• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ull och Lin möts på Arbetets Museum

Tröja från Östergötlands ullspinneri
Naturens eget material. Ull håller värmen medan linprodukter
kan ärvas från en generation till en annan. Nu möts de på Arbetets museum.

 

Gamla material håller stilen

 

Björke Vävstuga och Östergötlands Ullspinneri har i varje fall tre saker gemensamt. De startade sin verksamhet år 1981: personerna bakom företagen drivs av en vilja att bygga upp, förvalta och utveckla kunskapen kring hantverk som håller på att försvinna; när företagen nu fyller 30 år producerar Arbetets Museum i Norrköping en utställning om de framgångsrika verksamheterna.

Linet: Björke Vävstuga har växt ur grundarna Britta Eriksson och Ylwa Källgrens hobbyintresse till att bli ett omtyckt besöksmål och ett produktivt drällväveri med sju anställda. Linneskåpslycka skriver företaget överst på sin hemsidan. Björke gård som ligger på landet mellan Skärblacka och Finspång är från början ett 1600-talstorp, väveriet är inrymt i ett gammalt sädesmagasin. Vävstugan har i år tilldelas Hagdahlsakademins diplom.

Ullen: På Östergötlands Ullspinneri är drivkraften att förvalta en hantverkstradition. Grundarna köpte maskinparken från ett nedlagt spinneri och lärde sig – den hårda vägen – om hela processen från ull till färdigt garn. Exporten till Japan har tagit fart på senare år och man genomförde nyligen en lyckad utställning på svenska ambassaden i Tokyo, med start samma dag som jordbävningen ägde rum. Företaget ägs av Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg.

I utställningen Ull & Lin i kreativt möte är det de naturliga materialen och hantverkskunskapen som står i fokus. Lin och ull har använts av människor i alla tider. Materialen är miljövänliga, slitstarka och biologiskt nedbrytbara. De kräver inga kemikalier för att skötas och de ger både värme och svalka.

Med utställningen vill man ge kunskap om råmaterialen, men också uppmuntra besökare att släppa loss sin skaparkraft. I utställningen kan man broderiklottra, väva, sticka, virka, tova – och på så sätt också bidra till utställningens form och utseende. Under sommaren kommer dessutom museet att hålla workshops kring olika tekniker.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

28 maj – 30 oktober 2011
Ull & lin i kreativt möte

LÄNKAR
Arbetets museum
Björke vävstuga
Östergötlands ullspinneri

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.