• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rut och rim i normkritisk julkalender (recension)

Rut och Jean-Pierre firar jul.
Rut och Jean-Pierre firar jul  av Maria Ackerfors.

 

Det finns nog en Rut i oss alla

 

Rut har psykiska problem. Jean-Pierre är hennes katt. Tillsammans förbereder de julen som de till slut firar men det går inte så bra.

Illustratören och författaren Maria Ackerfors perspektiv utgår från en människa som inte mår bra och som inte mår bättre av julhysterin. Med nervig uttryckfull linje och rim som skorrar mot tindrande förväntansfulla julögon tar hon oss med på ett äventyr som börjar första december och som slutar den tjugofemte. Rut och Jean-Pierre firar jul är en ovanlig nedräkning mot jul i serieformat. Det är även en kritik av själva julnormen.

 


Lucköppnare. Maria Ackerfors började på sin seriebok redan förra julen.

 

Första december säger Jean-Pierre att julen ska göra en glad. Det har han läst i en tidning. Rut nappar på betet och tänker att testa kan hon ju alltid. Kanske kan det lindra hennes psykiska besvär. Hon ger sig ut i julhandeln, provar glögg, skriver julkort, bygger julkrubba, bakar och köper julhyacint. Ingenting lyckas trolla fram julefriden.

Det mesta går snett. På självaste julafton brinner hela huset upp och jag tänker att det går att se det hela symboliskt. Om man försöker följa normen, fast man inte mår bra av det och inte lyckas bli lycklig, så måste nederlaget bli som störst på julafton.

Men resningen kommer på juldagen. Rut tycker inte att det är hon som är galen. Det är julen som gör henne sjuk. ”Indoktrineras så här och bara följa idealen. Nu förstår jag att det inte är jag som är galen.” Kan man tolka det som så att det trots allt finns en positiv jul när Rut blir som pånyttfödd av sin insikt samma dag som Jesusbarnet föddes? Det är i så fall inte en jul som slaviskt följer normen.

Vad jag framför allt attraheras av i denna serie är teckningen. Linjen berättar om känslan. Orden förklarar också men det är denna ordlösa linje som går djupast. Och någonstans bakom allt julemys finns det nog en Rut i oss alla. En gnutta Rut som biter på naglarna därför att allt inte hinns i tid.

Rim hör ju julen till men här förbyts det julaktiga mot en skorrande verklighet, i alla fall för Rut.

Maria Ackerfors är bosatt i Norrköping och hon är aktiv som konstnär. En röd tråd genom hennes verk är normkritiken. Här är den svidande och jag får en hel del att fundera på efter att ha läst hennes nedräkning mot jul.

Text: Carina Johansson
Illustrationer: Maria Ackerfors
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SERIEBOK

Rut och Jean-Pierre firar jul
Maria Ackerfors
Sjuttonde förlaget 2014

LÄNKAR
Maria Ackerfors hemsida Facebook
Sjuttonde förlaget hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.