• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON nära premiär med Hion om natten

Hion om natten
Gick det bra? Blev du rädd? Frågar Martin Vanberg efter fotograferingen. Men Johanna Rudström bara skrattar. Med på bilden är också Sabina Zweiacker och Jakob Högström.

 

Vad tål barn? Vad tål vuxna?

 

”Jag vill säga sanningen.” Säger Henrik Ståhl om barnoperan Hion om natten, en saga mellan ljus och mörker, som han skrivit librettot till. Christoffer Nobin har skrivit musiken, rena toner, kanske en hel miljon nyplitade noter. Martin Vanberg gestaltar Ilgoplur, en ond gestalt. Fyra solister, åtta sångare i en kör och en hel stor symfoniorkester.

I nästa vecka är det premiär, klockan nio torsdag morgon. Då kommer de första skolklasserna för att se och höra. Sammanlagt kommer 3.000 elever i årskurserna 3 till 5 att uppleva Hion om natten. Dessutom blir det en offentlig föreställning. Förhoppningen är att det blir en turné i länet också, med start i Linköping.

 


Opera! Henrik Ståhl och Christoffer Nobin presenterar sitt verk operan Hion om natten.

 

– Jag tror att de här svarta tankarna kommer till alla barn, och vuxna. Och de behöver få hjälp med att hantera det. Kristina Holm Danielsson är producent för uppsättningen av Norrköpings symfoniorkesters beställningsverk Hion om natten.

– Det finns ingen i Östergötland som har ett musikdramatiskt uppdrag, säger Norrköpings symfoniorkesters VD Karin Veres. Vi har ju inget operahus.

Med sin operabakgrund förstår man att det i allra högsta grad är hon som är orsaken till att SON nu förvandlar De Geerhallen till en operasalong. Att göra musik för och med barn och ungdomar är ett tydligt skrivet uppdrag från politikerna som orkestern tagit fasta på, och det räcker inte med musikal där orkestern sitter gömd i ett dike. Nu är hon här, märkbart glad.

– Vi har länge önskat ett eget verk från ax till limpa. Nu har vi satsat extra: ”Vi beställer en opera. Vi beställer ett libretto!”

– Det är en väldigt rik berättelse, med starka känslor och höga anspråk. Henrik Ståhl, ja just Bolibompa-Henrik och Salve-Henrik fast det är många år sedan nu, står för libretto och regi, rentav spelar en liten roll i operan. Och sanningen är att vi alla har tankar om det som är mörkt och förbjudet, att vuxna skyddar barn för mycket. ”Vad tål barn? Vad tål vuxna?”

– Vi har inte försökt testa, men jag är intresserad av varför vi är rädda för att berätta om mörker för barn.

Henrik Ståhl och tonsättaren och dirigenten Christoffer Nobin säger ”opera” där Karin Veres tonar ner det till samtidens ”musikdramatik”. I centrum för berättelsen står föräldralösa flickan Signe, en udda fågel i byn Hion. Det är tidigt 1900-tal efter kriget. Byns ledare Mikael var hjälte i det kriget och han säger att natten är farlig. Varje kväll spelar han en vaggvisa som söver alla i byn.

– Mikael har ett straffsystem, får man 100 kryss så…. Signe har 90 kryss när historien börjar och hon ligger pyrt till.

 


Rena toner. Christoffer Nobin, Johanna Rudström och Sabina Zweiacker.

 

Christoffer Nobin sätter sig vid flygeln och Johanna Rudström sjunger Signes inledande aria, musiskt ligger den romansen nära. Hon textar så jag hör ”Jag vill veta, jag vill leva, jag vill se, jag vill förstå.” Sedan blir det finstämd duett med Sabina Zweiacker som sjunger Agnes roll. Ett tag kommer de folkvisan nära, men rösterna är fortfarande operasångerskors.

– De sjunger fantastiskt fint och rent, säger Christoffer Nobin om solisterna efter uppvisningen.

Han känner alla fyra sedan tidigare och har varit med om urvalet, gett förslag till Karin Veres och Kristina Holm Danielsson. ”Drömcast” säger han om konstellationen av solister. Han har omsorgsfullt lagt musiken i ett läge där varje sångare kan texta.

– Alla måste kunna höra vartenda ord som sägs!

De senaste nätterna har han bara sovit fyra timmar. ”Vissa filmer är inte färdiga… Om man ändrar på något litet i handlingen eller på scenen så påverkar det musiken.”

Alltså måste Christoffer Nobin fortfarande skriva musik. Solisternas och körens noter är klara i god tid men det finns detaljer kvar i arrangemangen för orkestern, de sista stämningarna till filmer och annat. En symfoniorkester har 60 instrument som ska ha sina noter.

– Mina influenser kommer från många håll, klassisk musik, pop, musikal, folkvisa, berättar Christoffer Nobin. Rent är ett ord jag eftersträvar, att inte överlasta musiken.

 


Sminkning. Producenten Krinstina Holm Danielsson lägger grå färg på Martin Vanberg.

 

Solisterna klär om för att vi ska kunna ta bilder i kostym. Snart återkommer Martin Vanberg som sjunger den mörka anden Ilgoplurs roll. Kristina Holm Danielsson sminkar sångaren som utbildat sig i både Stockholm och Köpenhamn och även sjungit i Vadstena flera somrar. Nu sjunger han både opera omen också mycket konserter, anlitas som barocksångare på scener i Europa.

– Det är en frisk blandning av stilar, kommenterar Martin Vanberg musiken i Hion, men det lutar aldrig åt det atonala. När det låter som enklast så är det den största utmaningen, att få det att låta ärligt.

Hans roll Ilgoplur vill driva Agnes att utföra onda handlingar.

– Jag speglar Agnes tomhet och saknad, jag är ett mörker, ett hot. För min del är det inte helt enkelt att spela en ond karaktär. Ren ondska är inte intressant utan faller platt. Jag måste undersöka vad som kan frambringa det tillståndet, hitta en bräcklighet som det föds ur.

Sedan blir det fotografering och Martin Vanbergs Ilgoplur spelar upp sig sig så läskigt som möjligt.

– Gick det bra? Blev du rädd? säger han till Johanna Rudström som bara skrattar.

 

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

20-21 november 2014 (skolföreställningar)
22/11 kl 15 offentlig föreställning
Hion om natten

Opera
Musik, dirigent: Christoffer Nobin
Libretto, regi: Henrik Ståhl
Ljusdesign, scenografi: Markus Granqvist
Producent, kostym: Kristina Holm Danielsson
Norrköpings symfoniorkester

SOLISTER
SIGNA Johanna Rudström mezzosopran
AGNES Sabina Zweiacker sopran
MIKAEL Jakob Högström baryton
ILGOPLUR Martin Vanberg tenor
NARGONION Henrik Ståhl skådespelare

KÖR
Christine Ankarswärd, Karin Bennerhed, Maria Olofsson, Anna Graf,
Lars-Magnus Jonson, Carl-Johan Falk, Marcus Fyrberg, Bengt Willen

STATISTER
Linnea Swärd, Ida Andersson, Milva Jansson

LÄNKAR
Christoffer Nobin hemsida
Henrik Ståhl hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to SON nära premiär med Hion om natten

  1. Pingback: Christoffer Nobin till Blåsarsymfonikerna – KULTURSIDAN.nu