• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Liso fångade vargen och barnen sjöng (recension)

Valthorn för vargar.

Valthornen får vara vargen i sagan.

 

Sagan är ett utmärkt pedagogiskt redskap

 

– Hej alla barn, den här konserten är till för er, säger orkesterns ordförande Per Aspenberg och inleder därmed Linköpings symfoniorkesters Familjekonsert med Peter och vargen och Majas alfabetssånger.

I Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress finns både små och vuxna barn i alla åldrar bland publiken. Presentationen fortsätter med att detta är en musiksaga som behöver en dirigent som kan få orkestern att både spela starkt och svagt. Johan Larsson kommer in. En berättare av sagan i form av Mattias Nyhlén ropas in utan framgång. Till slut kommer han men har försovit sig och stapplar in iklädd morgonrock med ett gosedjur under armen. Publiken är med på noterna, ropar och tjoar över denna komiska figur.

Peter och Vargen är ukrainaren Sergej Prokofjevs mest kända och publikvänliga verk. Redan 1936 skrev han både musik och text till detta verk för en rysk barnteater. Varje roll i berättelsen har sitt eget instrument och det är det som gör denna musiksaga så intressant och lättillgänglig. Fågeln i sagan är en flöjt, ankan en oboe och vargen valthorn, de viktigaste exemplen. Tillsammans bildar dessa instrument en ren symfonisk helhet.

Musiksagan handlar om den unge Peter, som går ut på ängen och av misstag släpper ut en anka från sin farfars gård. Vargen kommer och äter upp ankan. Peter fångar vargen. Jägarna kommer men Peter hindrar dem från att skjuta vargen och fortsättning följer.

 


– Musiksagan Peter och vargen är helt fantastisk. Det är helheten med den välbalanserade sagan och musiken tillsammans som gör det, tycker Moa och Johan Lundberg.

 

Publiken älskar denna saga och konsert. Sagan är ett utmärkt pedagogiskt redskap att lära barn om den klassiska orkesterns instrument. De olika instrumenten symboliserar djurens läte och egenskaper. Detta ger ett bestående intryck till den klassiska musiken och det uppskattar publiken.

I konsertens början hörs orkestern svagt vilket är angenämt. Mattias Nyhlen från Linköping, gör en bra roll som uppläsare av sagan och den har faktiskt gestaltats av många kändisar som David Bowie, Sting och Mark Levengood. Den har även blivit balett under titeln Petra och vargen.

Tyvärr kommer de soloframträdanden som kommer från exempelvis fågelns tvärflöjt och ankans oboe inte riktigt fram. Konstrasterna mellan solisternas framträdande och orkestern fungerar mindre bra. Det är som att viljan till att släppa fram de djur som finns i instrumenten saknas. Det enda tydliga klöset som finns är i vargens valthorn. Stråksektionen fungerar väl men överröstar ibland solisternas framträdande och insats vilket är mindre bra. Instrumenten presenteras i början av konserten lite anonymt och kunde fått en tydligare och mer ingående presentation då detta är ett tillfälle att fånga framtidens publik inom klassisk musik.

Helhetsintrycket av konserten är ändå bra och publiken tycker om föreställningen. Tufft dock att man inte kan låta bli att jämföra detta framförande med mera etablerade kändisars inom musikvärlden.

 


– Det är alltid roligt med konsert för jag tycker om att sjunga. Majas alfabetssånger tycker jag om för att det är så roliga texter och visor, säger Sture Strömberg, Linköpings musikklasser, och som är en av de som framför ett starkt solo under konserten.

 

Majas underfundiga alfabetsånger är höjdpunkten på konserten. Dessa sånger som har hjälpt mängder av barn att lära sig att läsa på ett roligt sätt. Sångerna är fyllda av kluriga saker från barnens värld.

Kören består av Linköpings musikklasser, åk 4. Dessa är ett riktigt glädjetillskott. Många är de stora artister som har tagit till knepet med en barnkör för att få till den där stora superhiten. Man kan bara säga att här fungerar det mer än väl.

Orkestern kommer nu till sin rätta och spelar med stark intensitet. Växlingen mellan barnkör och orkester är ett samspel som man behärskar. Man kan inte låta bli att smittas av den glädje som finns i barnens sång. Soloframträdandena bland Linköpings musikklasser är fina prestationer då man inser vilken press det kan vara att framträda på en stor scen.

Stundtals gav dessa solon gåshud, det är lätt att falla för barn som framträder och det märktes även på applåderna. Tempot ökade nu och orkestern släppte loss. Dirigent Johan Larsson visade här på sin professionella musikutövande och höll skickligt samman allt till en helhet. På kort tid har Johan Larsson blivit en uppskattad ung svensk dirigent i Sverige (tidigare verksam som operarepetitör).

Vid något tillfälle överröstade orkestern barnkören men det var inget som förtog helhetsintrycket. Majas alfabetssånger fick oss att drömma bort en stund och tänka på våren och sommaren.

Att höra Linköpings symfoniorkester är en upplevelse som kan göra en varm av beundran. Delar av orkestern är amatörer och musiklärare, deras framträdanden kan man verkligen imponeras över. Orkestern bjuder på spelglädje och värme.

 


– Helt klart är det den bra repertoaren som vi har och som gör att jag finner motivation och glädje att utveckla mitt spelande, säger Lina Carlsson, tvärflöjt och fågel i Peter och vargen.

 

Inför 2015-2016 kommer orkestern att ytterligare höja sina ambitioner genom att man utsett en särskild erfaren person att ta fram en repertoar med internationella storstjärnor som t ex den kände trombonisten Christian Lindberg. Linköpings symfoniorkester är orkestern med visioner och vilja att ständigt utveckla sig och bjuda på en attraktiv repertoar.

Text och foto: Per Oddman

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CRUSELLHALLEN, KONSERT & KONGRESS Linköping

9 november 2014
Familjekonsert

Linköpings symfoniorkester
Dirigent: Johan Larsson
Körer: Linköpings Musikklasser Åk 4
Uppläsare: Mattias Nyhlén
Körledare: Gunnel Davidsson

PROGRAM
Kerstin Andeby: Majas alfabetssånger, urval
Sergej Prokofjev: Peter och Vargen op 67

LÄNKAR
Linköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.