• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Valentinmusikal med mystik

Vad har hänt?
Vad har hänt? De tre tjejerna som ska på fest har gått vilse. Den första de möter är en ledsen flicka.

 

Det är kul men jobbigt att göra musikal

 

Valentin – Vem eller Vad? Dags för Alla hjärtans dag, det är som upplagt för romantik när Film- och musikgymnasiets treor skapar sin musikal. Men utgångspunkten blev skräck. De medverkande lär sig mycket på vägen.

Musikalarbetet för treorna på Scen & Artist startade direkt i höstas.

Uppdrag: skriv en musikal. Bestäm själva vad den ska handla om. Ni får använda musik som redan finns men ska skriva nya texter. Ta gruppvis ansvar för manus, regi, smink, kostym och produktion. Vi lärare stöder er men det är ni som ska ta kommandot. För snart väntar verkligheten utanför skolans värld.

 


Producenterna ska hålla koll på helheten. Sofie Palm och Emma Rydh har ett stort ansvar.

 

På scenen tränar hela ensemblen finalens tack. Nästan varenda elev på Scen & Artist bugar djupt. Inte Emma Rydh och Sofie Palm. De sitter i salongen och tittar på.

– Vi håller i trådarna. Bokar lokalen, fixar allt och ser helheten, att allt är på plats i tid, beskriver Sofie Palm jobbet som producent. Det är kul men jobbigt.

Emma Rydh visste tidigt att hon skulle jobba som producent, redan i nian när hon sökte till Film- och musikgymnasiet. Fast det är film hon siktar mot.

– Jag sökte skolan för att producera film. Sedan upptäckte jag att jag vill skådespela också, och skriva manus och regissera, berättar Emma Rydh.

– Det har varit en berg- och dalbana. 18 tjejer som ska komma överens om en musikal. Vi hade en idé, rev upp den och skrev en ny, säger Sofie Palm och förklarar hur idén om en skräckmusikal spårade iväg åt andra håll.

För det här med Alla hjärtans dag och kärlekstema valde klassen bort väldigt fort. De ville inte göra som förra årets treor, utan göra sin egen grej.

Nu handlar det om tre tjejer som ska på fest, jo just det, på en Alla hjärtans dag-fest. Men de går vilse i skogen och där börjar det hända ovanliga och mystiska saker. En ledsen flicka med en nallebjörn är bara början… Och den där Valentin som folket i staden talar om???

 


Teknikansvariga är Max Linquist och Christian Bronner som går sista året på musikprogrammet.

 

Utan tekniker blir det mörkt och tyst på scenen. Max Lindquist och Christian Bronner från musikprogrammet rattar ljud- och ljusutrustningen som sitt projektarbete i trean.

– Vi riggar, ser till att de få ljud, programmerar datorn och kör föreställningarna. Och riggar ner efteråt, sammanfattar Max Lindquist deras uppdrag.

Än så länge är ljuset inte satt för föreställningen även om där finns ett varmt allmänljus på ensemblen som repeterar.

– Ljusen hänger i rår i scentaket, vi ska hissa ner dem och dra sladd.

Max Lindquist har alltid varit tekniskt intresserad och har jobbat för med teknik i många år, även professionellt. Och det är det han tänker sig att fortsätta med, skolan har tillfört teori till praktiken.

Christian Bronner har blivit ”som en lärling” hos Max. Nu ska Max sköta ljuset och Christian ljudet.

– Bra att man kan kombinera både teknik och musiken, säger blivande musikpoducenten Christian Bronner.

Efter musikalens tre föreställningar i helgen, en för skolan och två för övriga intresserade, väntar sportlovet. Vad gör ni sedan?

– Skriver rapporter om vårt arbete, hur det har gått och vad vi lärt oss, säger Emma.

Snart är det dags för nästa musikal med Film- och musikgymnasiet. Då är det tvåornas tur att stå på scenen. Treorna backar upp dem, de har ju vanan inne.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LILLA TEATERN Norrköping

13 – 14 februari 2015
Valentin

Musikal
Prod: Film- och musikgymnasiet

MEDVERKANDE
Scen & artist, år 3

LÄNKAR
Film- och musikgymnasiet hemsida Facebook Valentin

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.