• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Omöjliga mansnormer i Ingen soldat (recension)

Mansmönstring.
Mansmönstring. Milla & Smilla inspekterar hur killen klarar mansrollen under VD:s överinseende.

 

Borde spelas för alla skolklasser

 

Nypremiären av Ingen soldat inviger Kvartersteaterns egen scen i 3:e kammaren på Teater Bråddgatan 34. Fredagspubliken, som är den första att sitta där, kan känna sig speciell. Och redan öppningsscenen får mig att tänka att regi/manus-duon Nyström & Nygren har ”levlat upp” och överträffat sig själva.

Kommer jag att ångra mig? Är jag bara överentusiastisk inför temat manlighet och det faktum att uppsättningen har blivit fint mottagen tidigare? Ingen soldat sattes upp för första gången i december 2011. Regissören Frida Nyström var då nybliven projektledare och pjäsen blev hennes och manusförfattaren Anna Nygrens första stora samarbetsprojekt.

 


Fysträning. Det är manligt.

 

Jag vet inte om jag ens kände till Kulturkammarens teateruppsättningar 2011, men en gammal recension här på Kultursidan.nu avslöjar att fyra killar kom fram i slo-mo också då. Bland dem fanns Teodor Fredriksson precis som i dag. Men om det filmlika närmandet och det blåa skenet från taket såg lika häftigt ut då vet jag inte. Inte heller vet jag om den ”manliga musiken” spelades lika våldsamt högt eller om de fyra killarna skrek så kraftfullt. Det är en stark början som nästan gör mig lite rädd. (Den rekommenderade åldersgränsen på 13 år är förståelig, hälsar 23-årig undertecknad!)

Vi får så sakteliga lära känna de unga männen. I infobladet skriver regissören att hon fått välja skådespelarna själv. Hon har fått ”plocka ut några av de mest erfarna och proffsiga” bland Kvartersteaterns medlemmar, och tidigt tycker jag att hon har gjort ett bra urval. Detta trots att jag stör mig smått på fotbollskillens tonårstypiska språk, med överdrivet många ”asså” och ”typ”, typ. Men jag inser att det måste vara en del av hans karaktär. Vissa repliker är nämligen direktcitat från intervjuer med unga killar, vilket också ger uppsättningen en dimension av autenticitet. Inspiration har även hämtats från onlineforumet Flashback, känt för sin politiska inkorrekthet.

En kille sitter och runkar (med ett kors runt halsen), en annan kallar sin BUP-kontakt för fitta och hora (han fantiserar om att ha ihjäl henne) och en tredje – spelad av Teodor Fredriksson – sitter bara och spelar tevespel hela tiden (han förstår inte ironi).

 


Begränsande normer skapar ett eget helvete.

 

De tampas alla med att bli ”riktiga” män och genomgår en mansmönstring, ledd av en hård VD assisterad av två urtjusiga flickflickor – Milla & Smilla. Gunnar Stafstedt har en oerhörd pondus i sin roll och Emma Friberg ihop med Ebba Boll tillför mycket humor. Deras rappa repliker måste ha varit mycket krävande att lära sig, men de snubblar inte på tungan en enda gång. Och håller masken gör de också – när det inte är meningen att de ska fnittra sådär typiskt tjejigt.

Ibland klagas det på att feminister inte engagerar sig tillräckligt i mansproblematiken. ”Män har det faktiskt också svårt!” sägs det. Anna Nygren, den genusmedvetna husdramatikern, låter det i Ingen soldat kanske just därför vara precis så synd om männen som både en ”jämställdist” och feminist kan önska. Med finess synliggör hon omöjliga normer, och jag blir rädd att det ska sluta klichéaktigt – men detta pareras av att jag blir riktigt berörd. Inte minst av de mest våldsamma scenerna.

Pjäsen ger utrymme att själv fundera ut sina sanningar, och bjuder in till både skratt och obehag. Den bästa Kvartersteateruppsättningen som jag har sett! Borde spelas för alla skolklasser.

Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

30 januari – 7 februari 2015 kl 19
Ingen soldat
av Anna M Nygren

Regi: Frida Nyström
Kostym: Emilie Keijser
Stagefightingträning och koreografi: Kristofer Tengström
Ljus & Ljud: Frida Nyström och ensemblen
Prod: Kvartersteatern

MEDVERKANDE
Rasmus – Tim Brodin
David – Elias Dahlgren
Patrik – Teodor Fredriksson
Niklas – Anton Gagner
Milla – Emma Friberg
Smilla – Ebba Boll
VD – Gunnar Stafstedt
Pappor – Mons Gregemark

Speltid: 80 min, ingen paus
Rekommenderad åldersgräns: 13 år
Spelas även under Norrköping Pride 1–3 maj samt under Scenkonstfestivalen 8–9 maj

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook
Ingen soldat på Kvartersteaterns nya scen reportage Kultursidan.nu 27/1 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Omöjliga mansnormer i Ingen soldat (recension)

  1. Pingback: Ingen Soldat | emiiliekeijser

  2. Pingback: Allan startar Scenkonstfestivalen - KULTURSIDAN.nu