• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lyxigare revy i fullsatta Flygeln (recension)

Gröna stjärnor är Maria Olofsson och Mattias Carlsson.
”Stekheta, skitsnygga läckerbitar”. Gröna stjärnor är Maria Olofsson och Mattias Carlsson som både sjunger och dansar.

 

– Jag har en plan, Putte!

 

Nej, Trampar i klaveret gör de inte! Chopp Event och Starkworks levererade en upphöjd scenshow från Flygelns scen vid fredagens premiär. Bildspel och livs levande musiker lyfte sången, dansen och skämten. Men varför handlar det alltid om Vikbolandet?

 


Ekologiskt och närodlat. Storvuxna hönset Mårten är en närodlad släkting till den slaktvilliga oxen på en annan restaurang längre bort i tid och rum.

 

Tänk Kråkholmen/Strömsholmen och fördubbla det. Gör det en gång till. Under de fyra– närmast fullbokade – föreställningarna lär en stor del av en hel sommars lokala revybesökare få plats, vid dukade långbord eller på stolsrader lite längre bak. Och det går att se tack vare Flygelns scenhöjd och det genomtänkta/roliga/snygga/bonniga bildspelet bakom artisterna som effektivt ersätter alla behov av scenografi.

Det är bara att tacka och ta emot när kärntruppen från sommarrevyerna på Kråkholmen återförenas. Alltså Mattias Carlsson, Maria Olfsson, Pontus Helander och Carina Perenkranz. Den här gången gör de sällskap med Uffe Holmertz och Tore Sergei Myklebust, sistnämnd sångare från Norge och den andra halvan av Starworks (Mattias Carlsson är den första halvan av det norska nöjesbolaget.)

 


– Släng dig i väggen, Janne Schaffer! Maria Olofssons kaxiga nybörjargitarrist är en skön hyllning till lika sköna snubben Brasse Brännström.

 

Trampa i Klaveret – en varierad revy är titeln, variationerna handlar om sång, dans, sång och sketcher och ännu mera sång och dans och sketcher. Sketcherna, några småputtriga, andra vassare, plockar upp aktuella händelser och planterar om dem i den lokala myllan, företrädesvis på Vikbolandet, den geostrategiskt placerade halvön utanför centrala Norrköping.

– Jag har en plan, Putte!, säger bonden Pontus Helander i sitt samtal med den ryske presidenten.

Hur nu angreppsplanerna ska fungera när det fortfarande finns stugor som saknar ström sedan Gudrun blåste förbi för ganska exakt tio år sedan? Utan programblad är det bara att gissa sig till vad som är egenskrivet, och vad som är inlånade texter.

”Stekheta, skitsnygga läckerbitar” är Maria Olofsson och Mattias Carlsson, revyns lysande stjärnor, som showar i grön kostym med bowlerhatt och damasker. Alla dansar/sjunger/skämtar med alla, någon gång under kvällen. Det gröna blir helsvart, randigt, glittrande, hjärtligt, prickigt och rentav med fjädrar på. Att Mattias Carlsson bjuder på blöja i ett fyndigt nummer tillsammans med Carina Perenkranz gillas.

Och i vilket fack placeras den helt mimade busskön? En rytmisk akt utöver det vanliga, ljudsatt dessutom. De sjunger inte, de dansar inte, de säger inget. Kvällens bästa nummer!

Men visst steppar Mattias läckert i sitt solonummer.

 


Länge sedan Storans glansdagar. Numera är Uffe Holmertz FAS3-vaktmästare på en klubb med dunklare glans.

 

Uffe Holmertz knattrar in på sin gamla cykelmoped som går snabbare än någonsin, 18.000 kilometer i timmen slås bara av trafikdårens speedade munläder. Hans halsbrytande bravader, som bara tappar farten när han närmar sig lokala politiker, får mig att tänka på storskrävlaren Baron von Münchhausen, han som också reste till månen, inte på moped, utan med kanonkula.

Utöver en sammetsinsats av Pontus Helander (en röst för alla genrer) i Det är mitt liv (This is my life) paketeras musiken mest i medleyn (svensktopp från Fröken Fräken till Sofia dansar gogo, samtida svensk musik Dansa Pausa till finalens engelskspråkiga bredd från Elvis till Abba). Livs levande musiker i stället för inspelad musik lyfter showen till en lite lyxigare revy.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FLYGELN Norrköping

9,10, 16, 17 januari 2015
Trampa i klaveret – en varierad revy

Prod: Starworks & Chopp event

MEDVERKANDE
Mattias Carlsson
Carina Perenkranz
Tore Sergei Myklebust
Pontus Helander
Uffe Holmertz
Maria Olofsson
&
Marcus Österlund, piano
Jerker Hårdänge, gitarr
Christoffer Thörnroos, bas
Jocke Sandén, trummor

LÄNKAR
Chopp event hemsida Facebook
Starworks hemsida
Revyklöver vill trampa i Flygelns klaver reportage Kultursidan.nu 14/10 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.