• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Se livet och modet i altarskåpen

Snidat altarskåp.
Snidade altarskåp var vanligt i medeltidens kyrkor innan altartavlor blev modernt.

 

Fyra föreläsningar om förr

 

Retro – kulturhistoriska tillbakablickar. S:t Ragnhilds gille och Kulturkontoret/Medeltiscentrums nya föreläsningsserie inleds med en titt på senmedeltidens samhälle sett i altarskåpens bilder. Plats är Stinsen.

 


Altarskåp. Detalj. Lägg märke till glasögonen.

 

Med kyrkans altarskåp som spegel av samtidens idévärld och familjeideal – en resa från Söderköping och Skönberga och vidare ut i världen är den långa titeln på Carina Jacobssons föreläsning redan nu torsdag kväll. Carina Jacobsson är docent i konstvetenskap och verksam som universitetslektor och studierektor vid Konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

Föreläsningen fokuserar på hur det förmoderna samhällets handel, sociala förhållanden och idévärld tar konkret uttryck i senmedeltidens konst. Genom altarskåpens rika bildvärld åskådliggörs samtidens klädmode och handel via gestalter klädda i orientaliskt inspirerade dräkter med randiga tyger och turbanliknande huvudbonader.

Samhällets nya syn på familjeliv speglas också i framställningar av den Heliga Släkten där jungfru Marias systrar – som inte är omtalade i Bibeln – framträder med makar och lekande barn som om de vore på ett familjekalas.

 


Carina Jacobsson.

 

Om en vecka berättar läraren och arkeologen Margareta Spels från Motala om Händelser i Hersebråta by i Börrums socken på 1700-talet. Hon har forskat om och arbetat med lokalhistoria och nu skrivit en bok om Hersebråta med ett myller av personer, liv och död, arbete och fest, stöld, mord, fängelse, skvaller och släktfejder och så inte minst religionens betydelse in i varje detalj.

Senare i höst gästar historikern Annika Sandén Stinsen. Hon är filosofie doktor i historia och är verksam vid Stockholms universitet. Hennes huvudsakliga forskningsintresse rör människors levnadsvillkor, deras normer, rätt och vardag i 1500- och 1600-talets Sverige. Om en av dessa personer handlar hennes föreläsning Anders Månssons stöld, dödsdom och vidare öden: om brott och människoöden i Sverige omkring 1600.

Sent i november presenteras S:t Ragnhilds gilles Årsbok 2014.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STINSEN Söderköping

9 oktober 2014 kl 18.30
Med kyrkans altarskåp som spegel av samtidens idévärld och familjeideal – en resa från Söderköping och Skönberga och vidare ut i världen
Carina Jacobsson

15 oktober kl 18.30
Händelser i Hersebråta by i Börrums socken på 1700-talet
Margareta Spels

12 november kl 18.30
Anders Månssons stöld, dödsdom och vidare öden: om brott och människoöden i Sverige omkring 1600
Annika Sandén

19 november kl 18.30
S:t Ragnhilds gilles Årsbok 2014

Arr: S:t Ragnhilds gille och Kulturkontoret/Medeltidscentrum i samarbete med Folkuniversitetet och Studiefrämjandet

LÄNKAR
S:t Ragnhilds gille hemsida
Kulturkontoret/Medeltidscentrum hemsida

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.