• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Insamlat ljus och döda hjältar

Sulkas Lilla Anna

Lilla Anna och långa farbrorn. William Sulka begraver sin barndom.

 

Fotopapperet fick åka runt i bil under tio mil

 

Man skulle kunna säga att Big Chill är en fotoutställning, men det vore en ganska futtig beskrivning. Vad Kim Westerström ägnar sig åt är att samla ljus. Varje bild har en exponeringstid av en dag.

Med en hembyggd låda med ett hål i har han låtit belysa fotopapperet från gryning till skymning. Ingen efterbearbetning har skett. Ingen egen kontroll har han haft över processen. Jo, det är klart att det har spelat roll var lådan har stått. Och vädret har också påverkat, men det kan man väl inte säga att Kim har haft kontroll över.

Ett papper har han haft i bilen. Det fick åka runt under tio mil. Jag tror det är min favorit, men jag tänker inte berätta vilket det är. Själv har konstnären några andra favoriter, som han hängt tillsammans. Det kan jag också förstå.

 


Med en hembyggd låda med ett hål i har Kim Westerström låtit belysa fotopapperet från gryning till skymning.

 

Allt är väldigt noga dokumenterat. Projektet har pågått under två månaders tid, och han har noga antecknat väder och tiden för solens upp- och nedgång. Den sista togs i början av juni, och då var han tvungen att gå upp vid fyra. Men anteckningarna är bara viktigt för honom, säger han. Det visade sig att för utställningen var det oviktigt. Bilderna står för sig själva. Inte heller hänger de kronologiskt – utan estetiskt.

15 bilder representerar lika många dagar. Jag blir nästan andlös när jag tänker på det. Det är ett buddhistiskt lugn över utställningslokalen.

Samtidigt, säger han, var det en sorts nedräkning inför att hans dotter skulle födas förra året. Jag frågar om han kan minnas de enskilda dagarna, och det säger han att han kan.

Jag har sedan pressvisningen igår haft Velvet Undergrounds låt White light/White heat i huvudet. Men det är precis tvärt om – ljuset tecknar svart. Paint it black kanske hade varit bättre, men den beskriver inte känslan på samma sätt.

Jag önskar jag kunde samla ljuset från kulturnatten på en bild. En! Den finge också gärna vara icke föreställande.

Kan vi ta en bild på dig där borta? Vid bilderna. ”Klick”. (Jag skäms.)

 


Betalningsmedel? William Sulka funderar kring livet efter döden.

 

Emil i Lönneberga är död. Pippi Långstrump med. Och Lilla Anna. Det är väl det första som slår en, att William Sulka har tagit livet av sina barndomshjältar. ”I filmerna och böckerna är de alltid lika unga.”, säger han. Men det är inte för att vara morbid han har låtit dem dö. Döden är vacker. Och den är inspirerad av latinamerikanska mumier.

”Rascar Capac” är min första tanke när jag ser Pippi. Det är inkamumien i Tintins De sju kristallkulorna. Inte så långsökt som man kan tro, eftersom jag vet att William är serietecknare. Jag frågar honom inte, men jag ser det jag ser. Och vi hamnar i en diskussion om olika serier.

Bilden på den döde Musse Pigg är däremot ett rent lustmord. Han var trött på Disney. Och Momento Lego skapades ur sorgen att inte få leka med Lego längre. Så djäkla kul är det inte att bli vuxen.

Ett par bilder visar avkapade fingrar på en tråd. ”Det är bara döda ting”, säger William. ”Man kulle kunna använda dem som betalningsmedel.” Eh… jaha. ”Det är inte värre än avhuggna aphänder.” Nehej. Ja, det är ju klart.

Men den lilla utställningen är kul. Dödskul. (Förlåt!)

People have the power, ett bildspel på politiskt tema visas i Kronans källare under Kulturnatten. Utställningen är gjord av 25 elever från Yrkeshögskolans utbildning Fotograf för reklam & magasin i Gamleby. Bildspelet ackompanjeras av 200 politiska låtar.

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL KIM WESTERSTRÖM (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BILDSPEL WILLIAM SULKA (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI KRONAN Norrköping

27 september – 12 oktober 2014

Kim Westerström
Big Chill

LILLA GALLERIET
William Sulka

KÄLLAREN
27 september
25 fotoelever från Gamleby Yrkeshögskola
People have the power

kl 19.00 Poesi av och med Jesper Lundby

LÄNKAR
Kim Westerström hemsida
William Sulka hemsida
Gamleby Yrkeshögskola hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Insamlat ljus och döda hjältar

  1. Pingback: De öppnar för höstens hemligheter - KULTURSIDAN.nu