• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Standup Kråkedy med Chopp Event

Kråkholmen mot nya höjder

 

Nytt och retrogammalt mixas i årets sommarrevy på Kråkholmen, den lilla trädbevuxna ön, som klamrar sig fast invid Louis De Geer i Strömmen i Norrköping.

Premiärkvällen var kall och våt, grillbufféns gäster som var de enda med reserverade platser väntade ända in i det sista med att sätta sig. Vad hjälpte det, regnet föll envist ända fram till paus.

Tidigare somrars många sång- och dansnummer, är djärvt bortskurna. För att bereda plats åt nyheter: Först och främst Talang 2010-finalisten Elin König Andersson som lyfter sommarrevyn till nya högre höjder med sina luftakrobatiska cirkusnummer och flammande eld. Den flickans bästa vän är ett 20 meter långt vitt tyg. Wow! Fast cirkus i en revy drar åt vaudevillen som var så i ropet för 100 år sedan … nog smakar det retro. Sedan visar hon att hon kan stå på scenen också.

Pernilla Parszyk, för många känd från tv-reklamens Judit & Judit (den andra är förstås ChoppEvents egen Carina Perenkranz), är också en ny och rolig bekantskap. Med gamla hederliga dialekttrick: finsk matlagning och gotländska Babben.

Uffe Holmertz har visserligen stått på Skandiateaterns scen tillsammans med Pontus Helander men det är första gången för honom på Kråkholmen. Och det funkar bra, med holmerzsk svada i Bertil-monologen. För att inte tala om retrogamla numret Alltid samma frågor tillsammans med Carina P, där det gamla parets traditionella kärleksliv kryddats med Viagra.

Regissören Johan Klarbrant, som senast stod för nyårsrevyns koreografi, mixar de många numren väl, inte ett det andra likt. Spretigt som en ruggig kråka.

Finns det en linje skulle det vara att publiken får sig en hel del Norrköpingsanknutna skämt till livs. Som Pontus Helanders sångnummer Poet svart, en ”hyllning” till Norrköpings meste poet Marcus Birro. Eller Carina P:s Vita Hästenmålvakt, ett elakt nummer där hon lyckas vara ännu mer påklädd än en avdankad julgran.

Standup Kråkedy märks det inte så mycket av, mer än en samling ståuppare med Henrik Schyffert i spetsen som sågar varandra jäms med fotknölarna. Svårt uppdrag, när tv-konceptets ”roasting” startade så sotsvart. Eller menar ensemblen att monologerna också står upp?

Om nu grundföreställningen puttrar på med gamla och nya nummer, varav några faller vissa delar av publiken på läppen, medan andra faller i god jord hos andra, eller tvärtom (och bara njut, njut av Elin K A däruppe i höjden), så är det upp till gästartisterna att stå för stjärnglansen.

Premiärkvällens Magnus Bäcklund glittrade i sina återkommande insatser, gjorde bland annat reklam inför höstens Las Vegasshow med ett Tom Jonesmedley. Magnus B har en härlig röst som också fungerar till Ledinlåtar. Men ljudet han hade med sig var större, inklusive ekoeffekt, än övriga revyn. Det blev rejäla växlingar.

Ann-Charlotte Sandelin

  • Stand-up Kråkedy
  • Regi: Johan Klarbrant
  • Texter: Ulf Holmertz, Berndt Uthas, Nicke Wagemyr, Maria Axamon, Garvsyra, Carina Perenkranz, Pernilla Parzyk
  • Medverkande: Pontus Helander, Uffe Holmertz, Carina Perenkranz, Pernilla Parszyk, Elin König Andersson
  • Gästartist: Magnus Bäcklund
  • ChoppEvent på Kråkholmen, Norrköping

Listan på sommarens gästartister!

Kommentarer från Carina Perenkranz

Om Magnus Bäcklund: Magnus hade exakt samma ljud som vi, dvs vårt ljud.

Om retroskämt: Visst är det retro och de används just i en mossig miljö. Numret vann Revy-SM för bästa sketch!

 

Tillägg från Ann-Charlotte Sandelin

Icke att förglömma: Små gröna män… nej nej, fel av mig, en hel blåsorkester med taktfasta vuxna män i små lustiga gröna hattar spelade för premiärpubliken före start. Det är till att slå på stort!

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Standup Kråkedy med Chopp Event

  1. Pingback: Prästens lilla kråka på Kråkholmen | KULTURSIDAN.nu