• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nyfödd: L. E. Fant i Vasaparken

L. E. Fant.
Konturstark L. E. Fant. Konstnären Owe Gustafsons skulptur invigdes på måndagen.

 

Konturstark konst med glad uppåtsväng

 

Under måndagen, den 1 december, var det en tung dag i Norrköping, på cirka 850 kilo. En kunglig invigning, fast utan ”kungliga” närvarande. Det handlade om en konturstark elefant i brons med glad uppåtsväng på snabeln.

Förra året reste H M Konung Carl XVI Gustaf runt landet på eriksgata för att markera sina 40 år på tronen. Vid besöket i Norrköping besökte kungaparet bland annat 100-årsjubilerande Konstmuseet och sommarutställningen Gulligt! Läskigt! Roligt!

Norrköpings kommun beslutade då att ge kungen en gåva till hans ära. Enligt kung Carl Gustafs önskan skulle gåvan riktas till alla barn. Valet föll då på att anlita tecknaren Owe Gustafson som satt sina bilder i sinnet på de flesta genom animationerna till TV-programmet Fem myror är fler än fyra elefanter.

Motivet valdes med koppling till att kungens elefant i Kolmårdens Djurpark, Bua, födde en kalv under förra året. Därifrån var var steget inte långt till att ge Owe Gustafsson, som också medverkade i sommarutställningen, i uppdrag att skapa en skulptur i form av en elefant.

 


Eva Andersson höll ett kort anförande.

 

Skulpturen har fått namnet L. E. Fant. Inspirationen till det fyndiga namnet kommer sig av att en av Owe Gustafssns skulptörkollegor hade ett snarliknande namn.

Norrköpings Konstmuseum ansvarar för kommunens konstverk genom intendent Ann-Charlotte Krantz Thor. Hon fanns förstås på plats tillsammans med Konstmuseets chef Helena Persson vid invigningen tillsammans med konstnären Owe Gustafson.

Invigde gjorde två borgmästare / kommunfullmäktiges ordförande. Avgående borgmästaren Eva Andersson höll ett kort anförande innan hon tillsammans med tillträdande borgmästaren Louise Malmström knöt upp den gula rosetten som prydde L. E. Fants snabel. Därmed var den 850 kilo tunga bronsskulpturen invigd.

 


Uppknytning. Tillsammans löste Eva Andersson och Louise Malmström upp den gula rosetten.

 

Owe Gustafson förklarade att han är tecknare och till skillnad från skulptörer så skapar tecknaren konturer. Det är inte överraskande att det är just konturerna som gör L. E. Fant ganska unik bland stadens skulpturer.

Owe menade också att de flesta tecknare var skickliga tecknare medan de flesta skulptörer nog var skickligast som just skulptörer. Varpå borgmästare Louise Malmström konstaterade att vi just fick bevittna en tecknare som också var skicklig skulptör!

Det enda som saknades vid invigningen var Säpo och en representant från hovet. Inte heller Bua eller hennes elefantkalv var på plats.

Och en korrekturläsare. Informationstexten lyckas tidigarelägga kung Carl Gustafs trontillträde med tio år, detaljstyra konstnären och ge den omtalade utställningen en ny titel. Gör om! Gör rätt!

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VASAPARKEN Norrköping

1 december 2014
Invigning av L. E. Fant
Bronsskulptur av Owe Gustafson
Beställare: Norrköpings Konstmuseum

LÄNKAR
Owe Gustafson hemsida
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook
Gulligt! Läskigt! Roligt! På Konstmuseet reportage Kultursidan.nu 31/5 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.