• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Arkiven öppnar för Orostider på lördag

Försvarsövning i Norrköping
Om kriget kommer. Försvarsövning med gasmask och motorcykel i Norrköping.

 

Försvar när tryggheten hotats

 

Tryggheten som försvar, halmstrå och längtan. På lördag öppnar arkiv runt om i länet portarna till Orostider, temat för Arkivens dag. I Norrköping kan nyfikenheten vara stor på museernas nya magasin på Bråvalla. I Söderköping storsatsar Östergötlands Arkivförbund med en utställning som varar i två veckor. Bakom Arkivens dag står, förutom en lång rad offentliga och föreningsdrivna arkiv, Östergötlands Arkivförbund.

Arkivens dag, den dag på året då arkiv i hela Sverige (och i Norden) öppnas för allmänheten, har i år temat Orostider. Det är upp till varje enskilt arkiv att tolka ämnet. Sverige sett i backspegeln framstår som en trygg oas i en orolig värld. 200 år av fred, snart 100 år av modernt demokratiskt styrelseskick med rötter i sockenstyre och representativ ståndsriksdag skapar en näst intill självklar trygg ram till vardagen.

Med Orostider påminns vi om att det inte alltid varit så, att krig, sjukdomar och naturkatastrofer skakat om och förstört. Men också att människor och samhällen skyddat, botat och byggt upp igen. Då kan beslutet att gå med i en försvarsorganisation vara avgörande. Att gräva ett potatisland på allmän mark kan vara ett trygghetens halmstrå. Att drömma om en bättre värld kan vara en motståndshandling.

 


Vårflod utöver det vanliga i Söderköping.

 

Detta år står Söderköping i centrum, både S:t Ragnhilds gille och Stinsen bjuder på heldagsarrangemang. Fokus ligger på tiden kring första världskriget, emigration och orosväder, bland de många föredragen på Stinsen märks Att vara finskt krigsbarn, Första världskriget ur ett lokalt perspektiv och Historiska översvämningar i Söderköping. Även Storängen, som uppmärksammats med en serie föreläsningar under hösten finns som en programpunkt.

Dessutom blir det prisutdelning i nyligen hållna Dagboksveckan. Den utställning på temat Orostider som öppnar på Stinsen står sedan i två veckor.

Också barnen bjuds in till Arkivens dag. Det är nämligen pyssellördag på Stinsen och de som vill får lämna sina teckningar för arkivering för framtiden.

På Bråvalla i Norrköping ligger Stadsmuseets, Konstmuseets och Stadsbibliotekets nya gemensamma Magasin. Under Arkivens dag får allmänheten tillträde och kan se hur samlingarna bevaras för framtiden.

Norrköpings stadsarkiv, med ingång från Rådhusets gård lockar både med utställning och filmvisning.

Flera arkiv passar på att jubilera. Norrköpings föreningsarkiv firar 65 år, Vikbolandets arkiv- och historieförening firar 40 år, medan Ringarums hembygdsarkiv nått 10 års ålder.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Östergötlands Arkivförbund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARKIVENS DAG Östergötland

8 november 2014
Tema Orostider

NORRKÖPING
10-15 Öppet hus i Norrköpings stadsmuseums, Norrköpings stadsbiblioteks och Norrköpings konstmuseums nya gemensamma magasin. Visning av ett urval ur samlingarna på temat Orostider. Bråvallamagasinet Hangargatan 16, Bråvalla industripark. Följ skyltning.
10-14 Öppet hus, utställning på temat Orostider. Arkivet firar dessutom 65 år. Norrköpings föreningsarkiv Vattengränden 14.
10-14 Öppet hus med utställning på temat Orostider samt filmvisning. Norrköpings stadsarkiv, Rådhuset, ingång från gården.
10-14 Öppet i arkivet, utställning, servering. Vånga hembygdsarkiv, Hembygdsgården, Vånga.
10-14 Öppet hus, fika. Kvillinge föreningsarkiv, Holms väg 13, Åby.
10-15 Öppet hus, kaffe, arkivets 40-årsjubileum. Vikbolandets arkiv- och historieförening, Åkerliden, Kuddby.

SÖDERKÖPING
14–16 Barnslig lördag med visning av arkiv, pyssel (som arkiveras). Stinsen.
11–16.30
Utställningar och föreläsningar, Stinsen.

11.00 Invigning. Albin Lindqvist , Östergötlands Arkivförbund, Pia Dingsten , Söderköpings Arkivförening
11.10 Vad händer på Arkivförbundet? Albin Lindqvist.
11.25 Att vara finskt krigsbarn. Pirjo Lindell, Föreningen Finska krigsbarn i Mellansverige.
11.50 Hur kom Storängen till? Ulf Jönsson , socionom och författare till ”Tiden gav dem ett värdigt liv – om utvecklingsstörda i Östergötland 1878-1995”.
12.15 En resa bland östgötska slott och herrgårdar. Anneli Hedlund , författare till ”Glömda pärlor och gamla bekanta – en resa bland östgötska slott och herrgårdar”.
13.00 Stadsvandring. Ola Lönnqvist , S:t Ragnhilds Gille. OBS! Start vid Gamla Skolgatan 10.
14.00 Första världskriget i Östergötland. Per Stålebro , Östergötlands museum.
14.30 Första världskriget ur ett lokalt perspektiv: Allmänhetens information, mobilisering, evakueringsplaner. Hur påverkades livet? Margareta Spels , författare till ”Livet i Härsebråta by”.
15.15 Historiska översvämningar i Söderköping. Ola Pettersson, SMHI.
15.30 Emigration, uppfinningar och orostider. Anders Köhler, Föreningen Svenskt Uppfinnaremuseum
16.00 Prisutdelning Dagboksveckan i Söderköping.

11-16, Öppet hus. S:t Ragnhilds Gille, Stadshistoriska museet, Gamla Skolgatan 10.

11.30 visning arkiv och museum. 12 & 14 visning bildarkivet. 12.30 & 14.30 visning läroverksbiblioteket. 13.00 Stadsvandring, Ola Lönnqvist. 15.00 visning arkiv och museum.

VALDEMARSVIK
10-14 Öppet hus, servering, loppis, arkivets 10-årsjubileum. Ringarums hembygdsarkiv, Hembygdsgården, Ringarum.
10-13 Öppet hus, visning av arkiv. Gryts hembygdsarkiv, f.d. kommunalhuset, Gryt.

LINKÖPING
10-14 Östergötlands Flyghistoriska Sällskap/SAAB Veteranklubb. Öppet hus, visning av arkiv. Flygets Hus, Lägergatan 11, Malmslätt (300 m från Flygvapenmuseums entré).
12-17 Utställning med foton och arkivalier på årets tema. Flygvapenmuseum, Carl Cederströms gata 2, Malmslätt.

14.00 författaren Lennart Andersson föreläser om flygvapnets spaningsflyg under kalla kriget.

11-14 Öppet hus med utställningar, föreläsningar, rundvandring m.m. Landstingsarkivet i Östergötland, Roxtorpsgatan 9, Tornby.

LÄNKAR
Arkivens dag hemsida
Arkivens dag i Östergötland Facebook
Östergötlands arkivförbund hemsida
Stadsmuseets skatter flyttar till Bråvalla reportage Kultursidan.nu 3/12 2013

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.