• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tänk om allting var annorlunda (recension)

Mattias Lindström med cyr-ring.
Cyr-ringen som en stor avkastad vigselring.

 

Vardag. Vånda. Längtan.

 

Tänk om är olikt det mesta man tidigare kunnat förvänta sig att se på Östgötateaterns stora scen. Det är en nycirkusföreställning i regi av Jean-Paul Denizon, där musik och konstnärlig fysiskt gestaltning bär hela berättelsen.

Nycirkusen har ett mer berättande uttryck än den cirkuskonst många är vana att se. Den är ofta även gränsöverskridande och använder sig av uttryck från olika konstarter. Nycirkusen växte fram på 1970-talet men är, enligt Cirkus Cirkör, på många sätt en återgång till cirkusens brokiga ursprung.

Tänk om spelas av två artister som båda har bakgrund från bland annat Cirkus Cirkör och som tillsammans bildar gruppen CirkL. Föreställningen har en berättande handling om ett gift par och deras vardag. Allt spelas helt utan dialog. Berättandet sker genom starka fysiska uttryck som ändå gör den enkla handlingen tydlig.

Handlingen i Tänk om utspelas på två olika nivåer, eller dimensioner. Den ena är verklighetens vardag och den andra är i parets drömmar och längtan efter något annat. Vi möts av ett par som inte ser varandra. En frustrerad hustru och en omedveten man. Hustrun gör allt hon kan för att fånga mannens uppmärksamhet men förblir osynlig för honom.

 


En utsträckt hand och längtan efter kontakt.

 

Pjäsen tar sin början i ett spartanskt inrett kök. Hustrun, spelad av Magali Bancel, och Mattias Lindström som hennes man gör entré till jazziga toner som övergår till musik associerad till cirkusclowner. Pjäsen inleds med en frukost serverad tillsammans med jongleringskonster. En komisk ton slås an och spridda skratt från publiken hörs i salongen.

I följande scen får vi ta del av hustruns inre kamp då hon i frustration slits mellan att stanna i sitt äktenskap eller ta sin resväska och lämna allt. Hennes inre kamp visualiseras genom starka bilder uttryckta genom akrobatik och klassiska mim-uttryck. Tillsammans med Magnus Larssons specialkomponerade musik skapas en drömlik och suggestiv atmosfär. Bancel fångar all uppmärksamhet och utför sina konstfulla smidiga rörelser med kontrollerad skönhet och stor närvaro.

Efter ännu en serie dråpliga scenarier i köksmiljön lämnar hustrun hemmet och hennes man blir kvar ensam. Då får vi se hans ångest efter att ha blivit övergiven. I sin vånda tömmer han flaska efter flaska som han plockar fram ur till synes oändligt fickutrymme. Sedan får en cyr-ring (en stor metallring) symbolisera hans avkastade vigselring i en serie akrobatiska konster. Allt sker med stark känsla och stora fysiska uttryck.

 


Vackra akrobatiska konster utförs med smidig precision.

 

Tänk om är en föreställning som består av en enkel handling, gestaltad genom konstfulla visuella bilder. Alla dessa uttryck skapar, när föreställningen är som starkast, en suggestiv atmosfär som ger en drömsk upplevelse. Andra stunder är det svagare, som när långa scener fylls av förutsägbara slapstick-skämt. Det finns visserligen en charm i det dråpliga, men den räcker inte riktigt till för att fylla de långa passagerna.

Det är en livfull och vacker pjäs. Man tänjer gränser på ett lekfullt sätt och bjuder på komisk underhållning. Föreställningen lämnar efter sig starka intryck och en uppfriskande känsla. Den sår också ett frö av nyfikenhet för nycirkusens möjligheter att utvidga gränserna för konstnärligt gestaltande och kanske även ge form till mer utmanande berättelser.

Text: Ann-Sofie Engström
Foto: Markus Gårder/Östgötateatern

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STORA TEATERN Norrköping

25 oktober – 12 december 2014

STORA TEATERN Linköping
13 februari 15 maj 2015

Tänk om
Scenkonstföreställning
Prod: CirkL och Östgötateatern

MEDVERKANDE
Av och med: Magali Bancel och Mattias Lindström


Regissör: Jean-Paul Denizon

Kompositör: Magnus Larsson

Ljusdesign: Nicolas Villenave

Kostym: Åsa Danielsson och Anette Månsson

Scenografisk rådgivning: Magnus Möllerstedt och Benita Bergfeldt-Löfgren
Tillverkning i samarbete med Östgötateaterns verkstäder

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida  Facebook
Ny scenkonst föds på Östgötateatern reportage Kultursidan.nu 22/10 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.