• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Grabbarna i 57:an vill roa i Cederdalen


Förberedelser inför repetitionen. I bakgrunden skymtar Cederdalen, den privatbostad
som varje år utgör fond för ett folklustspel av Gideon Wahlberg.


”Gösta” är – på flera sätt – en avgörande roll.

 

Mattias Schönbeck debuterar som regissör

 

En mindre roll som skurk unnar han sig men när Mattias Schönbeck, efter många år som uppskattad amatörskådespelare i Norrköping med omnejd, nu tar klivet över till regisidan är det helheten som är det stora ansvaret.

– Jag har många gånger kommit med inpass och förslag så nu är det fantastiskt roligt att få genomföra dem, säger Mattias Schönbeck.

Det märks inte minst kvällen när fotografen kommer och tar gruppbild på föreställningsteamet. Skådespelarna får instruktion om vilka tankar som ska röra sig i huvudet på deras rollfigurer: ”äntligen lite ledig”, ”glad att få vara med” eller ”jag äger allt!”.

Dessförinnan har han hotat och slagit ner en yngling vid namn Gösta. Sånt som skurkar i kritstrecksrandiga kostymer gör när de ska lura in unga osäkra män i sin liga. Om och om igen under repetitionsarbetet.

Om Mattias är mycket erfaren och har spelat med i alla Cederdalens fyra uppsättningar med folklustspel signerade Gideon Wahlberg är Daniel Serander som spelar den unge Gösta relativt färsk, åtminstone i Cederdalen.

– Det var hon som spelar min mor, som är kusin till min svärfar, som frågade. så det bar sig inte bättre än att jag fick in en fot och hamnade över dörren, skämtar Daniel Serander. Roligt är det, tycker han, även om han ser alltmer ledsen och ängslig ut när han närmar sig målarmästarens villa i olovligt ärende.

Gösta ja, det var den första roll producenten och Cederdalens Kultur & Teater primus motor Andreas Sneckenberg spelade när han prövade på folklustspel för första gången och blev fast.

Vad är det som är så bra med folklustspel och Gideon Wahlberg?

– Jag tänker att han på ett så lekfullt sätt skildrar människans vedermödor och på något sätt verkar de vara tidlösa. Och det är det som är så fränt, och så fascinerande och så bra med Gideon Wahlberg att han håller sjuttio år senare. Att plötsligt kan vi känna oss oerhört tilltalade av något som sägs ha utspelats 1935. Och vi sitter här i Ingelstaområdet i Cederdalen 2011 och känner igen oss, säger Andreas Sneckenberg.

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin

 • CEDERDALEN Ingelsta, Norrköping

 • 1/7-16/7 2011 Ti-fr kl. 19:00 Lö-sö kl. 18:00
 • Grabbarna i 57:an
  av Gideon Wahlberg
  Regi: Mattias Schönbeck
  Arr: Cederdalen Kultur & Teater

LÄNKAR

På Gång här

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Grabbarna i 57:an vill roa i Cederdalen

 1. Pingback: Cederdalen klockar in ännu en succé | KULTURSIDAN.nu