• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bolotnaya – ljud från upprorets dagar

Jan Hernebring
Jan Hernebring fångade upp ljuden från dagarna före Putins maktövertagande. Det blev en ljudinstallation som just nu kan höras på Galleri Sander / NP33.

 

Därför vill Putin stoppa smittan från väst

 

Frilansjournalisten Jan Hernebring vistades i Ryssland 2011-2012. Han följde demonstrationerna mot Vladimir Putins andra makttillträde. Han hörde helikoptrarna hovra över folket. Han gick i kyrkans aftonbön. Hans mikrofon fångade alla ljud.

Historikern Kristian Gerner invigde Hernebrings ljudinstallation Bolotnaya på Galleri Sander / NP33 i lördags genom att beskriva den ryska samtidshistorien och dess rötter.

 


Ljuden kastas mellan högtalarna som står utställda i rummet.  En ikon och ett bord med några böcker kompletterar installationen.

 

Ljudinstallationen Bolotnaya är bara några minuter kort. Ändå rymmer den mycket. Fågelkvitter som går över i upprörda röster. ”Ni bryter mot lagen” säger en man, talkörer ropar och en helikopter hovrar över folket. Så en stilla aftonbön i kyrkan. Tillbaka till gatans röster, en kvinna har tagit över mikrofonen. Växling till rockmusik med tunga basgångar och handklappningar. Ett nytt inslag – en muezzin kallar till bön i Kaukasus. Megafonrop – är det poliser? På slutet hörs Pussy Rios punkrock med starka gälla röster omväxlande med deras böner om Putins avsked.

Så många ljud, så många stämningar som ryms. Det fascinerar och är samtidigt skrämmande eftersom det är autentiskt material. Allt – utom möjligen det sistnämnda – har Jan Hernebring fångat på plats. (Jag hittar Pussy Riots musikvideo från den väldiga återuppbyggda Frälsarekatedralen i Moskva på musik- och konstnärskollektivets hemsida, den ligger även på YouTube.)

– Det är tiotals timmars inspelningar och jag tog ut det som jag tycker håller, det är viktigt att det hörs bra, kommenterar Bolotnayas skapare Jan Hernebring.

Han har länge haft ett stort intresse för Ryssland och studerade ryska vid universitetet i Moskva hösten 2011 när president Medvedev klargjorde sin avgång och föreslog Putin som president.

 


Anna av Novgorod. Det ryska helgonet var svenska kungadottern Ingegerd som gifte sig med furst Jaroslav som tog makten över hela Ryssland. Efter makens död gick hon i kloster.

 

Nu ska Bolotnaya ljuda i det svartklädda galleri som vanligtvis används för fotografi på NP33 under en kort tid. Skeendena kastas ut från fem högtalare, det blir en rörelse i rummet med demonstrationer och talkörer i ena änden och kyrkan i den andra.

Den rysk-ortodoxa kyrkan är viktig i Ryssland, menar Jan Hernebring. Den har helt och hållet ställt sig på Putins sida. Det är därför Pussy Riot genomförde sin aktion i Frälsarekatedralen, den som ledde till att tre medlemmar av gruppen ställdes inför rätta.

– Jag frågade en rysk journalist i Kazan om vem som är kyrkans högste ledare. ”Putin” blev svaret. Patriarken Kirill är alldeles för svag.

Historikern Kristian Gerner lyssnar noga till Bolotnaya. Sedan berättar han detaljer och bakgrund till det är vi hör. Och om läget i dag, med utgångspunkt från demonstrationerna i Ukraina.

– Uppfattningen i Moskva är att det är livsfarligt och att demonstranterna på Euromajdan i Kiev var stödda av USA. Det var viktigt att få stopp på smittan från väst, att befolkningen ska ha makten i sina egna händer, sade Kristian Gerner. Ukraina ligger nära Ryssland. Risken fanns att ryska ungdomar skulle uppfatta att Ukraina visar vägen.

 


Kristian Gerner redogjorde för den ryska samtidshistorien med många trådar till Ukraina.

 

Slutligen framhåller Kristian Gerner två tal av Vladimir Putin, ett i mars och ett sent i oktober. I våras talade Putin om situationen i Ukraina, han menade att den ryska minoritetsbefolkningen var hotad. ”Därför är Estland och Lettland nervösa, de har stora ryska minoriteter.” I oktober sade Putin, under en frågestund, att Ukraina egentligen aldrig funnits, det var en konstruktion som behövdes under Sovjettiden.

– Putin har här avlegitimerat Ukraina som en stat som har rätt att existera, säger Kristian Gerner.

Bolotnaya är namnet på det torg i Moskva – ännu ett av alla dessa torg som fyllts av människor som önskat frihet och demokrati – där massiva demonstrationer hölls under hösten 2011 och våren 2012. Den 6 maj återgick allt till ”ordningen”. På 1600- och 1700-talet var där en avrättningsplats.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI SANDER / NP33 Norrköping

29 november – 6 december 2014
Bolotnaya – en ljudinstallation

av Jan Hernebring

LÄNKAR
Bolotnayatorget Wikipedia
Kristian Gerner info
Pussy Riot hemsida Youtube Wikipedia
NP33 hemsida Facebook

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.