• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Blommande sägner och avskalad natur

Jerzy Przybyl och Julsångens hjort.
Julsångens hjort. En hel världsbild ryms i Jerzy Przybyls komplexa bilder på Galleri Kronan.

 

Vad skulle vi annars göra?

 

Julen bankar på Galleri Kronans dörr. Bibelns heliga familj och allehanda andra myters heliga gestalter har intagit högsätet. Där Jerzy Przybyls fantasi blomstrar svarar Anna Sandells målningar med avskalat intryck.

Jerzy Przybyl

Jag vet inte riktigt varför konstnären Jerzy Przybyl lämnade Polen och kom till Västervik 1981, men jag kan tänka mig. I alla händelser var han redan en färdiggjuten konstnär som funnit sitt ämnesområde – sägner och myter. I mitt föräldrahem i den lilla staden hamnade tidigt två verk signerade Jan Pol på väggarna, han anpassade sitt namn från slavisk grund till germansk.

 


Skulptur och måleri. Jerzy Przybyl ställer ut på Galleri Kronan.

 

För ett par år sedan flyttade han till Norrköping efter en mellanlandning i Polen. Här har han återtagit sitt riktiga namn, tack vare ett bördsstolt barnbarn. Han är också medlem i Kifin, Konstnärernas intresseförening i Norrköping, och redan deltagit i samlingsutställningar. Nu är det dags, på riktigt. Måleri och skulpturer, träsnideri i starka färger.

– Jag vill visa upp mig för Norrköping, förklarar Jerzy Przybyl.

Om än inte fullkomligt representativ (de stora sagoskulpturer som bebor Garpedansberget i Gamleby är knappast flyttbara) kan vi kalla det en retrospektiv utställning. I en av galleriets djupa fönsternischer ligger gedigna böcker, genomgångar av folkloristiska gestalter med helsidesillustrationer. Några av originalmålningarna möter på väggarna i rummen. De heter Rgiel, Dziady, Chorsawa och Chorsiniec och mycket annat. Jag förstår att det Jerzy Przybyl inte vet om slavisk mytologi inte är värt att veta.

 


Nordiska gudinnan Var visste allt om världen.

 

– När jag kom till Sverige ville jag veta vad Sverige är. Jag ville känna nationens rötter, den andliga sidan, säger Jerzy Przybyl.

Han studerade fornnordisk mytologi och snart prydde den enögde Oden och hans korpar flera av hans verk. (Jo, han har skrivit och målat en bok i ämnet.) Ännu en kultursfär, den keltiska, möter med sina ornament i utsmyckningen. Allt möts och blandas, mer eller mindre, såsom forntida religioners sanningar mött andra, förvandlats till myter och blivit till sagor. En närstudie av målningarna visar hur gestalterna ofta är uppbyggda av andra motiv, ett rikt måleri.

– Varje bild är en berättelse om hur jag betraktar symbolen.

Uppseendeväckande är förstås de målade träskulpturerna. Färgglädjen måste påminna om medeltidens, konsten i Grekland och många kultursfärer dessförinnan. Ett möte är Julsångens hjort, med hjorthuvudet som bärare av Madonnan med barnet. Andra aktörer breder ut sig på skulpturen, sådana som inte bär maktens svärd förgäves. En hel världsuppfattning fångas på den cirkulära skulpturtavlan.

En egen och kärleksfull prägel har Småländsk julkrubba, i ljus färgsättning, motiv från medeltidens kyrkokonst och kanske det är bonadsmålaren Johannes Nilssons 1700-talspar som är Josef och Maria inne i stallet. Jerzy Przybyl bygger på mänsklighetens traditioner och för dem vidare.

 


Blåregn och Vinterfåglar. Anna Sandell ställer ut i Lilla galleriet.

 

Anna Sandell

Anna Sandell hade en separatutställning på Kronan 2010 och har medverkat i flera samlingsutställningar sedan dess. Nu har hon intagit Kronans Lilla galleri. Jag känner väl igen hennes måleri, uppbyggd i flera lager och där den vita färgen målat över och skalat bort.

– När jag börjar så blir det enkelt och jag tycker om det. Men sedan blir det mer och mer, noggrannare och mer detaljerat. Men det plockar jag bort, i flera omgångar, berättar Anna Sandell medan vi tittar på målningen Lupiner där de undre färglagren lyser igenom det vita.

Merparten av målningarna är olja och akryl, dessutom någon tempera och akvarell. Jag upptäcker andra infallsvinklar, mer klassiskt modellmåleri – det visar sig att krokistudier givit resultat så här i efterhand.

I rummets djupa fönsternisch står etsade skyddsglas med mönster som kastanjeblad och ormbunkar. Här är också tunna stengodsobjekt, blomvingekrukor kallar hon dem, med drejade bottnar och kavlade och böjda kronblad. Två små objekt, inte mer identifierbara än att de gör skäl för sina namn, heter torso. Tummade i lera.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) JERZY PRZYBYL– KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BILDSPEL (FLASH) ANNA SANDELL – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KRONAN Norrköping

29 november – 14 december 2014
Jerzy Przybyl
Myter, sägner och mysterier
Anna Sandell
Måleri och objekt

LÄNKAR
Jerzy Przybyl hemsida
Anna Sandell hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.