• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

10 unga novellister hyllades – läs och rösta

En dag för ungt berättande

 

Unga berättare är en tävling på länsnivå där just unga berättare får skriva en novell för att delta i tävlingen. För första gången hölls presentationen av de tio bästa bidragen på Norrköpings Stadsbibliotek. Dessa tio bidrag går vidare till en röstningstävling där en vinnare vaskas fram som får stipendium till en skrivarkurs. Sista röstdatum är sista dagen på året 2014.

Hela dagen var ägnad ungt berättande med skrivarworkshop och serieworkshop. Jonas Edström och Martin Johansson från lyrikföreningen Dödsstjärnan medverkade. Författaren Arkan Assad berättade om sin nya roman Blod rödare än rött.

 


Länsbibliotekets Annika Holmén presenterade årets vinnare i Unga berättare.

 

I bibliotekets foajé står ett tjugotal förväntansfulla personer för att se de nominerade kliva upp på scenen. Författaren Maria Fagerberg har suttit med i juryn och hon läser upp de olika motiveringarna till nomineringarna. En efter en ställer sig de unga berättarna på den ärofyllda scenen. Sju tjejer och tre killar. Jag fick en kort pratstund med några av dem.

Alexandra Shukevich har varit i Sverige i bara ett år. Hon kommer från Vitryssland. Nu bor hon i Linköping. Hennes novell handlar om hennes barndom i Sovjet och hur landet kom att bli Vitryssland. Hon beskriver de händelser som följde på omvändelsen och hur landet råkade ut för en ekonomisk kollaps och hur kontakten med omvärlden gestaltade sig. Alexandra talar en förvånandsvärt bra svenska men hennes man har hjälpt henne med att översätta texten till svenska. Hon har alltid skrivit och läst mycket. I skolan var hon alltid bra på att skriva och hon deltog i ett antal tävlingar i Vitryssland. En gång vann hon. När jag frågar om skillnader mellan Vitryssland och Sverige svarar hon att hon tycker att det finns fler möjligheter att utvecklas här.

 


Jonas Edström och Martin Johansson från lyrikföreningen Dödsstjärnan stod för underhållningen.

 

Hanna Adolfsson kommer från Motala men hon studerar teater i Norrköping på De Geergymnasiet. Hon har skrivit sedan barndomen men det här är den första tävlingen som hon deltar i. Nyligen skrev hon en barnpjäs men den ligger fortfarande och väntar på sina skådespelare. När hon jämför Motala och Norrköping tycker hon att Norrköping är trevligare och mer kulturvänligt. Hon tycker att det är lättare att bli accepterad här och så har staden finare hus.

Rikard Lundberg kommer från Norrköping. Han läser engelska vid Linköpings universitet. Och det visar sig att hans novellbidrag också är skrivet på engelska. Han berättar att han mer lever i en engelsktalande värld än en svensktalande. Olika spel och det han läser är på engelska. Rikard har även skrivit en roman och ytterligare en som han nästan är klar med. Och… ja, de är på engelska. Han vill fila lite mer på dem men sedan ska han försöka få dem publicerade. Målet är att bli författare. Förra året var han också då en av de tio nominerade i Unga berättares novelltävling.

 


Författarsamtal. Arkan Assaad berättade om sin nya roman Blod rödare än rött efter prisutdeningen.

 

Johanna Nilsson var med i en rikstäckande tävling för två år sedan. Då kom hon trea. Hon kommer från Borensberg men går på gymnasiet i Linköping. Johanna minns inte så noga när hon började skriva riktigt mycket men hon minns att i högstadiet skrev hon som mest. Hennes novellbidrag handlar om Kurt Cobain. Från början visste hon inte mycket om honom men hon googlade och fick reda på att han hade en homosexuell vän på högstadiet. Novellen är skriven utifrån den vännens perspektiv. I berättelsen är han kär i Kurt Cobain.

– Om jag hade varit den killen hade jag aldrig gett upp, säger Johanna.

I novellen handlar det om en evig kärlek som Kurt Cobain ännu inte har blivit medveten om. Johanna visar mig även de presenter som alla nominerade fick; en skrivbok och ett presentkort på femhundra kronor. Presentkortet kan lösas in i bokhandeln. Var annars?

Text: Carina Johansson
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

UNGA BERÄTTARE Östergötland

2014
Novelltävling för unga författare mellan 16 och 30 år
Jury: författarna Maria Fagerberg och Ola Klippvik, Anya Feltreuter, Boxholms bibliotek, Mattias Ahlén, Film i Öst samt Johan Hagesund, DIBB förlag.
Arr: Länsbiblioteket, Film i öst och Östsam

FINALISTER läs pdf / lyssna
Alexandra Shukevich Jeans
Erik Malmberg Fågelbordet
Hanna Adolfsson Kalla mig inte Robin
Ica Fischerström Dröm sött, älskling
Johanna Nilsson Fyra år
Josefine Nilsson Vinden som viskar mellan träden
Louise Burenby En text om Krav och alkoholism
Mina Moozarmi Själen och spöket
Pelle Nordfors I lösa ändar
Rickard Lundberg The Island

LÄNKAR
Unga berättare hemsida
Arkan Assad hemsida
Norrköpings stadsbibliotek hemsida

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.