• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Indiras väg ut ur ondskan

Indira Stefanovic
Överlevare. Indira Stefanovic berättade om sitt liv när landet Jugoslavien föll i spillror och dess invånare bekrigade varandra. Till slut flydde hon till Sverige.

 

Fotoutställning från Auschwitz

 

 En dag räcker inte till längre. Att minnas och påminnas om Förintelsen – Förintelserna – fyller en dryg veckas offentliga program i Norrköping. Indira Stefanovic och Mattias Lindh gästar Hedvigs kyrka på var sitt sätt.

I dagarna uppmärksammas att det är 70 år sedan ”utrotningslägret” Auschwitz befriades den 27 januari 1945. Ett läger som samtidigt hade lika många fångar som Norrköpings kommun idag har som innevånare, som fylldes på med nya invånare allteftersom de dödades. Men också ett läger som det fortfarande finns krafter som hävdar att det inte funnits! Detta trots bilder, otaliga resor med besök på plats och skildringar från överlevande.

I Norrköping har det varit, som vanligt, många arrangemang med föredrag och manifestationer som tagit hela veckan i anspråk. Bland annat fackeltåg från synagogan till den judiska begravningsplatsen där länets landshövding talade.

Under onsdagen besökte vi miniföredraget i Hedvigs kyrka, programpunkten anknöt till veckans tema. Indira Stefanovic berättade om sin livsresa där hon överlevde krigets Jugoslavien och började om i Sverige. Indira är i dag gymnasielärare i Linköping och hon är också ordförande för den ideella föreningen Byrån mot Diskriminering i Östergötland. Hennes berättelse berörde åhörarna då Indiras föreläsning var både personlig och känslomässigt stark.

Efter Indiras berättelse så var det som vanligt på onsdagarna en stunds musik, där Ulf Thellin trakterar kyrkans orgel på sitt sätt. Som alltid avslutade med en egen improvisation.

 


Bilder från Auschwitz. Av Mattias Lind.

 

I Hedvigs kyrka finns också en fotoutställning där frilansfotografen Mattias Lindh från Norrköping visar upp sin utställning ”1.3”. Han varit i Auschwitz och fotograferat. Enligt beskrivningen det starkaste som han fotograferat. Auschwitz står kvar för att påminna mänskligheten om dess omänsklighet.

Text och foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEDVIGS KYRKA Norrköping

28 januari 2015
En väg ut ur ondskan

Miniföredrag av Indira Stefanovic, ordf. Byrån mot diskriminering
Lunchmusik
Ulf Tellin, organist

28 januari – 6 februari 2015
1.3 – foton från Auschwitz
Mattias Lindh

LÄNKAR
Byrån mot diskriminering hemsida
Mattias Lindh Instagram Facebook
Förintelsen för vanliga människor reportage Kultursidan.nu 23/1 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.