• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Äntligen fick Lehån EWK-priset

Teckning av Lehån
Intelligent djupseende. Lehån lyckas på samma sätt som föregångaren EWK fånga väldens och politikens dilemma med lågmäld humor och analytisk skärpa. Därför tilldelades tecknaren EWK-priset i lördags.

 

Intelligent djupseende och lågmäld humor

 

På Arbetets Museum i Norrköping finns EWK:s samlingar politiska satirteckningar i ett eget museum, EWK-museet. Det har därför blivit naturligt att EWK-sällskapet delar ut sitt, sedan år 2000, årliga pris på museet. Ett pris som ”hyllar politiska konstnärer som verkar i Ewert Karlssons (EWK) anda”.

 


I gott sällskap. Lars Strindbäck, EWK-sällskapet, Lars-Erik ”Lehån” Håkansson och Helle Klein, Dagens Arbete.

 

Vid en välbesökt ceremoni lördagen den 8 nov så delades priset för 2014 ut till Lars-Erik Håkansson (Lehån). Juryn motiverar valet: ”Lars-Erik Håkansson – Lehån – får 2014 års EWK-pris för att han i sin mångåriga tecknargärning till fulländning lyckas förena lågmäld humor med analytisk skärpa. Han fångar världen i stort och smått, gestaltar människans och politikens dilemman i bilder av förklarande enkelhet, intelligent djupseende och med absolut gehör för den grafiska framställningen.”

Lars-Erik Håkansson har varit verksam i olika tidningar sedan 1960-talet, bland andra LO-tidningen och Dagens Nyheter. Han är starkt samhällsengagerad och var aktiv i folkrörelsen Nej till EU.

Priset delas ut av EWK-sällskapet i samarbete med tidningen Dagens Arbete. Lars Strindbäck från EWK-sällskapet och Helle Klein från Dagens Arbete överlämnade priset på 10.000 kronor till en rörd tecknare som förklarade:

– Jag är glad över att få EWK-priset och bli en i raden av konstnärer som hedras på detta sätt.

Många var med vid ceremonin och några tidigare pristagare fanns på plats. Många anser att Lars-Erik ”Lehån” Håkansson borde uppmärksammats tidigare. Lars-Erik Håkansson är född 1937 och är bosatt i Vekerum utanför Mörrum i Blekinge.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

8 november 2014
EWK-priset
Mottagare: Lars-Erik ”Lehån” Håkansson

Arr: EWK-sällskapet och Dagens Arbete

LÄNKAR
Pris-intervju med Lehån Dagens Arbete
EWK-sällskapet hemsida
EWK-museet/Arbetets museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.