• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

#4 – Säkert eller Osäkert på Kulturnatten?

Kompisar, barnteater och Pop-up-konst

 

 Vi är nyfikna på lite av varje under Kulturnatten. Sonens rockkompisar? Barnteater från handdockor till möss? Uppstickarkonst i Pop-upgallerier?  Däremot skjuts invigningen av konstverket White Light upp, på grund av en uppstoppad katt..

Om vädret är fint kan jag mycket väl tänka mig att gå ner på Knäppingsborg för att lyssna på sonens bästa kompis som spelar där. Vad är det de heter nu igen? Martin Karlsson och Tumbleweed town. De spelade på min sons inflyttningsfest och jag gillade vad jag hörde, så dem kan jag mycket väl tänka mig att lyssna till igen. Liksom jag kan tänka mig att lyssna till Lasse och Debbie när de sjunger med Air Craft Storband. Tyvärr är ju de samma tid, så jag måste nog välja.
Jag tänker mig också vara med och lyssna på Berättarnätets aktivitet i Stadsbiblioteket.

Eva Lindblad avgick tidigare i år som ordförande för Norrköpingsrummets vänner

Jag har prickat in en barnteaterpremiär, Musen Märta bygger bo, på Konstmuseet. Barnteater är perfekt. Rakt på sak. På 30 eller 40 minuter berättas en angelägen historia med starka känslor och som ger hopp och empati. Kostym och scenografi är vackra och roliga och teatern kommer nära. Eva Carlsson i Teater Pelikanen har fullt upp den här dagen, hon spelar också Vem ska trösta Knyttet på Stadsbiblioteket och nya Super-Verklo på Teater Bråddgatan 34. Men jag blir också nyfiken på Barnteater med handdockor på Bok-Galleriet.

På gräsmattan utanför Konstmuseet har ett konstverk vuxit fram under veckan. Gatukonst som hämtats från Egypten. Ett Pop-up-galleri, något tillfälligt alltså. Girls är också ett Pop-upgalleri, det finns flera. Girls hittar jag i Linden, fullt med fotografi, street art och graffiti – och en klottervägg med musik till. Kulturföreningen V.O.D.K.A.N. (Vi som orkar driva kulturen aktivt i Norrköping) fyller också Linden med konst: satir och karikatyrer .

Galleri mot strömmen heter ett nytt galleri på Hospitalsgatan 12, där ställer konstnärerna Aaid Fahad, Amjad Altayyar ut tillsammans med Alexander Hadad, han med djurskulpturerna. På Cnema visar Rodrigo Obón illustrationer, hoppas jag får syn på dem i biodunklet.

I Knäppingsborg, någonstans, visas Rufus Backmans utställning Homo Sapiens, textila verk och installationer som handlar om människan. Om enskilda individer som lever i sina komfortabla bubblor och vägrar se ett steg längre, och om människans rädsla att känna, se, höra, smaka och lukta. Ett pop-upgalleri värt namnet, utställningen visas bara en dag, bara att leta rätt på den.

Parkeringshuset Spiran kommer tillbaka, förra årets otippade galleri. Nu är P-Art@Nkpgs Guggenheim inte lika överraskande men fortfarande råkallt och ruggigt i rundeln. Årets utställning handlar om fotografi och en ljudmatta från Nemcom med sex dj:s.

Upp till bevis för gästkonstnärerna som varit sommarens stipendiater hos Norrköping AIR. Quynh Vantu, Vanja Sandell Billström och Vijai Patchineelam ställer ut lite här och var i Industrilandskapet. Jag har träffat dem alla under sommaren och skrivit om dem. Verkstad: Rum för konst är ett ställe, Ströms panncentral ett annat. Deras utställning håller lite längre, fram till 12 oktober.

Invigningen av konstverket White Light i pop-upgalleriet på Olai Kyrkogata, i nybyggda kvarteret Spinnrocken. skjuts upp.  Konstverket som tar upp etiska och existentiella frågor innehåller bland annat en uppstoppad katt. Djurrättsorganisationer har framfört krav på att katten ska avlägsnas från konstverket medan Konstmuseet hävdar konstnärens frihet. Och framhåller att katten var gammal, sjuk och avlivad innan dess ägare skänkte kroppen till konsten.

Ann-Charlotte Sandelin, redaktör för Kultursidan.nu

KULTURNATTEN

27/9 2014
Bok-Galleriet, Kristinagatan 20 kl 10 och 15 Barnteater med handdockor. BARNTEATER
Linden köpcentrum kl 10–17
Girls Pop-upgalleri med foto, streetart och graffiti samt klottervägg. KONST
Stadsbiblioteket kl 11
Vem ska trösta Knyttet? Teater Pelikanen för barn 4–9 år och deras vuxna, i bokskogen. BARNTEATER
Galleri, Hospitalsgatan 12 kl 11–23 Utställning med Aaid Fahad, Amjad Altayyar och Alexander Hadad. KONST
Cnema, Kungsgatan 56, kl 11 –
Illustrationer av Rodrigo Obón. KONST
Norrköpings Konstmuseum kl 12 och 15.30
Musen Märta bygger bo. Teater Pelikanen för barn från 2 år. BARNTEATER
Knäppingsborg Rufus Backman utställningen Homo Sapiens KONST
Konst i Industrilandskapet
kl 13–20 med Norrköping AIR:s stipendiater Quybg Vantu, Vanja Sandell och Vijai Patchineelam i Verkstad: Rum för konst, Norra Grytsgatan och Ströms panncentral. KONST
Stadsbiblioteket kl 16–18
Berättarstund med tema Tystnad med Berättarnät Norrköping. BERÄTTANDE
Teater Bråddgatan 34 kl 17.30 Super-Verklo. Lilla Drama-labbet spelar för barn från 4 år. BARNTEATER
Knäppingsborg kl 18
Martin Karlsson och Tumbleweed town på Lilla scenen. Debbie och Lasse med Air Craft Storband på Stora scenen. MUSIK
Parkeringshuset Spiran kl 18–24
P-Art@Nkpgs Guggenheim: FOTOGRAFI, MUSIK

 

LÄNKAR
Kulturnatten program
Bok-Galleriet hemsida
Stadsbiblioteket hemsida
Cnema hemsida
Norrköpings konstmuseum hemsida
Norrköping AIR Konst i Industrilandskapet Facebook
P-Art@Nkpgs Guggenheim Facebook
# 3 – Säkert eller Osäkert på Kulturnatten? tips Kultursidan.nu 26/9 2014
# 2 – Säkert eller Osäkert på Kulturnatten? tips Kultursidan.nu 24/9 2014
# 1 – Säkert eller Osäkert på Kulturnatten? tips Kultursidan.nu 23/9 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.