• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Första mosaikerna smyckar Marielund

Lukas Issa vid sitt verk Fågeln.

Stolt. I tre dagar arbetade Lukas Issa med bilden Fågeln. Nu har den överförts till mosaik och sitter på väggen i hans trappuppgång.

 

Även miljörummen har fått utsmyckning

 

– När jag hörde att de valt ut två bilder visste jag att det var våra två. Valeria Valdes kände sig säker på sin sak och hade rätt.

Hennes bild Flickan och Lukas Issas Fågeln har förvandlats till mosaiker som välkomnar boende och besökare i två uppgångar som ligger mitt emot varandra på Bergslagsgatan. De två har deltagit i projektet Konst-Pimpa i Marielund, ett projekt för unga i Marielund inriktat på demokrati och delaktighet genom konst och kreativitet. Bostadsområdets ägare Hyresbostäder har stöttat projektet och har beställt utsmyckningen av Konst-Pimpa.

– Jag tycker det är jättefint, över förväntningarna, säger Dick Axelsson som är områdesansvarig.

Det var hösten 2012 som ungdomarna i Konst-Pimpa studerade mosaik tillsammans med konstnären Sahar Burhan. De fick göra bilder som kunde passa för mosaiktekniken som präglas av tydliga motiv, nedbrutna i små delar. Den hårda ytan glänser.

Det har gått lång tid sedan dess. Lukas Issa, som lade tre dagar på att måla sin bild med största noggrannhet, hann nästan glömma bort mosaikprojektet när han fick veta att hans bild blivit utvald.

– Jag blev stolt över att de valde min av alla bilder, säger sextonåringen bakom Fågeln som breder ut sina vingar över ett tredelat landskap.

 


Saftkalas. Konst-Pimpas projektledare Eva Lundgren-Stenbom bjöd in till invigningen på Bergslagsgatan 26 och 34.

 

– Jag är glad att min bild satts upp här där jag spenderat en stor del av mitt liv, från att jag var 9 år till i våras, säger 18-åriga Valeria Valdes. Hon går sista året på Bild- och formprogrammet på De Geergymnasiet och siktar på att plugga humanistiska ämnen på universitetet efter studenten.

– Jag tänkte på en kvinna med väldigt vågigt hår. Jag tänkte på skönhet, berättar hon om sin bild där just ett flygande rött hår tar upp en stor del av ytan.

Själva mosaikarbetet har gjorts i Italien, kaklets och mosaikens land. När mosaikerna sattes på plats var ungdomarna med. Och förstås att de var på plats vid onsdagens invigning när Konst-Pimpas projektledare Eva Lundgren-Stenbom dukade upp saft och kakor till alla som var med om festligheterna.

– Jag är glad att vi blev tillfrågade av Hyresbostäder om det här uppdraget, sade Eva Lundgren-Stenbom.

Hon hoppas att Hyresbostäder vill gå vidare och smycka alla uppgångar, som tanken var från början.

– Vi tar ställning till fortsättning nästa år när vi sett hur de här sköts. Mosaikerna har kostat 7.000 kronor styck att tillverka, påpekar Dick Axelsson.

Hyresbostäder hoppas att konsten och delaktigheten ska göra mer nytta. Under året har de genomfört en teckningstävling bland yngre boende i området. De finaste bilderna pryder nu de tre miljörummen, uppförstorade av en målare.

– Först målade vi och gjorde fräscht och fint. Nu hoppas vi att alla boende håller rent i soprummen.

Med vid invigningen var inte bara unga och vuxna boende i området. Också Stefan Arrelid, konstintresserad styrelseledamot i Hyresbostäders styrelse, var där.

– Jättefint, sade Stefan Arrelid.

– Jag känner pojken som gjort Fågeln, sade Margareta Essinger en av de boende. Jag hoppas det får vara ifred.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Konst-Pimpa Facebook
Om Konst-Pimpa Kultursidan.nu 2012-2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.