• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Flimmer: Domaren och brottslingen

Kärlek och brott
Allvarligt talat. I franska filmen Kärlek och brott möts den ordentliga kvinnan och den brottslige mannen.

 

Lättpåverkad hårdarbetande kvinna

 

Kön ringlar långt ut i foajén när jag anländer till Cnema kort innan filmen ska börja. Slutligen bänkar vi oss i Huvudrollen (äntligen får jag se en film här och inte bli inflyttad till de två mindre salongerna). På duken rullas Kärlek och brott upp, ett franskt drama om den prydligt ordentliga domaren Ariane. Hon är så pass rekorderlig och hårdarbetande att hon under nyårsnatten uppmanas av druckna kollegor att släppa loss och festa med dem i stora hallen i justitiepalatset, en trappa ned. Nåväl, hon ger efter. Efter några glas champagne (denna hårdarbetande kvinna är nog rätt lättpåverkad), nyårsslaget och med en domarperuk nedtryckt på huvudet ger hon sig sedan av.

Gott så. Det är bara det att ett halvår senare hamnar hon efter yrsel och illamående på läkarbesök där hon på en ultraljudsundersökning där det konstateras att hon är gravid i sjätte månaden. Ariane minns ej vad som skedde under nyårsnatten …

Här börjar jakten på sanningen. Och den korrekta karriärsdomaren får svart på vitt möta sitt öde, eller se sitt förflutna. Chockerande svar på sina frågor får hon genom den gryniga men ack så reella filmen från övervakningskameran från nyårsnatten i fråga. Fadern till barnet visar sig vara landets mest eftertraktade brottsling, den misstänkte inbrottstjuven tillika kallade Ögonätaren.

Det är en varm komedi med flertalet roliga och oroande scener. I synnerhet filmens klimax när den misstänkte står i rätten med sitt hopplösa fall, företrädd av en fladdrig om än mer hopplös, stammande försvarsadvokat. In i detta stegar höggravida Ariane och gör rätt för sig – där hon i ett slag bevisar hans oskuld och kör sin karriär i botten. Att ha sexuellt umgänge med kriminella anses inte vara okej för domare i Frankrike.

Jag gillar att se fransk film och detta är inget undantag. De är ofta underfundiga och snabba i klippen, så också denna.

Text: Nora Ham
Foto: ur Kärlek och brott /Filmfestivalen Flimmer

CNEMA Norrköping

5, 9, 11 oktober 2014
Kärlek och brott 2013

Genre: komedi
Regissör: Albert Dupontel
Arr: Flimmer filmfestival

LÄNKAR
Imbd sida
Flimmer hemsida Facebook program

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.