• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Allan startar Scenkonstfestivalen

ur Vildhundarna
Från repetition av Vildhundarna som en av Marieborgs elevgrupper sätter upp.

 

Teater. Dans. Musik. Film. Cirkus. Eldshow.

 

Allan Edwall är med, kanske inte personligen men hans musik. Årets Scenkonstfestival bjuder på det mesta – teater förstås, dans, musik och film. Och cirkus och eldshow! De tunga aktörerna är Kvartersteatern och Marieborgs folkhögskola. Två och en halv vecka fyllda med aktiviteter, som mest intensivt på helgerna då de som vill ska kunna gå från den ena föreställningen efter den andra. Merparten av föreställningarna vänder sig till vuxna och ungdomar.

Det mesta utspelas i Kvarteret Hallarna med Teater Bråddgatan 34:s tre scener, men också på Cnema, där det förstås visas film, och Tyska torget, där Norrköpings ungdomscirkus bjuder på hisnande luftakrobatik.

Först ut är Riksteaterföreningen KariN som avslutar vårsäsongen onsdag kväll med musikprogrammet Mats och Sölve spelar ALLAN. Mats Höjer och Sölve Olofsson var senast på besök med ett Cornelisprogram. Den här gången presenterar de Allan Edwalls musik. Den folkkäre skådespelaren skrev nämligen också visor, inte utan skärpa.

 


Festivalgeneral. Hanna Gardell har själv gått på Marieborg innan hon började som pedagog på Kvartersteatern i höstas. Fyra uppsättningar är hon inblandad i under festivalen.

 

– Den 17 maj är det fokus på barn med teater för barn och teater som barn spelar, berättar festivalgeneralen Hanna Gardell från Kvartersteatern. Hon står själv bakom två av föreställningarna den söndagen – De rörliga föremålen, som utspelas på ett museum, och Alice i underlandet, båda med unga skådespelare, mellan 7 och 12 år, som själva utvecklat pjäserna. Barngruppernas pjäser blandas med professionell barnteater: Super-Verklo och Ivar, Knutte & Vatten.

– Finalhelgen 23 och 24 maj ska fyllas av riktig festivalkänsla med musik, marknad, Vibe dansar och eldshow på kvällen, säger Hanna Gardell.

Marieborgs folkhögskolas teaterelever spelar fem pjäser, ”våretyder årets övergripande tema är ”Vilsen människa söker”. Vid pressvisningen ser vi en kort scen ur K+M+R+L, om fyra unga personer. Trollkarlen från Oz har i teaterelevernas tappning blivit äventyrsdystopin Oz. Två andra pjäser är Hunden som kom in från kylan och Love och cirkusfåglarna.

I pjäsarbetet möts teaterlinjens skådespelarelever och teaterpedagogeleverna. Pjäserna är korta enaktare som pedagogeleverna själva valt.

– Under hösten ger vi teatereleverna redskap för att arbeta med den dramatiska texten medan pedagogerna ska stå på två ben, det pedagogiska och det konstnärliga, förklarar teaterläraren Marie Mattson.

 


Dubbelregissörer. Linus Källman och Gabriella Norenius ansvarar för Vildhundarna.

 

En vecka före pressträffen följer jag en repetition av Marieborgsuppsättningen Vildhundarna. Den utspelas i dunklet, scenografi- och ljusläraren Klas-Åke Comstedt har satt ett ljus som ska kunna användas av alla teatergrupper, Vildhundarna slösar inte med elektrisk energi.

– Ni blir skuggiga ute i sidorna, men det finns en poäng i att ni är skuggiga, säger regissören Gabriella Norenius som uppmärksamt följer de väl påpälsade och beväpnade skådespelarna.

– Jag har redan upptäckt att mitt ljusschema här är helt odugligt, suckar hennes kollega Linus Källman som sitter vid ljusbordet.

Marieborgsmodellen går ut på att para ihop pedagogeleverna till andra årets slutproduktion. De är två som både regisserar och tar hand om producentarbetet och det fungerar så bra att konceptet ibland följer med även efter avslutad utbildning.

– Vi gillade en pjäs med ett politiskt sammanhang. Vildhundarna belyser utanförskap på ett väldigt spännande sätt. Det som händer i världen och sätter det på sin spets. Den handlar om hur ungdomar gör saker för att överleva, säger Linus Källman.

De fem skådespelarna kommer från den ettåriga teaterlinjen. En snabb rundfråga visar att några av dem kommer att söka till teaterpedagoglinjen, medan någon vill skriva filmmanus. Marieborgs nya filmlinje, som också kommer att visa upp sig på Scenkonstfestivalen, lockar också.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SCENKONSTFESTIVALEN Norrköping

6 – 24 maj 2015
Utspelas på/i:
Teater Bråddgatan 34, Dynamo, Kulturhuset, Hallarnas innergård
Cnaema och Tyska torget
Huvudarrangör: Kvartersteatern i samarbete med NBV

Kvartersteatern

Barngrupper:
De rörliga föremålen
Alice i Underlandet
Mobbarklassen

Dundercirkus

Ung-/vuxengrupper:
Café Klöver – Hälsoinspektionen. Komedi.

En helt egen Jack och bönstjälken. Ny tolkning.
Ingen Soldat. Recension 31/1 2015
Tjock och sliten kärlek. Tragisk kärlekskomedi.

Fristående grupper

För barn:
Ivar, Knutte & Vatten med Musikteater Gulasch – recension 27/4 2015
Min vän Nisatnaf med Blauba – dans
Super-Verklo med Lilla drama-labbet – recension 24/9 2014

För ung-/vuxenpublik:
Cirkus med Norrköpings ungdomscirkus
David och goliat, om de vore Clowner med Teaterverkstan
Innan världen kunde dag och natt med Johanna Blom à la Tonks – eldshow
Kärleken, kampen och poesin med Norrköpings Studioteater
Kärlek för alla? med Kunggårdsgymnasiet
Lara och dagdrömmarna eller Torr-pet med RevolverTeatern – recension 11/4 2015
Mats och Sölve spelar ALLAN med Riksteaterföreningen KariN
Som glöd under snö i regi av Maria Bergqvist
Virta med Tromäki Dance Company och Impro.nu – dans
Yemi Afolabi (US) – standup med Nkpg Ha Ha!

Film

Grim Fatale Noir (Kvartersteatern, Film i Öst, Måns Ahlin Filmproduktioner, SkaparAnda & Vård & Omsorg) – reportage 13/5 2014
Nya Perspektiv med Marieborgs filmskaparlinje – reportage 22/8 2014

Marieborgs Våretyder – ”Vilsen människa söker”

Hunden som kom in från Kylan
K+M+R+L
Love och cirkusfåglarna
Oz
Vildhundarna

Musik

Rönn & Kalk

Övrigt

Dansjam
El Vibo, konst- och designmarknad

Loppis
Micken är fri
Workshops: bl.a. kostym, Shakespeare, prova på
med mera

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Marieborgs våretyder hemsida
Scenkonstfestivalen hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.