• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Lyckat med starka kontraster i The Wall på Kulturkammaren

The Wall
The Wall.

 

Pink Floyds antivåldsbudskap tidlöst, originellt och njutbart

 

Någonting väldigt intressant uppstår gärna i mötet mellan starka kontraster. Denna gamla sanning blir verklighet i det framförande av The Wall, som under Hartvig Gjesdahls ledning framfördes på Kulturkammaren i söndags kväll. Förutom Gjesdahl, solisten Mats Seiterö, gitarristen Mikael Qvist, basisten Chrille Möller och trummisen Pablo Diaz medverkade Damkören och Diamantens skolkör.

Pink Floyds rockopera The Wall (1979) är en av 1900-talets musikaliska milstolpar, och dess betydelse för den moderna rockmusiken kan nog knappast överskattas. Albumet följdes av ett antal påkostade konserter och en spelfilm, regisserad av Alan Parker. Så sent som 2011 har Roger Waters, verkets huvudsakliga skapare, turnerat i Europa med The Wall, och bland annat uppträtt i Stockholm.

De 26 numren i The Wall berättar historien om hur rockstjärnan Pink alltifrån barndomen kommit att bygga upp en mental mur omkring sig. Då han uppnått vuxen ålder har muren vuxit sig så hög att den fullkomligt isolerar honom från omvärlden. Han inser då att han måste riva sin mur eller gå under fullständigt. Verket innehåller ett tidlöst antivåldsbudskap och en kritik av hur vi människor beter oss mot oss själva och varandra.

Att The Wall engagerar även när den framförs av andra än upphovsmännen är uppenbart. Spellokalen på Kulturkammaren är fylld till brädden. Trängseln, värmen och den något försenade inledningen gör att en viss irritation uppstår hos publiken, men den försvinner genast då de inledande tonerna spelas.

De medverkande musikerna gör verkligen en gedigen insats. Solisten Seiterö likaså. Han är faktiskt som klippt och skuren för sin uppgift. Den kompetenta Damkören är också en starkt bidragande orsak till att framförandet blir någonting utöver det vanliga.

Diamantens skolkör står för kvällens mest bejublade insats. Att låta ljusa barnröster framföra den fräna kritiken mot det brittiska skolväsendet är för all del inte något nytt grepp – det ingår som en viktig del i Pink Floyds originaluppförande – men det känns ändå djärvt och uppkäftigt att låta ett trettiotal barn strömma in på rockscenen och sjunga ”Hay teacher leave us kids alone”.

Sammantaget är Hartvig Gjesdahls version av klassikern The Wall mycket lyckad! De medverkande kontrasterna smälter samman till en originell och njutbar helhet. Gjesdahl ska ha en eloge för att ha genomfört detta djärva projekt.

Lars-Ove Östensson

 • KULTURKAMMAREN Norrköping

 • Söndag 5 juni 2011
  The Wall
 • Dirigent: Hartvig Gjesdahl
  Solist: Mats Seiterö
  Körer: Damkören och Diamantens skolkör
  Musiker: Mikael Qvist, Pablo Diaz Arellano och Chrille Möller

LÄNKAR
Damkören
Pink Floyd
Hartvig Gjesdahl vill sjunga för artikel Kultursidan.nu 3/6 2011

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Lyckat med starka kontraster i The Wall på Kulturkammaren

 1. Pingback: Damkören vaggar rocken på Dynamo | KULTURSIDAN.nu