• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Upplyftande ViSON med De Geertreor (recension)

Lyft.
Lyft. Marcus Fyrbergs koreografi till Blommornas vals är ljuvlig.

 

Energi, humor och mycket hög kvalitet

 

Budskapet gick fram vid lördagens familjekonsert i två akter i fullpackade De Geerhallen. 1: Musikens kraft ger gemenskap. 2: Musikgymnasiet De Geers elever håller en kvalitet och kompetens som är något utöver det vanliga. Ingen behöver oroa sig för en framtid utan musik, dans – eller brist på humor för den delen.

Musikerna som spelar i Norrköpings Symfoniorkester behöver på intet sätt vara oroliga över tillväxten och utvecklingen i orkestern. Här finns nämligen musikgymnasiet De Geer vars elever håller en kvalitet och en kompetens som verkligen är något utöver det vanliga. Lördagens jubileumskonsert i De Geerhallen var verkligen helt fantastisk!

När föreställningens konferencier, Jennifer Carmdahl hälsat publiken välkommen och berättat att musikgymnasiet De Geer firar sitt 30 årsjubileum presenterar hon dirigenten för kvällen, Emil Eliasson. Därefter berättar hon att kvällens föreställning är uppdelad i två delar, där den första delen till största delen innehåller soloprestationer från elever ur avgångsklassen 2015. Den andra delen är en skolföreställning kallad ViSON som eleverna arbetat med i ungefär ett års tid och som de den gångna veckan presenterat för mellanstadieelever runt om i Norrköping.

 


Favorit som gav gåshud. Goda Gabartaité framförde ett stycke av E Lalo.

 

Den första delen inleds mäktigt när hela De Geergymnasiets kör framför O Fortuna ur Carmina Burana. Mäktigt var ordet. Därefter presenteras första solisten som heter Goda Gabartaité som framför sitt favoritstycke på fiol. Det är Allegro non troppo ur Symphonie Espagnole av Édouard Lalo.

– Genom det stycket får jag uttrycka nya sidor av mig själv genom musiken, förklarar Goda Gabartaité.

Hennes violinspel ger mig gåshud och samspelet mellan solisten och orkestern är enastående bra.

Jennifer Carmdahl presenterar därefter tre flickor som på tvärflöjt framför sex satser av Bachs svit nr 2 i h-moll. Flickorna, Sara Fagerström, Sara Jaeger samt Laura Michelin ackompanjeras av en cembalo så att det låter lite medeltida, lite mystiskt som ett eko från en svunnen tid. Alla tre flickorna spelar mycket bra, men jag vill ändå framhålla Laura Michelin som i det sista stycket: Menuet Badineire låter fingrarna dansa fram över flöjten.

 


Mozart. Ebba Lejonclous halsbesvär störde inte kärleksbekymren.

 

Ebba Lejonclou sjunger Voi che sapete ur Figaros Bröllop så jag fryser från tårna. Hon har problem med halsen, och om hon sjunger så bra när hon har halsbekymmer, hur låter hon då när hon är problemfri? Stycket handlar, får vi veta, om en yngling som frågar några äldre damer om hur kärlek egentligen ska kännas. Jag kan ingen Italienska men visst hör jag tydligt hur den förvirrade ynglingen försöker sätta ord på sina känslor.

Intra me heter kvällens första elevkomposition och Jennifer Carmdahl intervjuar Ebba Lejonclou som skrivit det fem minuter långa stycket.

– Titeln betyder ”inom mig” och den handlar mycket om känslor som hade varit omöjliga för mig att hantera om jag inte kunnat göra det genom musiken, berättar kompositören Ebba Lejonclou.

Stycket är stundtals kraftfullt och mäktigt, stundtals skört och ömtåligt. Det är mycket imponerande.

Nästa violinsolist heter Victoria Lindström och hon framför det första stycke hon lärde sig då hon började sin utbildning på musikgymnasiet De Geer. Det är Allegro moderato ur Violinkonsert nr 1 i g-moll av M. Bruch. Den innehåller allt.

Hallelujakören ur Händels Messias avslutar första delen. Elever från tidigare årgångar inbjuds att delta i sången. Med andra ord avslutas den första delen lika mäktigt som den började.

 


Bombhot. Skurkarna försöker sätta stopp för Galaföreställningen.

 

Ramberättelsen för den andra delen är följande: År 2085 finns inga musikskolor längre, musiken finns inte i samhället. En grupp personer vill anordna en gala där musikens kraft skall få folk att förstå att den behövs i samhället. Men det finns en annan grupp människor som gör sitt yttersta för att sabotera galan. Till slut kan dessa ”skurkar” dock inte motstå musikens kraft.

Här får vi möta en lång rad olika musikstilar och genrer. Det visar vilken otrolig bredd avgångsklassen besitter. Eleverna kliver in bland de etablerade musikerna från symfoniorkestern och ut igen. De är överallt på scenen på en och samma gång.

Vi får möta ”Abba” som bland annat sjunger Gimme, gimme, gimme och vi får möta gruppen ”Sarek” som framför Genom eld och vatten. Vi får jazztoner genom I don’t mean a thing och vi får uppleva smäktande vals genom Blommornas vals av Tjajkovski.

 


Inte ensam. Skurkarna hoppar av, en efter en. Och tas upp i musikens gemenskap.

 

Här får vi också höra kvällens andra elevkomposition. Det är Albin Fellebro som komponerat stycket Invisible Aming Point. Albin antog utmaningen att komponera för en hel orkester även om han mest är ”pop- och rockkille”. Och han menar att han har lärt sig massor.

Jag gillar tempot i föreställningen. Jag gillar energin och humorn. Jag gillar att föreställningen håller sådan hög kvalitet rakt igenom. Jag gillar att publiken är med på noterna. Och jag gillar att eleverna får stående ovationer när föreställningen är slut.

Text: Eva Lindblad
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

FÖRSTA AKTEN — KLICKA PÅ BILDENS PILAR

De Geerskolans kör i kantat ur Carmina Burana.

ANDRA AKTEN — KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Sunny

DE GEERHALLEN Norrköping

31 januari 2015
ViSON
Dirigent:
Emil Eliasson.

Konsertmästare: Mikael Wenhov
Konferencier: Jennifer Carmdahl.
Solister del 1: De Geergymnasiets kör. Goda Gabartaité, Saga Fagerström, Laura Michelin, Sara Jaeger, Ebba Lejonclou, Viktoria Lindström
Elevkompositioner: Ebba Lejonclou och Albin Fellebro

Av De Geergymnasiets Musiktreor i samarbete med Norrköpings Symfoniorkester.
En konsertshow i två delar där den första är en presentation av olika solistprestationer,
medan den andra är en musikalisk framtidsvision. Den andra delen var det som utgjorde veckans skolkonserter som sågs och hördes av 5.000 skolelever.

MUSIK
Orff Carmina Burana “Scenisk kantat”
Lalo Symphonie espagnole f. violin och orkester
Bach Svit nr 2 h-moll
Mozart Voi, che sapete ur Figaros bröllop

Lejonclou Intra Me
Bruch Konsert f. violin nr 1 g-moll
Händel Hallelujakören ur Messias

ES12C Medley: Feeling Good, Love On Top, Sunny, Tsunami, Gimme, Gimme, Gimme

Rimskij-Korsakov Humlans flykt
Wagner Förspel till akt III ur Lohengrin
Ellington It Don´t Mean A Thing
Fellebro Invisible Aming Point
Fjellheim Vuelie
The Aristocrats Loisville Stomp
Camilo Not Yet

ES12C Medley: Rather Be, Love Me Again, Sunny, Don´t Go Breaking My Hart, Genom eld och vatten, Snö

Tjajkovskij Svit nr 1 op 71a ur Nötknäpparen
Sargasian Not Alone
Coldplay Viva la Vida

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida ViSON-blogg
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
De Geerelevernas ViSON är en Gala reportage Kultursidan.nu 27/1 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.