• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Psykiatriska veckan har inletts

Patrik 2014
Sista bilden i serien om klienten Patriks relation till omvärlden.

 

Samverkan över gränser bra för individen

 

I början på 1990-talet infördes Psykiatrireformen som innebar i korthet att ingen som inte vårdades rättspsykiatriskt skulle behöva bo på så kallade ”sinnessjukhus” till exempel S:a Birgittas Sjukhus i Vadstena. I samband med den reformen så startades en politisk styrgrupp och en arbetsgrupp för samarbete i östra Östergötland, alltså i Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Finspång.

Detta gjorde att Östra Östergötland på många sätt har blivit föregångare vad gäller samarbete och samverkan mellan kommuner och landsting. Ganska tidigt började man också arbeta utåtriktat med information och faktaredovisningar liksom kompetensutvecklig av personal.

 


Samverkan hjälper. Det visade föreläsarna Ann Lindgren och Patrik Lindberg.

 

Då inleddes det, som numera är en stark tradition, en ”Psykiatrisk vecka” som infaller i början av november varje år. Årets vecka, som började i måndags, innehåller ett stort program seminarier och föreläsningar liksom studiebesök och information om föreningars verksamheter. Alla aktiviteter är kostnadsfria.

Även om de mindre kommunerna är med i samverkan så är det i Norrköping det händer. I de mindre kommunerna har biblioteken laddat upp med litteratur och bokbord

Nedslag i programmet: På tisdagskvällen visas filmen En familj – August: Osage County med Julia Roberts och Meryl Streep på Cnema. På onsdagen spelar teatergruppen Glädjegivarna Skärvor ur våra liv berör och stör och senare på kvällen föreläser frilansskribenten Christian Dahlström om Psykisk ohälsa – panikångest, depressioner.

Torsdagen och fredagen ägnas i hög grad åt Öppet hus på olika verksamheter runt om i kommunerna i östra Östergötland.

Konstnären Söhret Yakamoz ställer ut sina verk under hela psykiatriska veckan.

Invigningsceremonin präglades starkt av ”Samverkan” och personliga reflexioner lästes upp av Kalle Gudmundsson som är socialchef i Norrköping, Monica Hagman som ansvarar för all Närsjukvård inom landstinget och Magnus Johansson som ansvarar för Vård & Omsorg i Norrköpings kommun. Gemensamt för alla tre var att man betonade den goda samverkan som råder numera.

Hur betydelsefull utvecklingen av genomtänkt samverkan med klienten i centrum är, visade föreläsarna Ann Lindgren och Patrik Lindberg på. Med handfasta bilder av samhällets splittrade stödinsatser under många år till dagens samverkan, i Stockholm.

Senare under eftermiddagen bjöds på teater i monologen Mammas Pojke av dramatikern Dag Norgård med Malin Kärrbrink i Teater Driva.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

 

PSYKIATRISK VECKA Östra Östergötland

10 – 14 november 2014
På Arbetets museum, Cnema, Louis De Geer m fl platser

LÄNKAR
Psykiatrisk vecka program

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.