• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Syntolkning för film på ny app

Hör filmen!
Hör hela filmen, inte bara dialogen. en ny app underlättar för synskadade att ta del av filmer.

 

Smartphone / surfplatta och uppkoppling krävs

 

Vara synskadad och gå på biopremiär? Cnema presenterar en app som beskriver miljöer och viktiga skeenden i filmen, sådant som inte framgår av dialog och musik. Två svenska filmer är först ut – Gentlemen och Se mig.

Appen är ett svar på kommande lagstiftning om ökad tillgänglighet för alla och ska gälla svensk film som får skattefinansierat stöd.

Cnema satsar även på svensk text som standard för visning av svenska filmer, för den som inte hör så bra. Den digitala tekniken driver utvecklingen framåt.

 


Två svenska filmer är först ut med syntolkning via applikationer för mobil/surfplatta. Dokumentären Jag ser dig är den ena.

 

– Det här handlar om hur den offentligt stödda filmen ska nå ut till alla, säger Cnemas chef Johan Karlsson och plockar upp sin mobiltelefon.

Där letar han fram appen MovieReading (skapad i Italien och finns att ladda ner från på AppStore och GooglePlay) och letar fram den film som vi nu ska få se, dokumentären Jag ser dig. Några knapptryck senare är han beredd när filmen går igång. En röst i hörluren beskriver det som inte hörs men som är viktigt för filmupplevelsen. Som att solen skiner in genom fönstret eller att huvudpersonen talar med någon i telefonen.

– Den som talat in syntolkningen försöker lägga beskrivningarna där det inte är repliker, påpekar Johan Karlsson.

Det som krävs är en smartphone eller en surfplatta, internetuppkoppling och hörlurar som också släpper in ljudet från filmen. Appen använder sig av ljudigenkänning, den kan alltså ”lyssna” på filmen för att synkroniseringen ska stämma. På mobilen/surfplattan finns också möjlighet att pausa. I princip kan man sitta hemma och se filmen i soffan. Appen är knuten till filmen, inte till någon särskild lokal.

– Du kan gå på vilken bio som helst med din app, lyfter Cnemas marknadsansvarige Rosanna Nordrup fram. Du kan gå på premiären med dina vänner, när filmen är aktuell.

 


Cnemas Johan Karlsson ser hur den digitala tekniken utvecklar filmmediet på många olika sätt.

 

Med den digitala tekniken följer flera fördelar som underlättar. Det går att välja språk som text eller via hörlurar. Det är något Cnema praktiserat vid många olika tillfällen. Skolbiovisningar kan anpassas efter elevernas olika behov.

– Stockholm Filmfestival Junior hade livedubbning under pågående filmvisning, framhåller Rosanna Nordrup.

Här på Cnema har Seniorbion länge använt sig av textning av svenska filmer. Det tänker Cnema ha som standard vid alla svenska filmvisningar framöver.

Johan Karlsson ser de nya verktygen som början på en fortsatt utveckling av filmmediet som konstart. Inte bara för allmän tillgänglighet utan för en större upplevelse för alla.

Men först har Gentlemen premiär denna fredag och på måndag blir det galavisning av Jag ser dig då visningen gästar av regissören Sylvelin Måkestad och huvudpersonen Rena.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

Premiär 5 december 2014
Gentlemen
Premiär 8 december 2014
Jag ser dig

LÄNKAR
MovieReading AppStore GooglePlay    instruktioner
Gentlemen Wikipedia
Jag ser dig info
Cnema hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.