• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Wardenclyffes spetsiga albumsläpp

Jacob Nordangård och The Tesla Staff
Skön skrotskulptur. Jacob Nordangård  kommer att hantera The Tesla Staff under lördagens releasekonsert Control All Delete på Dynamo.

 

Vill kombinera vetenskap med musik

 

Tung hårdrock och skön estetik hör ihop. När metalbandet Wardenclyffe släpper sitt album Control All Delete på lördag är det med en multigenreshow som hyllar 1800-talsgeniet Tesla och går i steampunkens tecken, alltså den estetik som lutar sig mot den viktorianska eran (tänk på illustrationerna till Jules Vernes böcker). För bandledaren Jacob Nordangård är helheten viktig.

– De gjorde tekniksakerna vackra på den tiden, de skulle inte bara vara funktionella. Det starka uttrycket hör ihop med musiken. Den går inte med snällpop, det ska vara kraftiga riff, tung musik och starka symboler.

 


Teslas Timeline ingår i utställningen. Den följer elektricitetens geni från födelse till död. Och avslutas med en annan födelse – 2011 bildas metalbandet Wardenclyffe.

 

Torsdag och två dagar före skivsläpp och konsert. Det svartvitrutiga golvet glänser nylackat i Dynamos konsertsal. Wardenclyffe har börjat flytta in så smått på scenen.

I utrymmet mellan foajén och konsertsalen har bandledaren Jacob Nordangård satt upp en gedigen – och givetvis vacker – utställning om Nikola Tesla. Det är kring geniet som bemästrade elektriciteten och gav oss växelströmmen (så mycket bättre än Edisons likström) som konserten ska kretsa.

– Jag gillar teknik men varnar för baksidan. Teknik kan användas till det bästa för människan, men också till det värsta. Tesla var fantastisk, men han skissade också på ett elektriskt vapen.

– Jag vill kombinera vetenskap med musik, förklarar Jacob Nordangård vars doktorsavhandling, Ordo ab chao, fördjupade sig i den politiska historien bakom  EU:s biodrivmedelspolicy.

Ordo ab chao är också namnet på Wardenclyffes första cd, en demo med tre låtar, som distribuerades tillsammans med avhandlingen när den lades fram 2012. Dess soundtrack som fick vissa framgångar även utanför den akademiska världen.

– Jag tog med saker jag inte kunde ta med i avhandlingen och skrev in i musiken.

De tre låtarna finns också med, nu utvecklade, på fullängdsalbumet Control All Delete som alltså släpps under lördagens konsert.

Eller – multigenreföreställning passar bättre än ordet konsert. Den kväll som Jacob Nordangård planerat gör att titeln bandledare inte räcker till. Konstnärlig ledare passar bättre.

– Jag hade stora visioner men kan inte få med allt. Jag ville ha drinkar, skiktade i kvällens färger svart, grönt och rött, i baren, berättar Jacob om en idé han släppt.

Det blir mycket ändå, blomsterarrangemang, bildspel, kvinnliga soldater, en svartvingad ängel och fler överraskningar därtill. För i hårdrockvärlden räcker det inte med musiken, det ska vara show – ”Rammstein vet hur man leker”.

I början av kvällen kommer vännen Stefan Gustavson att spela på sin egenbyggda sjungande Teslaspole i dynamos foajé.

– När man trycker ner en ton så kommer det en blixt.

 


Mitt i The Tesla Staff sitter en ”glödlampa” vars spiraltrådar formats till ett W.

 

Huvudnumret denna torsdag är The Tesla Staff, en skrotskulptur som konstnären Henrik Lunde Björk just levererat. Jacob Nordangård komer att använda den någonstans i showen. The Tesla Staff ser ut som ett vapen, drygt två meter högt. Från de spetsiga gafflarna skulle ljungande eld kunna spruta.

Henrik Lunde Björk demonstrerar detaljerna, visar hur Jacob ska lyfta staven i handtagen som skyddas av gammalt läder. Den gjutna lampans glödtrådar har formats till ett W. Texten från originallampan syns tydligt.

– Det kom som en bonus tack vare silikonavgjutningen som överför allt, förklarar Henrik Lund Björk.

En arbetsmånad har Henrik Lunde Björk lagt på The Tesla Staff, varje detalj är omsorgsfullt utformad. Mycket har han hittat vid sina besök på skroten.

Lördagens evenemang är förstås också en konsert – Let’s conspire to ignite. Konserten stöder nämligen också en nutida uppbyggnad av ett elektriskt torn som Nikola Tesla konstruerade omkring förra sekelskiftet. Då blev det aldrig blev färdigbyggt men nu kan det kanske bli av. Den visuellt starka symbolen är också Wardenclyffes märke – och det är därifrån bandet, som bildades tagit sitt namn.

– Vi spelar igenom skivan i första akten. I den andra blir det låtar från vår kommande skiva.

 


Än en gång får Henrik Lunde Björk visa sin bärbara skulptur. Den här gången för gitarristen Robert Karlsson.

 

Jacob Nordangård lämnar Dynamos stora konsertsal, bandets replokal ligger helt nära. Det är trångt i det svarta rummet och temperaturen höjs när Henrik Lunde Björk visar skulpturen. Bandet ser fram mot lördagens konsert.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
cd-omslag: Ola Blomqvist

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DYNAMO Norrköping

31 januari 2015 19.00
Control All Delete

ett drama i två akter
Releasekonsert för Waardenclyffes nya album
Prod: Wardenclyffe

BANDUPPSTÄLLNING
Jacob Nordangård, sång

Ola Blomkvist, gitarr
Robert Karlsson, sologitarr
Micael Zetterberg, trummor
Emil Åström, bas

LÄNKAR
Nikola Tesla Wikipedia
Jacob Nordangård Info
Wardenclyffe hemsida Facebook Metal-archives
Dynamo/Hallarna hemsida Facebook
Wardenclyffes profetiska varningar skivrecension Kultursidan.nu 16/2 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Wardenclyffes spetsiga albumsläpp

  1. Pingback: Wardenclyffes profetiska varningar (recension) - KULTURSIDAN.nu