha 125.000 kronor för en jordkula.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSMUSEET Norrköping

13 september – 26 oktober 2014
Norrköpings minns… F 13 Bråvalla flygflottilj 1943-1994

Filmvisning, fotoutställning
Prod: Norrköpings stadsmuseum i samarbete med F 13 kamratförening

LÄNKAR
F 13 Kamratförening hemsida
F 13:s historia Norrkopingsprojekts blogg
Norrköpings stadsmuseum hemsida  facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.