• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Årets kulturstipendiater hedrades

Therese Bohman tar emot Moa Martinsonstipendiet av Norrköpings nya borgmästare Louise Malmström.
Välmotiverad. Norrköpings kommuns nya borgmästaren Louise Malmström lämnade över stipendiet till Moa Martinsons minne till författaren Therese Bohman.

 

Konsert i Immanuelskyrkan

 

Författaren Therese Bohman är årets Moa Martinsonstipendiat. På måndagen tog hon emot utmärkelsen, som ger henne en summa motsvarande en krona per kommunmedborgare vid kommunfullmäktiges decembermöte. Violinisterna Sofie Sunnerstam och Julia Biegniewska och valthornisten Oskar Lejonklo fick också stipendium liksom fyra framgångsrika idrottande ungdomar.

Författaren Therese Bohmans roman Den andra kvinnan, utgiven på Norstedts förlag, fick stor uppmärksamhet när den gavs ut tidigare i år. Den fick överlag mycket god kritik och etablerade henne som författare.

Huvudpersonen rör sig i ett melankoliskt höstligt Norrköping som i hennes skildring levandegörs på ett tydligt och igenkännande sätt. Hon både provocerar och väcker medhåll. Med ett vackert och drivet språk skapar hon en stämning som genomsyrar boken och som stannar kvar efteråt.
ur Kultur- och fritidsnämndens motivering

Det är en ”läsvärd Norrköpingsskildring” som alltså ger henne stipendiet som i år uppgår till 133.179 kronor.

 

Therese Bohman o Sofie Sunnerstam
Två av fyra kulturstipendiater. Författaren Therese Bohman och musikern Sofie Sunnerstam kunde fylla några hål i börsen efter stipendieutdelningen vid kommunfullmäktiges sammanträde.

 

Tre unga musiker fick 20.000 kronor vardera ur stiftelsen ICA-handlarnas stipendiefond. Violinisterna Sofie Sunnerstam och Julia Biegniewska var på plats medan valthornisten Oskar Lejonklo var förhindrad, han hade konsert.

– Jag är så tacksam, säger Julia Biegniewska om priset.

Efter studenten vid De Geergymnasiet förra året började hon vid musikhögskolan i Malmö. I år har hon bytt till Musikakademin i Poznan, Polen, där hon studerar fiol för professor Bryła. Är det något Julia längtar efter är det en ny fiol.

– Jag har en fiol, men den är inte min. Den är väl bra men jag vill ha ett eget instrument.

Sofie Sunnerstam har hunnit längre i sina studier, magisterexamen vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm är avklarad. I våras tog hon också sitt solistdiplom i samband med en konsert i Stockholms Konserthus.

– Jag ska ta lektioner för Ulf Wallin, en mästarkurs i Piteå. Och så ska jag köpa en ny stråke, det blir i alla fall ett bidrag till den, säger Sofie Sunnerstam som är lika medveten som Julia om vad de bästa stråkinstrumenten kostar.

– Jag vill få möjlighet att upptäcka mer musik, man fortsätter att utvecklas hela livet. Musik handlar så mycket om kommunikation.

 

Lucia med uppvaktning sjöng för fullmäktigeledamöterna.
Lucia med uppvaktning sjöng för fullmäktigeledamöterna.

 

På onsdag är Sofie Sunnerstam solist med ett stycke av Vivaldi hos Norrköpings symfoniorkester, vid konserten Musikklassernas jul. Lite av en hemkomst eftersom hon vikarierat som violinist, rentav alternerande stämledare, hos SON under ett par månader för ett år sedan.

– Det var jättekul, en chans. Men det är ännu roligare att vara solist!

I vår sitter hon i fiolstämman hos Svenska Kammarorkestern, SON:s ”vänorkester” i Örebro. Ännu ett uppdrag för en violinist i början av karriären.

Men det är kammarmusiken som ligger henne varmast om hjärtat. Som hon spelar i The Scandinavian string quartet till exempel. Men också i Östgöta unga kammarsolister där hon är drivande och där musikstuderande i förskingringen får chans att visa upp sig för hemmapubliken.

Därför ser hon fram emot Annandagskonserten i Immanuelskyrkan, där hon och andra musikstuderande på jullov bjuder på kammarmusik.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

STIPENDIATER Norrköpings kommun

15 december 2014

Kulturstipendium till Moa Martinsons minne 133.179 kronor
Therese Bohman

Kulturstipendium ur stiftelsen ICA-handlarnas stipendiefond 20.000 kronor vardera
Oskar Lejonklo (valthorn), Julia Biegniewska (violin) och Sofie Sunnerstam (violin)

Pernilla Wiberg stipendium 20.000 kronor
Elin Podéus (simning)

Jonas Jacobssons stipendium 20.000 kronor
Jim Forsberg (skytte)

Norrköpings kommuns idrottsstipendium 10.000 kronor vardera
Marina Reimander (enduro) och Jens Torstensson (kanot)

LÄNKAR
Den andra kvinnans inre monolog recension Kultursidan.nu 15/8 2014
Unga kammarsolister spelar hemma reportage Kultursidan.nu 16/8 2013

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Årets kulturstipendiater hedrades

  1. Pingback: Therese Bohman lockas av skönheten - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Östgöta kammarsolister spelar i jul - KULTURSIDAN.nu