• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ny mordgåta nära premiär

Michael Björkman och Eva Moberg.
Michael Björkman och Eva Moberg har båda spelat teater i olika sammanhang i Norrköping. Första gången de stod på samma scen var i Tivolisaga sommaren 2013.

 

”Vi spelar i stort sett i knät på publiken”

 

Platsen för brottet är Grand hotell men vi träffas på Studio Skandia. För här ska Anders Johansson, mannen bakom nystartade Flying Theatre Sweden AB, repetera med gänget som gör krogshow på Harrys. Men först träffas vi tillsammans med skådespelarna Eva Moberg och Michael Björkman som vid lördagens premiär är två av sex misstänkta för mordet på en åldrad hotellarkitekt. Snart blir det också spökvandring på Studio Skandia. Många järn i elden med andra ord.

För Anders Johansson är manusarbetet med Mordet på Grand Hotel en utmaning. Varje scen ska innehålla rätt ledtrådar och vara tajmad och klar när publikgrupperna förflyttar sig i rummen.

Teaterkulturen vidgas samtidigt som avståndet till scenkanten krymper – till kanske 15 centimeter. Flying Theatre Sweden följer trenden med teater som lockande underhållning snarare än djuppsykologiska studier och moraliska dilemman. Vilket inte kommer att hindra publiken från aktivt luta sig framåt för att inte gå miste om en enda replik. Den som lyckas klura ut vem som är mördaren vinner stor ära. Här är ju en mordgåta att lösa i bästa Agatha Christie-stil.

Kanske att teaterupplevelsen väcker smak för ännu mer teater. Då kommer publiken att upptäcka att teater är ett vidare begrepp än någonsin. Från Östgötateaterns storartade musikaler till mer intima tillställningar.

– Vi spelar i stort sett i knät på publiken. Och om jag har dem 15 centimeter ifrån så ska det inte märkas, säger Michael Björkman som spelar frisören och läkaren Einar Svensson, vars namn hämtats från historiska dokument.

 


Teatermannen Anders Johansson har flera järn i elden.

 

Michael Björkman är en av de många goda amatörskådespelare som Norrköping har så gott om. De som har sin huvudsakliga försörjning på annat håll, men som i jakten på utveckling söker sig till olika projekt. Att få betalt som här är inte heller fel.

Att Michael Björkman är en av de sex på scenen är till stor del Eva Mobergs förtjänst. Anders Johansson hade lagt märke till Eva Moberg i musikalen Rent som spelades på Skandiateatern i början av året. När de råkade på varandra i somras frågade Anders om Eva vill vara med i hans pjäsprojekt – och om hon kunde tipsa om andra lämpliga personer. Nu är de alltså sex, och Anders Johansson har anpassat manus och karaktärer i samarbete med skådespelarna.

– För mig spelar det inte så stor roll vad det är för genre, utan att det är ett bra gäng, säger Eva Moberg och med ett stort leende visar att hon känner sig vara i gott sällskap.

Mordgåtor är inget nytt för Anders Johansson. Som skådespelare har han arbetat med Comedy Art Theatre, som kom till Norrköping för ett år sedan och både spelar mordgåtor på Mauritzbergs slott och gjort spökvandringar i centrala staden.

När Anders Johanssons förslag om att spela mordgåtor i centrala Norrköping inte vann gehör tog han sina idéer och startade nytt. Elite Grand Hotel nappade på konceptet och nu blir det mord mitt i maten. Och det hela utspelas på hotellet.

– Första tanken var att det skulle handla om det sena 1980-talet, när Grand hotel var Sveriges första danspalats. Men sedan när jag fördjupade mig i byggnadens historia så blev det lite äldre.

Nu utspelas historien år 1945. I samband med påbyggnaden av fler våningar på huset hittas ett dokument som kan stärka äganderätten till hotellet för den som har det i sin hand. Dokumentet ska just gå på auktion när arkitekten Werner Northun hittas död.

– De som kan Norrköpings historia ska känna igen sig lite granna. Jag har fått mycket från ägarna och från Stadsarkivet. Läst många tidningsurklipp. Det har varit mycket historik kring huset, det stod öde i 10 år på 1980-talet, berättar Anders Johansson.

– Men Werner Northun dog redan 1936, säger Eva Moberg som googlar på arkitektens namn.

Se där, ännu en gåta på Grand hotel.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ELITE GRAND HOTEL Norrköping

8 november 2014 – 25 april 2015
Mordet på Grand Hotel

Mordgåta med middag
Prod: Flying Theatre Sweden

LÄNKAR
Flying Theatre Sweden hemsida Facebook
Ett lik i Mauritzbergs 1700-talssalong reportage Kultursidan.nu 28/10 2014
Rent tänder ett gnistrande ljus i mörkret recension Kultursidan.nu 3/3 2014
Tivolisaga uppfyller många drömmar recension Kultursidan.nu 27/8 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ny mordgåta nära premiär

  1. Pingback: Ett mord till middagen på Grand Hotel (recension) - KULTURSIDAN.nu