• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ingen soldat på Kvartersteaterns nya scen

Gunnar Stafstedt
Sträng VD. Gunnar Stafstedt brukar spela känsliga roller. I Kvartersteaterns Ingen soldat är han en riktigt obehaglig person.

 

”Väldigt mycket riggtid går bort”

 

Nypremiär för en gammal favorit på en helt ny scen, 3:e kammaren på Teater Bråddgatan 34. Mansmönstringspjäsen Ingen soldat blev en succé när Kvartersteatern satte upp den för några år sedan. Nu utlovar regissören Frida Nyström ett vässat manus med tuffare gestaltning av kritiken mot ”mansrollen”.

Mons Gregemark är en av de handplockade skådespelarna, hans rollfigur är av mindre trevlig karaktär.

– Jag pendlar mellan elak, mycket elak och psykopat, säger Mons Gregemark som var med redan förra gången Ingen soldat sattes upp.

 


Drömscenen har blivit verklighet. Första uppsättningen för Kvartersteatern är Ingen soldat. Frida Nyström regisserar och Mons Gregemark är skådespelare.

 

– Det här är ett gammalt önskemål, säger Frida Nyström om 3:e kammaren som är Kvartersteaterns egen scen på Teater Bråddgatan 34 i Kvarteret Hallarna. Vi har slagit ihop Lilla kammaren som låg här tidigare med repsalen bakom.

Resultatet är en svart teaterlåda som påminner om de övriga scenerna men i ett mer intimt format. Den är främst avsedd för Kvartersteaterns uppsättningar men kan också hyras ut till andra. På sikt ska entrén byggas ut, där det idag är trappa upp till en enkel dörr direkt ut mot gatan.

– Väldigt mycket riggtid går bort, säger Frida Nyström nöjt. Och så får vi ha våra saker ifred utan att andra grupper ska in med sina uppsättningar på scenen.

Första uppsättningen i 3:e kammaren blir alltså Ingen soldat som hade urpremiär i december 2011 och fick ett så varmt mottagande att den spelades i flera omgångar under 2012. Det är en kritisk granskning av mansrollen, uppfattningen att en ”riktig” man ska vara hård och tuff, som florerar som mest på högstadiet.

Pjäsen är skriven av Kvartersteaterns husdramatiker Anna M Nygren. Då var den först ut i en särskild satsning på att spela för och med en ung/vuxen målgrupp. Den nya uppsättningen medför flera förändringar.

– Manus är trimmat och har blivit tajtare. Tio roller har blivit åtta. Dialogen är starkare och några roller har slagits ihop och justerats, räknar Frida Nyström upp.

Öppningsscenen är ändrad och anspelningarna på militärlivet har tagits bort. Överbefälet har ersatts av en barsk VD i kostym, spelad av Gunnar Stafstedt.

 


Uppställning! Fyra unga män ska drillas och prövas mot en snäv mansnorm.

 

Kvartersteatern är en stor amatörteaterförening vars äldre medlemmar vanligtvis går in i och ut ur projekt. Den här gången har regissören handplockat skådespelarna, ett nytt grepp, som görs på försök och som även påverkat förändringarna i manus.

– Det är väldigt viktigt att Kvartersteatern är öppen för alla men också att folk ska känna att de kan utvecklas inom föreningen, kommenterar Frida Nyström, som också är föreningens verksamhetsledare.

Försöket följs upp med en enkät om hur medlemmarna uppfattar det. För Kvartersteatern är det viktigt att förankra både pågående arbete och förändringar.

– Vår nybörjargrupp såg en trailer på Ingen soldat och blev jättepeppade. De vill se föreställningen och de kände sig ännu mer motiverade som amatörskådespelare.

Hittills har repetitionsarbetet flutit mycket väl med högmotiverade skådespelare som kommer väl förberedda till repetitionerna.

 


– Jag pendlar mellan elak, mycket elak och psykopat, säger Mons Gregemark om sin roll. Privat är Mons både trevlig och kreativ.

 

Mons Gregemark är en av de två skådespelare som åter är med i Ingen soldat. Sedan förra gången det begav sig har han varit med i andra uppsättningar på Kvartersteatern. Han har också varit med i musikalerna Tivolisaga på Arbis scen och Rent på Skandiateatern.

– Jag har aldrig jobbat med musikal tidigare och tog chansen. Tänk att få spela på Arbis, bara det!, säger Mons Gregemark. Skandiateatern är också en fin gammal scen.

De nya sammanhangen gav nya erfarenheter och Mons uppskattar mötet med nya skådespelarkollegor och regissörer. Nu har han lärt sig sångövningar och fått ha bröderna Mitsogiannis som danskonsulter.

I somras spelade han kaptenens roll i Norrköpings Teaterkompanis uppsättning av Georg Büchners pjäs Woyzeck konsthallen NP33.

– Det var jätteroligt att jobba med en annan sorts regiteknik och andra förutsättningar, säger Mons Gregemark om samarbetet med regissören Olov Rasch.

– Jag känner mig mer hemma i teatern än i musikalvärlden.

På grund av språk och teatervåld har Kvartersteatern satt en åldersgräns för Ingen soldat. Publiken ska vara 13 år och däröver.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: David Söderström och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

30 januari – 7 februari 2015 kl 19
Ingen soldat
av Anna M Nygren

Regi: Frida Nyström
Prod: Kvartersteatern

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook
Tankar om manlighet i Ingen soldat recension Kultursidan.nu 19/1 2012
Ingen soldat del av Kvartersteaterns ungdomssatsning reportage Kultursidan 8/12 2011

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ingen soldat på Kvartersteaterns nya scen

  1. Pingback: Omöjliga mansnormer i Ingen soldat (recension) - KULTURSIDAN.nu